Projectsubsidies
Wil je een publieksinitiatief ontwikkelen, waarmee je inzet op de vertoning of spreiding van filmcultuur of de educatie of reflectie rond filmcultuur? Is jouw project beperkt in opzet, tijd en doelstelling? Dan kom je in aanmerking voor een projectsubsidie.
Voor wie & voor wat Uitvouwen
Projectsubsidies ondersteunen publieksorganisaties bij de uitvoering van zowel een kleinschalig of experimenteel als een voldragen projectmatig initiatief. De maximumlooptijd voor een project is één jaar, met een uiterlijke afronding op 31 december van het betreffende projectjaar.
Deze steunmaatregel richt zich tot
- publieksorganisaties met een rechtspersoonlijkheid in de vorm van een vereniging, die het doel om rechtstreekse vermogensvoordelen uit te keren of te bezorgen aan haar vennoten statutair uitsluit
De aanvrager moet gevestigd zijn in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad.
Komen niet in aanmerking voor deze steunmaatregel
- organisaties die voor het project reeds ondersteund worden via andere regelgeving binnen het beleidsveld Cultuur of steun ontvangen via het Gemeentefonds en de Codex Hoger Onderwijs
In afwijking hiervan komen volgende organisaties wel in aanmerking voor een projectsubsidie i.h.k.v. de functie 'spreiden & verdelen
- rechtspersonen in de vorm van een vennootschap, een stichting, een autonoom gemeentebedrijf of een coöperatieve vennootschap met een erkenning als sociale onderneming
- organisaties die ondersteund worden via andere regelgeving binnen het beleidsveld Cultuur of via het Gemeentefonds
- Structurele Werkingen, die meerjarig worden ondersteund voor de periode 2020-2023, komen voor het jaar 2023 uitzonderlijk wel in aanmerking voor een aanvraag binnen deze functie
Bedragen Uitvouwen
Initiatieven kunnen steun aanvragen tot een maximumbedrag van 35.000 euro per project.
Deadline indiening Uitvouwen
Er zijn twee indiendata per jaar: de eerste uiterlijk op 15 maart voor projecten die van start gaan in de tweede jaarhelft van datzelfde jaar, en de tweede uiterlijk op 15 oktober voor projecten die van start gaan in de eerste jaarhelft van het volgende jaar.
De volgende deadline is 14 maart 2025.
Beoordelingscriteria Uitvouwen
Voor een projectsubsidie zijn de volgende beoordelingscriteria van toepassing:
- de kwaliteit van het inhoudelijke concept, waaronder de lokale, bovenlokale, regionale, landelijke en/of internationale uitstraling, de samenwerkingsverbanden en de concrete uitwerking, die wordt beoordeeld aan de hand van de functie-specifieke criteria
- de kwaliteit van het zakelijk beheer en de realiteitszin van de begroting
- de kwaliteit van de publiekswerking, -werving en -verbreding
- de relevantie van het initiatief voor het ecosysteem en de unieke rol en positie t.a.v. andere spelers
- de mate waarin de aanvrager zich verhoudt tot de beleidsprioriteiten van het VAF
- het groeipotentieel, de schaalgrootte en de reikwijdte van het project
- de aandacht voor maatschappelijke en culturele diversiteit
Als functie-specifieke criteria gelden:
tonen & toeleiden
- de kwaliteit van het artistieke programma
- de kwaliteit van de presentatiecontext
spreiden & verdelen
- de kwaliteit van het programma of aanbod, op artistiek, educatief of reflectief vlak
- de kwaliteit van de presentatiecontext of het beoogde resultaat
- de kwaliteit van de visie op de spreiding of verdeling, die het lokale overstijgt
ontplooien & reflecteren
- de kwaliteit van het educatieve of reflectieve aanbod
- de kwaliteit van het beoogde resultaat
Hoe aanvragen? Uitvouwen
Je dient een dossier in via het online platform MyVAF.
Beoordeling Uitvouwen
Voor de beoordeling en selectie van de aanvragen zal advies worden ingewonnen bij een beoordelingscommissie van vijf externe deskundigen, die het aanvraagdossier evalueert op basis van de inhoudelijke en de zakelijke aspecten.
Als onderdeel van de beoordelingsprocedure krijgen de aanvragers van de dossiers, die behandeld worden door de commissie ‘tonen & toeleiden’, de mogelijkheid om hun dossier voorafgaand toe te lichten aan een rapporteur.
Na beraadslaging formuleert de beoordelingscommissie een advies voor de Raad van Bestuur van het VAF, die een beslissing neemt over steunaanvragen.
Reglement & downloads Uitvouwen
Download hier het Deelreglement Publiek voor de aanvraag van Projectsubsidies.
Voor andere documenten: downloadpagina Publiek.
Betaalschijven Uitvouwen
Na ondertekening van de overeenkomst ontvangt de subsidieontvanger 100 % van de toegekende steun, en dit ten laatste eind januari (eerste ronde) of eind juni (tweede ronde) van het projectjaar.
Naamsvermelding en logo Uitvouwen
De steun van het VAF dient uitdrukkelijk vermeld te worden, ongeacht de vorm van de communicatie (print, elektronisch, film).
Verantwoording Uitvouwen
Uiterlijk 2 maanden na afloop van het project zal de subsidieontvanger een verantwoording indienen via MyVAF. Het rapporteringsverslag bevat zowel een inhoudelijke als financiële rapportering van het project.
Bezwaarsysteem Uitvouwen
Er is geen bezwaarprocedure, wat niet wegneemt dat de indiener zich kan wenden tot de Raad van State.
Springplankpremie
Wil je als culturele vertoner jouw programmatie-aanbod substantieel uitbreiden? Dan kan je beroep doen op de Springplankpremie.
Steun aan vertoning Vlaamse auteursfilm
Heb je als vertoner oog voor de Vlaamse auteursfilm in jouw filmaanbod? Dan kan je jaarlijks beroep doen op de stimulansmaatregel Steun aan de Vertoning van de Vlaamse Auteursfilm.
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.
Beoordelingscommissie Publiek
Deadlines selecteren
Aanvragen voor steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds worden worden beoordeeld en geselecteerd door commissies van externe deskundigen en professionals uit de audiovisuele sector. Jaarlijks zijn er per commissie twee tot drie indieningsdeadlines.