Steun na release voor games
Steun na release is een financiële tegemoetkoming die erop gericht is om het bereik, succes en de impact van gesteunde games te vergroten en hun duurzaamheid te verlengen. Deze steun kan de vorm aannemen van o.a. porting (overzetting naar andere platformen), lokalisering (aanpassing van de content aan regio’s met een andere taal, culturele gevoeligheden, …), DLC (downloadable content), …
Een game is een interactief spel dat kan worden gespeeld door één of meerdere spelers op een digitaal platform, zoals een pc, spelconsole, smartphone of tablet.
Komen in aanmerking voor steun: entertainmentgames, artistieke games, serious games en educatieve games.
Lees zeker onze prioriteitennota Gamefonds voor aanvragers en beoordelingscommissies.
Gerelateerd
-
Subsidiemaatregel
-
Extra info
Voor wie & voor wat Uitvouwen
Voor wie
Steun kan worden aangevraagd door de gamestudio. In het kader van onze overeenkomst met de Vlaamse Gemeenschap wordt hiermee bedoeld: een bedrijf dat games ontwikkelt en produceert. De gamestudio moet in zijn aanvraag kunnen aantonen dat hij over de technische competenties en financiële knowhow beschikt om het project tot een goed einde te brengen.
Bedrijven met een andere hoofdactiviteit (bv. uitgeverijen, animatiestudio's, productiehuizen, ...) kunnen enkel steun aanvragen indien zij kunnen bewijzen dat ze in-house een departement hebben of opstarten dat aan gameontwikkeling doet.
Steun kan enkel worden aangevraagd door, en verleend aan, rechtspersonen waarvan de maatschappelijke zetel of een permanent agentschap is gevestigd in het Vlaams of Brussels Gewest op het moment van de uitbetaling van de steun. Je moet met andere woorden een vennootschap hebben of oprichten, een eenmanszaak volstaat bijvoorbeeld niet. Meer informatie over de verschillende vennootschapsvormen kan je terugvinden op de website belgium.be.
In het geval van coproducties moet de Vlaamse gamestudio steeds dienstdoen als aanvrager. Binnen de coproductie moet er samen voldaan worden aan de vooropgestelde ontvankelijkheidscriteria en culturele test (zie tab).
Daarnaast wordt er bekeken of een coproductie als majoritair of minoritair kan beschouwd worden. Een minoritair project is meestal afkomstig uit een ander territorium en kan daardoor doorgaans op minder steun rekenen. De criteria hieromtrent zijn terug te vinden in ons reglement onder Hoofdstuk 4: Majoritair of minoritair Vlaamse projecten. Een projectbeheerder van het VAF/Gamefonds kan je bijstaan bij het maken van dit onderscheid.
Geen steun voor ondernemingen in moeilijkheden!
Er kan geen steun worden toegekend aan ondernemingen in moeilijkheden. Meer informatie rond deze bepalingen en een rekenmodule om na te gaan of een gamestudio wordt aanzien als een onderneming in moeilijkheden kan je terugvinden op de website van Agentschap Innoveren & Ondernemen. Het VAF controleert dit actief ten tijde van de aanvraag en bij indiening van het technisch dossier.
Voor wat
Steun na release is een financiële tegemoetkoming die erop gericht is om het bereik, succes en de impact van gesteunde games te vergroten en hun duurzaamheid te verlengen.
Om het productiebudget onder controle te houden worden niet alle games meteen voor alle (commercieel) interessante platformen en regio’s ontwikkeld en wordt de scope van de game (speelduur, spelmodi, …) initieel soms beperkt totdat bijkomende ontwikkeling te verantwoorden is op basis van het kritisch onthaal, de verkoopcijfers, … De steun na release komt een fase later. Deze kan de vorm aannemen van o.a. porting (overzetting naar andere platformen), lokalisering (aanpassing van de content aan regio’s met een andere taal, culturele gevoeligheden, …), DLC (downloadable content), …
Opgelet: steun na release kan pas toegekend worden nadat de aanvraag m.b.t. de productiesteun voor de game is afgerond (t.e.m. het vervullen van alle verplichtingen voor het bekomen van de laatste betaalschijf).
Komen in aanmerking voor steun: entertainmentgames, artistieke games, serious games en educatieve games.
