Ket & Doc workshop kinderdocumentaire
Ket & Doc is een ontwikkelingstraject voor korte kinderdocumentaires. Tijdens de Ket & Doc workshop ontwikkel je je filmplan. Doorwinterde (gast)docenten inspireren en begeleiden je.
Wie de workshop doorloopt maakt kans op een productiepremie van 50.000 euro. Negen maand later gaat je film in première op het Jeugdfilmfestival Antwerpen en bereik je tienduizenden kinderen via de vertoningen op Ketnet en in scholen.
Gerelateerd
-
Subsidiemaatregel
Voor wie & voor wat Uitvouwen
Ket & Doc is er voor makers die:
- een kinderdocumentaire willen ontwikkelen en daarvoor een concreet idee hebben;
- een filmdiploma op zak hebben en/of ervaring hebben in de audiovisuele sector;
- op basis van eerder werk blijk geven van een auteursstem en talent;
- affiniteit hebben met de belevingswereld van kinderen;
- een originele visie hebben over de manier waarop ze hun ideeën kunnen vertalen in een eigentijdse documentaire voor negen- tot twaalfjarigen.
Je dient in eigen naam in. Als je al een producent hebt vermeld je dit, maar het is zeker geen voorwaarde om te kandideren.
Je project voldoet aan volgende voorwaarden:
- de wereld wordt bekeken door de ogen van een kind: de manier waarop het kind naar zijn/haar realiteit kijkt, staat centraal in de film;
- het doelpubliek zijn kijkers van negen tot twaalf jaar;
- op de personages staat geen leeftijdslimiet;
- je film is een echte documentaire, geen scripted reality;
- je hebt al enige research gedaan en hebt bv. al één of meerdere hoofdpersonen op het oog;
- je film zal 15 minuten duren.
Bedragen Uitvouwen
Deelname aan de workshop is gratis.
Wie deelneemt aan de workshop kan naderhand meedingen naar één van de vier gereserveerde productiepremies - 50.000 euro per film.
Deadline indiening Uitvouwen
Kandideren voor de volgende workshop kan vanaf mid-augustus 2025 tot 8 september 2025 (12h00 - 's middags).
Timing workshop = begin oktober 2025 - half januari 2026. Bij de tab "na goedkeuring" kan je de exacte planning terugvinden (nu staat de planning voor de lopende workshop 2024-25 nog gepubliceerd - de planning voor 2025-26 wordt in september 2025 gepubliceerd).
Ontvankelijkheidscriteria Uitvouwen
Profiel:
- je bent niet verbonden aan een omroep, t.t.z. je staat niet op de loonlijst van een televisiezender;
- je woont en werkt in België en bent Nederlandstalig;
- je bent minimum 18 jaar oud;
- je bent geen student;
- je bent professioneel actief in de audiovisuele sector of hebt een diploma van het hoger filmonderwijs.
Project:
- je project is een korte documentaire voor kinderen (15 minuten).
Vormvereisten aanvraag:
- je aanvraagdossier is volledig en je respecteert alle opgelegde vormvoorwaarden (cf. infra 'hoe aanvragen').
Hoe aanvragen Uitvouwen
Meld je aan via MyVAF > nieuw dossier > Talentontwikkeling > Mediafonds > Workshop kinderdocumentaire
Kies alvast een werktitel voor je project
Laad onderstaande documenten op:
- synopsis (1 pagina);
- motivatie (wie ben je, wat wil je doen, met wie wil je dat doen, waarom wil je deze film maken, waarom wil je deelnemen aan de workshopreeks, ...) (1 pagina);
- een klassiek CV;
- een pecha kucha presentatie, t.t.z. een diapresentatie van 20 slides die telkens 20 seconden blijven staan en waarin je jezelf, je eerder werk en je project voorstelt (beeld + ingesproken tekst);
- een link naar eerder werk;
- Inclusie aanpak maximaal 2 blz. A4
Het VAF verwacht dat aanvragers nadenken en aangeven hoe binnen hun aanvraag plaats wordt - of kan worden - gemaakt voor inclusie.
