VAF Wildcard Scenario
Afgestudeerde scenaristen kunnen ook meedingen naar de felbegeerde VAF Wildcards. Op deze manier kan jij je eindwerk verder ontwikkelen in het scenarioatelier met behulp van een topcoach.
Gerelateerd
-
Subsidiemaatregel
Voor wie & voor wat Uitvouwen
Enkel pas afgestudeerde scenaristen kunnen meedingen naar een van de VAF Wildcards voor scenario. Met deze Wildcard mag je automatisch deelnemen aan het VAF Scenarioatelier. Je krijgt een scenariopremie van 6.000 euro en begeleiding van een top coach. Aansluitend op het Scenarioatelier kun je binnen het normale selectiesysteem van het VAF scenariosteun aanvragen.
Je kan je eindwerk inzenden voor de VAF Wildcardcompetitie als je:
- dit academiejaar je masterdiploma behaalde aan een Vlaamse kunsthogeschool en afstudeerde met een scenario voor een speelfilm (live action of animatie).
- als Vlaming dit academiejaar afstudeerde aan een buitenlandse film- of kunsthogeschool met als eindwerk een scenario voor een speelfilm (live action of animatie), op voorwaarde dat deze school een opleiding aanbiedt die gelijkwaardig is aan die van de hierboven vermelde Vlaamse film- en kunstscholen.
Bedragen Uitvouwen
Je ontvangt een scenariopremie van 6.000 euro.
Bovenop de scenariopremie voorziet het VAF een vergoeding voor de coach.
Mocht je in een latere fase scenariosteun ontvangen voor hetzelfde project, dan wordt de 6.000 euro van het atelier afgetrokken van de reguliere scenariopremie.
Deadline indiening Uitvouwen
De deadline voor de Wildcards is meestal begin september. De precieze data vind je in de deadlinekalender.
Ontvankelijkheidscriteria Uitvouwen
Er zijn ontvankelijkheidscriteria m.b.t. je profiel, het project waarmee je je kandidaat stelt en de inschrijvingsprocedure.
Je profiel:
- je behaalde dit academiejaar je masterdiploma aan een Vlaamse kunsthogeschool en studeerde af met een scenario voor een langspeelfilm (live action of animatie).
- of je bent een Vlaming die dit academiejaar afstudeerde aan een buitenlandse film- of kunsthogeschool met een scenario voor een langspeelfilm (live action of animatie), op voorwaarde dat deze school een gelijkwaardige opleiding aanbiedt aan die van de hierboven vermelde Vlaamse film- en kunsthogescholen.
Je project:
- je kan je enkel kandidaat stellen met je afstudeerwerk, waarvan je zelf de scenarist bent.
- je kan je niet kandidaat stellen met een groepswerk.
- het project is een fictiefilmproject van minimaal 75 minuten of een animatiefilmproject van minimaal 60 minuten dat één dramatisch geheel vormt.
- het project is geen kwalitatief TV-drama, soap, sitcom of tv-formatreeks.
- je ontwikkelde een origineel project: adaptaties zijn enkel toegestaan op werken uit het publiek domein of indien je een akkoord hebt van de auteur of uitgever van het originele werk.
De inschrijvingsprocedure:
- je respecteert de inschrijvingsprocedure en de deadline.
- je bezorgt ons alle gevraagde informatie.
Hoe aanvragen Uitvouwen
Alle aanvragen verlopen digitaal via MyVAF.
Maak een profiel aan (bij je eerste bezoek) of meld je aan (als je al een profiel hebt).
Ga naar Nieuwe dossier > Talentontwikkeling > Filmfonds > Wildcard Scenario inschrijving.
Bouw je titel op als volgt 'WC / jouw naam / titel project'.
Deadline: de eerstvolgende deadline verschijnt, klik deze aan.
Vul al de vragen in.
Je zal volgende bijlagen moeten opladen:
- Synopsis
- een bondige samenvatting van het verhaal met begin, midden en einde, waarin je de hoofdlijnen, gebeurtenissen en personages schetst
- een doorlopende tekst zonder dialogen
- max. 1 bladzijde
- Scenario
- Motivatie/intentieverklaring: wat wil je doen, waarom wil je dat doen, hoe wil je dat doen? (max. 500 woorden)
- CV
- Inclusie aanpak maximaal 2 blz. A4
Het VAF verwacht dat aanvragers nadenken en aangeven hoe binnen hun aanvraag plaats wordt - of kan worden - gemaakt voor diversiteit.