- Met entertainmentgames bedoelen we: games die in de eerste plaats gericht zijn op het spelplezier en die verschijnen op een of meerdere commerciële platformen. Bekijk hier enkele voorbeelden.
- Met artistieke games bedoelen we: games als interactieve kunst, waarbij de primaire doelstelling een artistieke ervaring is (bv. voor in musea of op alternatieve gamefestivals, ...). Ook experimentele games (al dan niet met kunstzinnige boodschap) in gewone of installatievorm behoren tot deze categorie. Het gaat vaak om korte ervaringen. Bekijk hier enkele voorbeelden.
- Met serious games bedoelen we: games die bepaalde vaardigheden willen aanleren of die een maatschappelijke doelstelling hebben, zoals sensibilisering rond bepaalde onderwerpen. Bekijk hier enkele voorbeelden.
- Met educatieve games bedoelen we: games die specifiek bestemd zijn voor het onderwijs. Het moet om échte games gaan, louter gamification volstaat niet. Bekijk hier enkele voorbeelden.
Komen in geen geval in aanmerking: advergames (voor commerciële producten), bedrijfsgames, remakes en games die worden gemaakt binnen een game-opleiding of als onderzoeksproject binnen een universiteit of hogeschool. Worden evenmin ondersteund: games met een pornografisch karakter of die aanzetten tot discriminatie, exploitatie of geweld, of indruisen tegen de mensenrechten. Afgewerkte games kunnen niet meer voor steun worden ingediend.
Bedragen & steunintensiteit Uitvouwen
Bedragen
Het steunbedrag wordt bepaald in functie van de aard en de noden van de game en in functie van de beschikbare budgetten bij het VAF/Gamefonds.
Er is geen afzonderlijk maximumbedrag voor steun na release. Vertical slice steun maakt deel uit van de waaier creatiesteun (prototype, vertical slice, productie en steun na release). Het maximum toe te kennen bedrag aan de totale creatiesteun bedraagt 400.000 euro. De gamestudio kiest zelf hoeveel steun hij per steunvorm binnen creatiesteun aanvraagt.
Het bedrag van 400.000 euro is een theoretische maximum, dat in de praktijk niet steevast worden toegekend. De aanvrager bepaalt zelf welk bedrag hij denkt nodig te hebben voor zijn project. De beoordelingscommissie adviseert de Raad van Bestuur van het VAF over het effectief toe te kennen bedrag.
Ingeval een gameproject een toepassing of afgeleide is van een televisieprogramma of film, geproduceerd of gecoproduceerd door een nationale (of internationale) omroep of streamer, … kan het VAF/Gamefonds in principe maximaal een bedrag toekennen tot maximaal vijfmaal de financiële inbreng van de betrokken omroep / streamer. Uitzonderingen zijn evenwel mogelijk. De details hierover zijn terug te vinden in ons reglement onder Hoofdstuk 7: Maximumbedragen.
VAF-steun neemt de vorm aan van een conditionele lening en moet enkel terugbetaald worden indien er voldoende netto-ontvangsten zijn na aftrek van de exploitatiekosten, participaties en eigen kapitaal. Eventuele terugbetaling is altijd begrensd tot de verleende steun. Er is geen rente van kracht.
VAF-steun moet bij een vennootschap opgenomen worden in de opbrengsten. Indien er in totaliteit fiscale winst is, moet hierop vennootschapsbelasting betaald worden. De steun zelf is vrij van BTW. Het toegekende bedrag is met andere woorden het bedrag dat je als rechtspersoon zal ontvangen. Voor steun toegekend aan een natuurlijk persoon (bijvoorbeeld binnen het Innovatie-atelier) kan je meer informatie terugvinden op de website van het Cultuurloket.
Verplichte bestedingen in de Vlaamse Gemeenschap!
In ruil voor het door het VAF toegekende steunbedrag, moet 100% ervan besteed worden in de Vlaamse Gemeenschap (of Vlaams Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Hiervan kan in voorafgaand (ten tijde van het contract m.b.t. de toegekende steun) onderling akkoord met het VAF worden afgeweken, indien gemotiveerde omstandigheden (bijvoorbeeld indien de benodigde vaardigheden niet (van hetzelfde niveau) in eigen regio aanwezig zijn) een lagere bestedingsverplichting verantwoorden. De besteding mag hierbij nooit lager liggen dan 60% van het door het VAF toegekende bedrag.