Er wordt gevraagd naar de aanpak binnen 4 categorieën, project, cast, crew en publiek.
Voor de aanvraag voor het scenarioatelier mag de aanpak van cast en crew beperkt blijven aangezien het project zich nog in een beginfase bevindt. Meer uitleg en denkpistes zijn te vinden op onze website
Je mag met max. 1 project kandideren. Enkel volledige kandidaturen worden in aanmerking genomen. Projecten die niet aansluiten bij het opzet van de call worden niet behandeld.
Selectieprocedure Uitvouwen
De jury selecteert max. acht deelnemers met een project. Hiervoor baseert de jury zich op de aanvraagdossiers.
Bij de selectie houdt de jury rekening met:
- het talent en de visie van de maker;
- het onderwerp van de film, de originaliteit van het idee en de uitwerking van de thematiek - onderwerpen die een bredere blik op onze samenleving bieden, genieten speciale belangstelling;
- de filmische benadering van het onderwerp;
- diversiteit van makers en projecten binnen de workshopgroep;
- haalbaarheid van het project.
De Raad van Bestuur van het VAF formeel de beslissing tot goedkeuring of afwijzing. Het VAF informeert de aanvragers zo spoedig mogelijk na de juryselectie.
Verloop atelier Uitvouwen
Tussen begin oktober en half januari zijn er negen contactmomenten: 10 oktober, 14 oktober, 4 november, 12 november, 28 november, 2 december, 9 december, 16 december 2024 en 7 januari 2025. Tijdens deze workshopdagen delen verschillende docenten hun expertise én krijg je input over jouw project. Je aanwezigheid is verplicht op al deze contactmomenten.
We werken rond concrete en relevante thema’s: research, werken met kinderen, script voor documentaire, cameravoering, montage, pitching, een dossier maken, etc.
17 januari is er een pitch en een kennismakingsmoment met geïnteresseerde producenten. We willen ervoor zorgen dat elke maker met zijn of haar project onderdak vindt bij een producent.
Einddoel Uitvouwen
Na de workshop heb je een filmplan én een pitch klaar. Tijdens een publiek pitchmoment stel je je project voor aan producenten. Aansluitend kun je nader kennismaken met geïnteresseerde producenten* en ga je in zee met één van hen.
Samen met je producent bereid je een productiedossier voor en vraag je productiesteun aan om je film te realiseren. Elk jaar worden er vier productiepremies van telkens 50.000 euro gereserveerd.
*De producent moet onafhankelijk zijn conform artikel 2, 49° van het Mediadecreet. Voor meer info kan je hier terecht.
Herindiening Uitvouwen
Als je project niet weerhouden werd voor de workshop, kun je voor een volgende editie opnieuw kandideren met hetzelfde project, op voorwaarde dat het project evolueerde. Voeg in dat geval een nota toe waarin je de evolutie toelicht.
Als je deelnam aan de workshop, maar geen productiesteun ontving, kun je voor dit project geen VAF-steun meer aanvragen, tenzij je project structureel wijzigt (bv. verdere ontwikkeling tot speelfilm i.p.v. kortfilm).
Bezwaarsystemen Uitvouwen
De selectie voor de workshop gebeurt volgens het wedstrijdprincipe. Er is geen bezwaarprocedure en er wordt in principe niet schriftelijk gecommuniceerd over de redenen waarom een project niet werd geselecteerd.
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.
Effectieve leden
In de jury zetelen vier personen: een externe afgevaardigde van het VAF, een afgevaardigde van Ketnet, een afgevaardigde van JEF en de hoofddocent van de workshop.
Deadlines selecteren
Aanvragen voor steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds worden worden beoordeeld en geselecteerd door commissies van externe deskundigen en professionals uit de audiovisuele sector. Jaarlijks zijn er per commissie twee tot drie indieningsdeadlines.