Er wordt gevraagd naar de aanpak binnen 4 categorieën, project, cast, crew en publiek.
Voor de aanvraag voor het scenarioatelier mag de aanpak van cast en crew beperkt blijven aangezien het project zich nog in een beginfase bevindt. Meer uitleg en denkpistes zijn te vinden op onze website
Selectieprocedure Uitvouwen
Er wordt een gespecialiseerde jury samengesteld. De jury leest het volledige dossier en beslist wie een VAF Wildcard ontvangt. De Wildcards worden in principe uitgereikt tijdens de slotavond van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven.
Reglement & downloads Uitvouwen
Lees het reglement grondig. VAF Wildcard Reglement
Read the regulations carefully. Regulations VAF Wildcards
Benieuwd naar de vorige winnaars? Bekijk het palmares.
Contract & betaalschijven Uitvouwen
Nadat je de Wildcard hebt gewonnen wordt er bij aanvang van het scenarioatelier een contract opgesteld.
We betalen dit bedrag uit in vijf schijven, een eerste na ondertekening van het contract de volgende na ontvangst van een tussentijds verslag.
De laatste schijf wordt betaald nadat je via MyVAF een volledig productiedossier (synopsis, scenario, intentieverklaring) bezorgt.
Verloop van atelier Uitvouwen
In de eerste helft van het jaar zullen er drie workshops georganiseerd worden van telkens drie à vier dagen. Tijdens deze workshops gaat er enerzijds in theorie de kunst van het scenarioschrijven en 'visual thinking strategies' besproken worden. Anderzijds gaat er tijdens groepssessies en individuele sessies met de coaches aan de projecten worden gewerkt. Iedereen engageert zich om constructief mee te denken en mee te werken aan de projecten van collega-scenaristen.
In de periode tussen de sessies (telkens ongeveer twee maanden) werk je op eigen houtje verder met mogelijkheid tot individuele sessie (maximum drie) met de eigen coach.
Er wordt aan het einde van het atelier ook een workshop pitchen georganiseerd ter voorbereiding op het pitchcomité.
Verslaggeving Uitvouwen
De laureaat moet op vastgestelde momenten verslag uitbrengen over het verloop.
Zo’n verslag is een samenvatting van wat je deed, waarom je dat deed, op welke problemen je stuitte, hoe je die hebt aangepakt, wat het plan is voor de komende tijd, welke feedback je coach gaf, hoe de samenwerking met de coach verloopt, etc. Daar bestaat geen template voor, de vorm van dat verslag kies je dus zelf. Documenten als synopsis, personagebeschrijving, scenario, ... mogen altijd worden toevoegen.
De verslagen worden op MyVAF geüpload.
- Eerste verslag: na afloop van de eerste sessie
- Tweede verslag: na afloop van de tweede sessie
- Derde verslag: na afloop van de derde sessie
Coaching Uitvouwen
Voor het scenarioatelier werkt het VAF met drie vastgelegde topcoaches. Je kan dus niet zelf kiezen wie je zal begeleiden in dit traject.
Einddoel Uitvouwen
Na afloop van het atelier mag je met je project indienen voor het pitchcomité.
Voor (middel)lange, majoritair Vlaamse fictiefilms kan je enkel scenario-, ontwikkelings- of productiesteun aanvragen als je project positief werd beoordeeld door het pitchcomité.
Indien je daar een positief antwoord krijgt mag je indienen voor scenariosteun.
Naamsvermelding en logo Uitvouwen
Als je steun van het VAF ontvangt, verbind je je er contractueel toe om de VAF-steun op generieken, promotiemateriaal en dergelijke te vermelden.
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.
Deadlines selecteren
Aanvragen voor steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds worden worden beoordeeld en geselecteerd door commissies van externe deskundigen en professionals uit de audiovisuele sector. Jaarlijks zijn er per commissie twee tot drie indieningsdeadlines.