Voor steun na release wordt er echter een uitzondering gemaakt op dat minimumpercentage omdat het niet altijd mogelijk is om de aanpassingen/toevoegingen in eigen regio te laten plaatsvinden. Het moet echter wel altijd een streefdoel zijn.
Steunintensiteit
Elke bijdrage van het VAF geldt als staatssteun, d.w.z. steun van de overheid. De opgetelde percentages staatssteun wordt de steunintensiteit genoemd. Het totaal van de door het VAF toegekende steun mag, opgeteld bij eventuele andere staatssteun, het maximumpercentage staatssteun niet overschrijden. Steun van Creative Europe telt niet mee als staatssteun.
Voor steun na release geldt een steunintensiteit van maximaal 50% van het totale budget van de aanvraag voor alle categorieën games.
Aanvraagprocedure Uitvouwen
Intakegesprek
Voorafgaand op een aanvraag vindt er een verplicht online intakegesprek plaats met een projectbeheerder van het VAF/Gamefonds, dit om eventuele vragen van de aanvrager voorafgaand op de indiening te beantwoorden en om hen eventueel te wijzen op interessante, nieuwe mogelijkheden. Dit gesprek kan makkelijk ingepland worden via de Calendly-link die je na het opstarten van de aanvraag onder de tab 'Historiek' op MyVAF (zie hieronder) terugvindt.
Digitaal aanvraagplatform
Een aanvraag dien je in via het MyVAF-portaal. Meer informatie hierover kan je terugvinden in de gebruikershandleiding.
Voor indiening van aanvragen zijn er deadlines.
De aanvraag dient een volledig beeld te geven van het te realiseren project. Check alvorens een aanvraag in te dienen zeker even de do’s-and-don’ts bij steunaanvragen.
Om de vragen en bijlages van een aanvraag te overlopen kan je best een aanvraag voor je project aanmaken op MyVAF en rechtstreeks op de pijl 'Verzenden' klikken. Je komt dan op een pagina met een knop 'Aanvraag verzenden'. Druk op deze knop om een pdf te downloaden waarin je alle vragen kan bekijken. Geen nood: deze aanvraag wordt (nog) niet bij ons ingediend. Je kan de aanvraag blijven aanpassen totdat de call die op dat moment loopt verstrijkt. Alleen de ingevoerde titel van de aanvraag is in principe definitief (maar kunnen wij van onze kant indien nodig nog aanpassen).
Aanvragen en de daarbij behorende gegevens en bijlagen dienen in principe volledig in het Nederlands opgesteld te worden. Er kan een uitzondering gemaakt worden voor elementen die oorspronkelijk in het Engels werden geschreven, bijvoorbeeld met zicht op het bemachtigen van een publisher of investeerder of omdat de studio Engels als voertaal heeft. De statuten van het bedrijf moeten in het Nederlands aangeleverd worden. Het budgetformulier, financieringsplan en de overige financiële gegevens mogen in het Engels of het Nederlands worden opgesteld, maar dienen te zijn uitgedrukt in euro.
Aanvragers zijn verplicht een pitch video van maximum twee minuten in te dienen. Je kan op ons Vimeo-kanaal een voorbeeld bekijken.
Ontvankelijkheidscriteria & culturele test Uitvouwen
Ontvankelijkheidscriteria
Nadat een deadline verstreken is, controleert een projectbeheerder de doorgestuurde aanvragen op ontvankelijkheid. Een aanvraag is ontvankelijk indien deze alle gevraagde elementen bevat en volledig strookt met het reglement van het VAF/Gamefonds. Onderstaande criteria worden hierbij gecontroleerd:
- Is de aanvrager een rechtspersoon? (controle via de Kruispuntbank)
- Is het project een game zoals omschreven in de definitie van het VAF, nl. een game is een interactief spel dat kan worden gespeeld door één of meerdere spelers op een digitaal platform, zoals een pc, spelconsole, smartphone of tablet.
- Bevat de aanvraag alle gevraagde elementen en wordt het maximaal toegelaten pagina's gerespecteerd?
