Steun Vertoning Vlaamse Auteursfilm
Heb je als vertoner oog voor de Vlaamse auteursfilm in jouw filmaanbod? Dan kan je jaarlijks beroep doen op de stimulansmaatregel Steun aan de Vertoning van de Vlaamse Auteursfilm. Deze maatregel wil niet alleen meer zichtbaarheid te geven aan de Vlaamse film, maar wil tegelijkertijd ook de geografische spreiding en de diversiteit van het aanbod stimuleren.
Gerelateerd
-
Subsidiemaatregel
Voor wie & voor wat Uitvouwen
De stimulansmaatregel Steun aan de Vertoning van de Vlaamse Auteursfilm wil elke Vlaamse auteursfilm een optimale kans bieden om door het publiek ontdekt te worden. Zowel de langspeelfilm, de animatiefilm, de documentaire, de experimentele film en de korte film komen in aanmerking voor ondersteuning bij de vertoning ervan.
Deze steunmaatregel richt zich tot
- commerciële en niet-commerciële arthousebioscopen
- bioscopen met een belangrijk aandeel van auteurscinema in de programmatie
- publieksorganisaties
- filmclubs
- cultuur- of gemeenschapscentra met een professionele vertonerspraktijk
- organisaties die reeds ondersteund worden via andere regelgeving binnen het beleidsveld Cultuur of via het Gemeentefonds komen eveneens in aanmerking
Het VAF kan enkel steun verlenen aan rechtspersonen die gevestigd zijn in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad.
Komen niet in aanmerking voor deze steunmaatregel
- organisaties die reeds meerjarig ondersteund worden via het VAF of een Arthousepremie ontvangen
- organisaties die steun ontvangen via de Codex Hoger Onderwijs
Bedragen Uitvouwen
Voor deze maatregel gelden de volgende ondersteuningsbedragen:
- Indien de vertoner voldoet aan de programmeringsvereisten van minimum 5 verschillende titels waarvan minimum 85 % nieuwe releases, draagt het VAF 1 euro bij per betalende toegang en dit tot een maximum van 2.500 euro.
- Indien de vertoner voldoet aan de programmeringsvereiste van minimum 15 verschillende titels waarvan minimum 85 % nieuwe releases, minimum 25 % documentaires en minimum 15 % Vlaamse filmpatrimonium, draagt het VAF 1,8 euro bij per betalende toegang en dit tot een maximum van 10.000 euro.
Deadline indiening Uitvouwen
Er is één indiendatum per jaar.
Beoordelingscriteria Uitvouwen
Voor deze maatregel zijn de volgende beoordelingscriteria van toepassing:
- De vertonerspraktijk is professioneel en streeft naar kwalitateit op vlak van beeld en geluid. DCP is de norm.
- De programmatie is kwalitatief en divers en heeft aandacht voor de auteursfilm.
- De vertoner hanteert een correct ticketbeleid.
- De aanvrager zet in op een aanbod van Vlaamse auteursfilm, waarmee in eerste instantie de ‘meest kwetsbare’ film wordt bedoeld, die zelden in commerciële bioscopen wordt vertoond en daardoor meer zichtbaarheid behoeft.
- Het filmaanbod van de aanvrager moet een zeer belangrijk aandeel nieuwe Vlaamse auteursfilms bevatten, die in de eerste releaseweek of in de loop van het eerste jaar na release vertoond worden.
- Enkel nieuwe Vlaamse auteursfilms, die opgelijst worden in de hiervoor samengestelde selectie van de VAF Releaseladder, komen in aanmerking voor de voorwaarden rond de programmeringsvereisten. Het gaat hier over films die majoritair en minoritair door het VAF werden ondersteund.
- Het ondersteunde aanbod mag ook een aanbod Vlaamse films bevatten, die voorkomen in de selectie van de VAF Releaseladder maar wel ouder zijn dan 1 jaar of die deel uitmaken van het Vlaamse filmpatrimonium.
Hoe aanvragen? Uitvouwen
Je dient een aanvraag in via het online platform MyVAF.
Beoordeling Uitvouwen
De steun wordt automatisch goedgekeurd, indien deze voldoet aan alle criteria, en dit tot uitputting van de beschikbare middelen.
Reglement & downloads Uitvouwen
Download hier het Deelreglement Publiek.
Voor andere documenten: downloadpagina Publiek.
Betaalschijven Uitvouwen
Na ondertekening van het contract ontvangt de aanvrager 70% van de toegekende steun in de loop van april van het erkenningsjaar. Het saldo wordt uitbetaald na indiening van het verslag.
Naamsvermelding en logo Uitvouwen
De steun van het VAF dient uitdrukkelijk vermeld te worden, ongeacht de vorm van de communicatie (print, elektronisch, film).
Verantwoording Uitvouwen
Vertoners dienen uiterlijk eind januari van het jaar volgend op het betreffende jaar een verantwoording in te dienen van het voorbije jaar. Het rapporteringsverslag bevat een precies beeld van het aantal vertoningen en het aantal toeschouwers.
Bezwaarsysteem Uitvouwen
Er is geen bezwaarprocedure, wat niet wegneemt dat de indiener zich kan wenden tot de Raad van State.
Springplankpremie
Wil je als culturele vertoner jouw programmatie-aanbod substantieel uitbreiden? Dan kan je beroep doen op de Springplankpremie.
Projectsubsidies
Wil je een publieksinitiatief ontwikkelen, waarmee je inzet op de vertoning of spreiding van filmcultuur of de educatie of reflectie rond filmcultuur? Dan kom je in aanmerking voor een projectsubsidie.
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.