- Zijn het financieringsplan en het budgetformulier correct ingevuld? (bv. komen de totalen van beide documenten overeen, is de steunintensiteit in overeenstemming met de regelgeving, bevatten de documenten alle nodige elementen op de juiste manier, ...).
Culturele test
Naast bovenstaande ontvankelijkheidscriteria moet het project ook positief scoren op een zogenaamde culturele test. Deze is terug te vinden in het reglement en in jouw aanvraagmodule op het digitale aanvraagplatform MyVAF. We werken met deze test omdat we dankzij een goedkeuring van ons systeem door de Europese Commissie hogere bedragen mogen toekennen.
Het voldoen aan de ontvankelijkheidscriteria en de culturele test is een minimumvereiste voor ontvankelijkheid van de aanvraag. Het is geen garantie voor het verkrijgen van steun.
Indien de aanvraag meteen volledig is en strookt met het reglement van het VAF/Gamefonds, dan is deze ontvankelijk. Het VAF neemt de aanvraag in behandeling en het dossier wordt voor beoordeling (advies) overgemaakt aan de beoordelingscommissie.
Indien de aanvraag niet ontvankelijk zou zijn, verneem je dit via e-mail, met een uitleg van de projectbeheerder waarom dit het geval is. Indien er in het dossier nog zaken ontbreken, is de aanvraag voorlopig onontvankelijk. Je krijgt in dat geval een termijn van 2 werkdagen na kennisgeving door het VAF om de aanvraag in orde te brengen. Als dit lukt, wordt je aanvraag ontvankelijk. Zo niet, is je aanvraag onontvankelijk voor deze deadline.
Selectieprocedure Uitvouwen
Advies: beoordelingscommissies
Voor de beoordeling en selectie van aanvragen bij het VAF/Gamefonds wordt advies ingewonnen bij een beoordelingscommissie, waarvan de leden worden gekozen uit een pool van experten. Zij vormen telkens een beoordelingscommissie van 5 personen.
De namen van de commissieleden zijn publiek. Ieder commissielid leest alle aanvragen vooraf. Daarna komen de leden samen om de aanvragen te bespreken en hun inzichten en meningen met elkaar te delen. Na discussie wordt er gestemd. Elk commissielid heeft 1 stem, de stemming is geheim. De externe deskundigen zijn de enige stemgerechtigden. De voorzitter en projectbeheerder – beiden intern VAF-personeel – leiden de werkzaamheden in goede banen.
Een project moet minimaal 3 positieve stemmen op 5 halen om in aanmerking te komen voor steun. Dit is een minimumvoorwaarde maar geeft geen recht op een automatische goedkeuring. Bij onvoldoende budget kan de lat voor ondersteuning nl. hoger komen te liggen, maar verliezen afgewezen projecten die deze minimumscore hebben behaald, geen indieningskans.
Hearings
Het VAF/Gamefonds werkt voor de beoordeling van alle ontvankelijke aanvragen met hearings. De datum van de commissievergadering wordt via e-mail meegedeeld op het moment dat de aanvraag ontvankelijk wordt verklaard. Het eigenlijke tijdstip van de individuele hearings wordt op een later moment via de projectbeheerder met de aanvrager vastgelegd. De hearings vinden meestal digitaal via video call plaats op de dag(en) van de commissievergaderingen. Uitzonderlijk kunnen de hearings fysiek op de kantoren van het VAF doorgaan. De aanvrager wordt hier dan tijdig van verwittigd.
Volgende vuistregels moeten in acht genomen worden:
- De delegatie van de aanvrager bestaat uit maximum twee personen.
- Om de toegemeten tijd zo efficiënt mogelijk te benutten, verloopt de hearing onder de vorm van een Q&A. De hearing neemt in principe 25 minuten in beslag. De aanvrager mag tijdens de eerste 5 minuten een update geven van het project: wat is er sinds de indiening veranderd, welke vooruitgangen werd er eventueel gemaakt? Deze update kan het best gegeven worden aan de hand van enkele slides (maximum 5). In de resterende tijd kunnen de commissieleden rechtstreeks vragen stellen aan de aanvragers.
Rapporteur
Indien er, om welke reden dan ook, geen hearing mogelijk is voor een aanvraag, wordt uit de leden van de beoordelingscommissie één rapporteur aangesteld. Indien de aanvrager dit wenst (dit wordt ten sterkste aangeraden), kan hij met de rapporteur een inhoudelijk gesprek over het dossier voeren, voorafgaand aan de bijeenkomst van de beoordelingscommissie.
De aanvrager wordt na indiening van zijn aanvraag ingelicht over de identiteit van de rapporteur. Hij heeft het recht om op gemotiveerde wijze één keer per aanvraag een andere rapporteur te vragen. Indien zijn motivering door het VAF als gerechtvaardigd wordt gezien, wordt zijn project aan een andere rapporteur toegewezen. De aanvrager dient zich te beperken tot het contact met de rapporteur en wordt met aandrang gevraagd geen andere commissieleden te benaderen aangaande zijn aanvraag.
Beslissing: Raad van Bestuur
De vergaderingen van de beoordelingscommissies leiden tot een advies voor het al dan niet ondersteunen van de aanvragen. Dit advies wordt voorgelegd aan de Raad van Bestuur van het VAF, die de definitieve beslissing neemt. Indien de aanvraag wordt afgekeurd kan de aanvrager het project nog eenmaal herindienen.
Na de beslissing van de Raad van Bestuur kan de aanvrager bij de projectbeheerder een mondelinge en informele toelichting vragen bij deze beslissing. Dit kan van zodra het VAF via e-mail de eindbeslissing samen met de schriftelijke commentaren van de commissie heeft overgemaakt aan de aanvrager.
Beoordelingscriteria Uitvouwen
Indien voor de game in de vorige fases van de ontwikkeling geen steun bij het VAF werd aangevraagd en/of indien de steun na release wordt gebruikt voor sterk inhoudelijke toevoegingen (zoals DLC), zal de commissie ook een oordeel vellen over de game en/of toegevoegde content (zie lijst met criteria hieronder).
Voor minder inhoudelijke aanpassingen (vertalingen, porting, lokalisering, ...) wordt er eerder een mathematische oefening gedaan en geoordeeld op basis van de verkoopcijfers die de aanvrager kan voorleggen.
De criteria voor beoordeling van ontvankelijke aanvragen zijn (deels) afhankelijk van het soort games. Ze zijn niet per definitie cumulatief en worden hieronder opgesomd zonder een strikte rangorde te hanteren.
Algemeen
- Fungehalte (kwaliteit gameplay)
- Professionele uitwerking
- Originaliteit / vernieuwing
- Inhoudelijke onderbouwing
- Haalbaarheid / realiteitszin
- CV’s en/of vorig werk
- Sterke partnerschappen met relevante actoren (zie detail bij categorieën games hieronder)
- Structurerend effect voor het bedrijf
- Marktpotentieel*
- Opbouw van eigen IP (intellectual property)*
*Vooral bij uitgesproken commerciële games (meest voorkomend binnen de categorieën entertainmentgames en serious games) wordt er door de commissie veel belang gehecht aan het marktpotentieel en het opbouwen van eigen IP.
Specifiek voor entertainmentgames
- USP (unique selling proposition/point)
- Opgebouwde tractie (vooral vanaf na het prototype)
- Relevante actoren: platformhouders, publishers, PR-bureaus, …
Specifiek voor artistieke games
- Aanwezigheid van voldoende digitale gameplay
- Sterke wisselwerking tussen een gamestudio en een kunstenaar
- Maatschappelijke en/of culturele meerwaarde / impact
- Kans op bekroning / awards
- Relevante actoren: culturele instanties, musea, festivals, cc’s, …
Specifiek voor serious games
Voor niet-commerciële serious games:
- Maatschappelijke relevantie
- Sterke samenwerking tussen gamestudio’s en experts uit de sector
- Samenwerking met en testing door de doelgroep waarvoor de game bedoeld is (in lijn met Noozo-principe, niets over ons, zonder ons)
- Directe toegang tot de beoogde doelgroep en/of een sterk netwerk binnen de sector waarvoor de game bedoeld is
- Graad en kwaliteit van testing voorafgaand op de vertical slice en productie
- Aantoonbaar effect (kan reeds meetbaar zijn a.d.h.v. het prototype)
- Relevante actoren: vzw’s, kenniscentra, …
Voor commerciële serious games:
- USP (unique selling proposition/point)
- Opgebouwde tractie (vooral vanaf na het prototype)
- Sterke samenwerking tussen gamestudio en experts uit de sector en/of doelgroep waarvoor de game bedoeld is
- Graad en kwaliteit van testing voorafgaand op de vertical slice en productie
- Aantoonbaar effect (kan reeds meetbaar zijn a.d.h.v. het prototype)
- Directe toegang tot de beoogde doelgroep en/of een sterk netwerk binnen de sector waarvoor de game bedoeld is
- Relevante actoren: afhankelijk van de sector
Noot: bij serious games wordt niet-vernieuwende gameplay vaak getolereerd als dit drempelverlangend werkt voor de speler en daarmee het beoogde doel makkelijker kan bereikt worden.
Bijkomend voor educatieve games
- Pedagogische meerwaarde
- De inzetbaarheid in de Vlaamse onderwijskundige context
- Graad en kwaliteit van testing voorafgaand op de vertical slice en productie
- Aantoonbaar effect (kan reeds meetbaar zijn a.d.h.v. het prototype)
- Voldoende draagvlak voor een optimale verspreiding en bereik van de game in het onderwijs
- Nauwe samenwerking met mensen uit het onderwijs
- Relevante actoren: leerkrachten, scholen, onderwijskoepels, educatieve uitgevers, ...
Voor aanpassingen van games naar de Vlaams onderwijskundige context (cf. steun voor educatieve versie):
- Bewezen succes in andere regio’s
- Makkelijk inzetbaar (bv. op basis van platform)
- Hoge productiewaarden
- Duurzaamheid (hoe lang kan de game ingezet worden?)
Reglement & downloads Uitvouwen
Contract & betaalschijven Uitvouwen
Voorbereiding contract
De beslissing van het VAF is een principieel akkoord dat onderworpen is aan de goedkeuring van het technisch dossier. Het technisch dossier is een document met alle informatie en bijlages die het VAF nodig heeft om een contract op te maken voor de goedgekeurde aanvraag. Dit technisch dossier dien je in vanaf het moment dat de beoogde financiering voldoende zeker is. Dit moet binnen een termijn van maximaal 12 maanden na de principiële goedkeuring van de aanvraag gebeuren via het MyVAF-account van de Aanvrager onder het tabblad 'Te bezorgen na goedkeuring aanvraag'.
Neem zeker onze controlerichtlijnen door bij het opstellen van je technisch dossier.
Op dit moment moet je ook het ISAN-Nummer van het project onder het reeds vernoemde tabblad invullen. ISAN (International Standard Audiovisual Number) is een nummersysteem en metadataschema voor de unieke en eenvormige identificatie van audiovisuele werken. Voor games is een specifieke template voorhanden die je op onze downloadpagina kan downloaden.
Op basis van het technisch dossier wordt het contract opgesteld. Dit contract wordt eerst door de zakelijk leider van het VAF digitaal ondertekend en vervolgens door de projectbeheerder via e-mail naar de aanvrager verstuurd ter ondertekening.
Betaalschijven
Van zodra het contract door de aanvrager ondertekend en geüpload werd naar MyVAF (wederom onder het tabblad 'Te bezorgen na goedkeuring aanvraag') wordt de eerste betaalschijf klaargezet door de projectbeheerder en, eens goedgekeurd door het dagelijks bestuur, automatisch overgemaakt aan de boekhouding ter uitbetaling.
Voor het bekomen van de volgende betaalschijven moet de aanvrager op MyVAF, onder het tabblad 'Te bezorgen na goedkeuring aanvraag', de in het contract bepaalde deliverables aanleveren. Grote files, zoals video’s van gameplay, en later de speelbare versie, moeten rechtstreeks naar de projectbeheerder gestuurd worden aan de hand van een downloadlink (Dropbox, Google Drive, ...). Voeg de paswoorden toe indien van toepassing.
De steun na release wordt in vier schijven uitbetaald na aanlevering van de nodige deliverables:
- Een eerste schijf van 50% bij de ondertekening van het contract.
- Een tweede schijf van 25% op voorwaarde dat de Gamestudio de volgende elementen via zijn MyVAF-account (tenzij anders aangegeven) aanlevert:
- een overzicht van de gehaalde en nog te vervullen milestones (zie bijlage milestoneplanning)
- de meest recente versie van het financieringsplan (enkel bij wijzigingen)
- een meest recente versie van de begroting (standaardformulier ‘financieel verslag’ verplicht te gebruiken), met verduidelijking in geval van wijzigingen (team, aantal uren, tarieven, totaalbudget) in vergelijking met het budgetformulier bij ondertekening van het contract of addendum
- Het volgende wordt aangeleverd via een online platform (raadpleegbaar en downloadbaar – geen WeTransfer):
- een video (480p), geannoteerd of van audiocommentaar voorzien, van de game waaruit de gemaakte vooruitgang (cfr. milestoneplanning) duidelijk blijkt.
- Een derde schijf van 15% op voorwaarde dat de Gamestudio de volgende elementen via zijn MyVAF-account (tenzij anders aangegeven) aanlevert:
- een overzicht van de gehaalde en nog te vervullen milestones (zie bijlage milestoneplanning)
- de meest recente versie van het financieringsplan (enkel bij wijzigingen)
- een meest recente versie van de begroting (standaardformulier ‘financieel verslag’ verplicht te gebruiken), met verduidelijking in geval van wijzigingen (team, aantal uren, tarieven, totaalbudget) in vergelijking met het budgetformulier bij ondertekening van het contract of addendum
- Het volgende wordt aangeleverd via een online platform (raadpleegbaar en downloadbaar – geen WeTransfer):
- een video (480p) van de game, geannoteerd of van audiocommentaar voorzien, waaruit de gemaakte vooruitgang blijkt.
- Eens de aanpassingen/toevoegingen zijn doorgevoerd, en voor het bekomen van de vierde en finale schijf van 10%, moet de aanvrager zo snel mogelijk een eindafrekening indienen. De gamestudio moet daarvoor via zijn MyVAF-account voor de afrekening van de steun onderstaande documenten overmaken aan het VAF:
- Voor de projectbeheerder, aan te leveren via MyVAF:
- Een eindverslag (1p): schrijf een korte terugblik op de steun na release. Wat heb je geleerd uit het proces?
- Via een online platform (raadpleegbaar en downloadbaar – geen WeTransfer):
- een playthrough video (480p) van de volledige game met of zonder audiocommentaar
- vijf afzonderlijke screenshots (JPEG, 300dpi) van de finale game
- de speelbare game (met instructies voor de installatie) voor elk platform waarvoor steun werd ontvangen. Dit mag ook in de vorm van ‘keys’ zijn
- Voor de boekhouding (eindafrekening), aan te leveren via MyVAF:
- de finale versie van de financiering op het sjabloon ‘Financieringsplan VAF/Gamefonds’ (zie www.vaf.be/subsidiedocumenten/downloads-gamefonds)
- de finale versie van de uitgaven op het sjabloon ‘Budgetformulier VAF/Gamefonds’ (zie www.vaf.be/subsidiedocumenten/downloads-gamefonds)
- Voor de projectbeheerder, aan te leveren via MyVAF:
Opgelet: als de steun na release 75.000 euro of minder bedraagt, wordt deze in drie schijven uitbetaald, nl 50% na ondertekening van het contract, 40% bij oplevering deliverables van de derde schijf en 10% na oplevering van de nodige deliverables en na controle van de eindafrekening.
Verplichte vermeldingen Uitvouwen
De steun van het VAF/Gamefonds moet worden vermeld op de game zelf en op het promotiemateriaal m.b.t. de game. In het contract met de aanvrager wordt concreet bepaald hoe deze vermelding dient te gebeuren.
Eindafrekening Uitvouwen
Eens de aanpassingen/toevoegingen zijn doorgevoerd, en voor het bekomen van de finale schijf, moet de aanvrager zo snel mogelijk een eindafrekening indienen. De gamestudio moet daarvoor via zijn MyVAF-account voor de afrekening van de steun onderstaande documenten overmaken aan het VAF:
Voor de projectbeheerder (het eindverslag via MyVAF, de andere drie via WeTransfer of een online drive)
- Een eindverslag (1p): hoe blik je terug op hetgeen met de steun na release werd bekostigd, wat zijn de learnings, schrijf een korte post-mortem.
- Een playthrough video van de nieuwe versie of de toegevoegde content.
- Vijf screenshots van de nieuwe versie of de toegevoegde content.
- Hires key artwork (indien beschikbaar) van de nieuwe versie of de toegevoegde content.
- De speelbare nieuwe versie of toegevoegde content met instructies voor de installatie.
Voor de boekhouding
- De finale versie van het financieringsplan.
- Het financieel verslag in zijn finale vorm.
- Duiding (max. 1p) bij het financieel verslag in geval van meer- of minderuitgave ten opzichte van het budgetformulier bij ondertekening van het contract of addendum.
- Time sheets van de werkuren in overeenstemming met het financieel verslag.
- Een overzicht van alle inkomende en uitgaande facturen (eventueel ook nog de openstaande facturen indien van toepassing).
Terugbetaling Uitvouwen
Jaarlijks voor 31/05 moet de ontwikkelaar een exploitatie-afrekening indienen met alle exploitatie-inkomsten en -kosten op het project in het jaar voordien. Dit moet een eerste keer gebeuren voor 31/05 volgend op het jaar van de release. Indien er, na aftrek van de exploitatiekosten, inkomsten zijn gemaakt, mag de aanvrager in de eerste plaats participaties en eigen kapitaal recupereren. Van zodra dat allemaal gerecupereerd is en er nog inkomsten overblijven, moet de aanvrager een gedeelte van de winst terugbetalen aan het VAF in verhouding tot de inbreng van het VAF in het financieringsplan (steunintensiteit). De terugbetaling is altijd begrensd tot het toegekende steunbedrag.
De overige modaliteiten rond terugbetaling zijn terug te vinden in het reglement van het VAF/Gamefonds.
Reglement & downloads Uitvouwen
Geval 1: Herindiening mogelijk Uitvouwen
Aanvragen kunnen na eerste afwijzing éénmaal door de aanvrager worden heringediend.
Uitzondering: voor aanvragen die werden afgewezen ondanks een meerderheid van stemmen (door een tekort aan beschikbare middelen), geldt dat zij door deze afwijzing geen indieningskans verliezen.
Heringediende aanvragen moeten steeds een nota bevatten over de eventuele wijzigingen ten opzichte van de vorige aanvraag (op hoofdlijnen, niet letterlijk). Bij voorkeur bevat deze nota ook een inhoudelijke reactie op het commissieverslag.
Geval 2: Definitief afgewezen Uitvouwen
Na twee opeenvolgende afwijzingen kan een aanvraag niet meer bij de beoordelingscommissies van het VAF worden ingediend. Deze indieningen kunnen gebeurd zijn in dezelfde of verschillende fases, bv. een eerste (afgekeurde) indiening bij preproductie en een tweede bij productie.
Definitief afgewezen projecten waarbij de sleutelfuncties (game director, technical director, …) zijn gewijzigd en bevestigd, kunnen uitzonderlijk nog eenmaal worden heringediend. Deze uitzonderingsregel kan slechts één keer per project worden ingeroepen.
Indien je gegronde redenen meent te hebben om deze beslissing aan te vechten, kan je overwegen om een bezwaar in te dienen, dat wordt behandeld door een bezwaarcommissie. Deze bezwaarcommissie beraadslaagt drie keer per jaar over de ingediende bezwaarschriften.
Een bezwaarschrift kan éénmaal per project worden ingediend. Bezwaarschriften kunnen enkel ingediend worden na definitieve afwijzing (dus normaal gezien na twee opeenvolgende afwijzingen), en dit binnen 45 kalenderdagen na mededeling van de beslissing over de steunaanvraag in kwestie.
Als je bezwaarschrift ontvankelijk wordt verklaard, neemt de bezwaarcommissie dit in behandeling en brengt ze na een hearing met de aanvrager een advies uit voor de Raad van Bestuur, die beslist. Na deze fase is de bezwaarprocedure definitief afgesloten.
Meer informatie over de bezwaarprocedure, de bezwaarcommissie en definitieve afwijzing vind je in ons reglement.
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.