Pitchcomité voor fictie (single)
Filmmakers die met de steun van het VAF een middellange (26’ - 69’) of lange (vanaf 70’) majoritair Vlaamse fictiefilm (inclusief kinder- en jeugdfilm) willen maken, moeten het concept voor hun project pitchen bij het VAF, voor ze in een volgende fase een steunaanvraag kunnen indienen. Dit geldt niet voor aanvragen productiesteun na start opnames.
Een fictiewerk is een lineaire ‘single’ audiovisuele, voornamelijk liveaction creatie met hoofdzakelijk denkbeeldige personages en gebeurtenissen.
Lees zeker onze tips om goed te pitchen.
Lees ook onze prioriteitennota fictie voor aanvragers en beoordelingscommissies.
Gerelateerd
-
Subsidiemaatregel
-
Subsidiemaatregel
-
Subsidiemaatregel
-
Subsidiemaatregel
Waarom Uitvouwen
Het VAF wil je vanaf het begin bevragen en doen nadenken over je project door je al in een relatief vroeg stadium te confronteren met externe meningen, op basis van een eerste compact voorstel. Na je pitch volgt een gesprek met het pitchpanel, waarbij ruimte is voor vragen, opmerkingen, tips en suggesties. In het panel zetelen personen mét en zonder specifieke sectorkennis. Het zijn stuk voor stuk personen die door hun persoonlijkheid en/of achtergrond iets kunnen bijbrengen. De insiders blik gecombineerd met externe visies levert interessante inzichten op.
Het VAF beseft dat het hier meestal over projecten in conceptfase gaat. Dit is anders dan bij sommige andere pitch-contexten die in een later stadium plaats vinden (b.v. internationale pitchfora), om partners en (co)financiers voor een project te zoeken. Hier wordt rekening mee gehouden. Het spreekt immers voor zich dat projecten in alle stadia van uitwerking nog sterk kunnen evolueren. Er wordt wél verwacht dat je al concreet hebt nagedacht over welk 'filmverhaal' je wil vertellen en hoe je dit wil aanpakken en uitwerken.
Via de tussenstop van de pitch wil het VAF ook zijn beoordelingscommissies verlichten. Door via het pitchcomité projecten voor te sorteren, stromen enkel ‘levensvatbare’ projecten (in ruime zin!) door naar de commissies, die het project in meer uitgewerkte vorm grondig beoordelen. Bij niet-levensvatbare projecten weten de makers via het pitchcomité sneller waar ze aan toe zijn. Je mag ook één keer met hetzelfde project herkansen.
Elke maker die zich in de professionele wereld begeeft, zal vroeg of laat andere partijen in een beperkt tijdsbestek moeten overtuigen van de relevantie en kwaliteiten van zijn project. Daarom is het pitchcomité van het VAF ook een goede oefening om zich het pitchen eigen te maken. Lees alvast onze tips om goed te pitchen.
Voor wie & voor wat Uitvouwen
Voor wie
Komen in aanmerking voor steunaanvragen bij het VAF:
• Rechtspersonen waarvan de maatschappelijke zetel of een permanent agentschap is gevestigd in Vlaanderen op het moment van de uitbetaling van de steun. Deze rechtspersoon is de Vlaamse producent van het project. (Opgelet: een eenmanszaak is geen rechtspersoon)
• Meerderjarige natuurlijke personen van elke nationaliteit, die gedomicilieerd zijn, permanent resideren of hun beroep uitoefenen in de Europese Unie.
De steunaanvrager moet onafhankelijk zijn conform artikel 2, 49° van het Mediadecreet. Voor meer info kan je hier terecht.
Ben je fictiemaker, dan mag je je project enkel komen pitchen als je voldoet aan minstens een van deze voorwaarden:
• Aan het project is een regisseur en/of producent verbonden die minstens een audiovisuele creatie geregisseerd of geproduceerd heeft die professioneel werd gemaakt en verdeeld.
• De scenarist heeft in het verleden minstens een speelfilmscenario of een scenario voor een uur tv-fictie, tv-animatie of een tv-film geschreven die ook daadwerkelijk gemaakt is.
• De scenarist heeft een masterdiploma in het hoger audiovisueel onderwijs (scenario of regie).
• De scenarist heeft het scenarioatelier van het VAF volledig doorlopen.
• De scenarist is een VAF Wildcardwinnaar.
Voldoe je niet aan minstens een van deze voorwaarden, dan kan je geen steunaanvraag indienen en kan je dus niet naar het pitchcomité. Je kan je wel kandidaat stellen voor het scenarioatelier van het VAF/Filmfonds.
Voor wat
Het pitchcomité is een verplichte stap voor wie scenario-, ontwikkelings- of productiesteun wil aanvragen voor een middellange (26'-69') of lange (vanaf 70'), majoritair Vlaamse fictiefilm (inclusief kinder- en jeugdfilm) of een middellange of lange, majoritair Vlaamse documentaire bij het VAF. Ook voor filmmakers die uit het scenarioatelier komen is deze stap verplicht. Voor filmmakers die hun scenario schrijven of hun project ontwikkelen met een impulspremie, is deze stap niet verplicht
Korte projecten (tot 25') of projecten waarvoor enkel productiesteun na start opnames wordt aangevraagd, moeten niet langs het pitchcomité en mogen hun project rechtstreeks indienen voor de betreffende commissie (korte fictie, fictie lang en middellang of fictie kinder- en jeugdfilm).
Je mag als maker maximum twee projecten per ronde pitchen.
Komen in geen geval in aanmerking: remakes, spin-offs van fictieseries, reclame- en bedrijfsfilms, videoclips, opdrachtfilms besteld door een overheid of onderneming, projecten gerealiseerd in het kader van het (al dan niet hoger) onderwijs, projecten met een uitsluitend educatief of sociaal-artistiek doeleinde, amateurprojecten en porno- en (s)exploitation-films.
Met remake wordt bedoeld: een film die reeds bestaat, adapteren, waarbij de algemene verhaallijn en /of specifieke verhaallijnen en personages dicht bij de originele versie blijven. Ook gelijkenissen in de cinematografische behandeling (bv waar de scenes zich afspelen), de visuele sfeer (licht/donker, gebruikte kleuren), gelijkenissen tussen de hoofd- en nevenpersonages en karakters (bv namen, karakteristieken, kledij, persoonlijke en professionele achtergrond, hun rol en functie in het verhaal) en gelijkenissen tussen specifieke scenes vormen belangrijke informatie om te bepalen of het al dan niet over een remake gaat.
Interactieve en immersieve (VR/AR) projecten worden ingediend bij de categorie Innovatielab, ongeacht of het project animatie, documentaire, fictie of Filmlab is.
Majoritair Vlaams vs minoritair Vlaams Uitvouwen
In principe worden als majoritair Vlaams aanzien:
Creaties die aan minstens 2 van de 3 volgende criteria voldoen:
- De creatie is Vlaams omwille van de identiteit van de artistieke ploeg*, met als sleutelfiguren de scenarist (in scenariofase) en de regisseur (in ontwikkelings- en productiefase), hierna gezamenlijk genoemd de ‘makers’. Voor animatie kan ook de production designer eventueel als sleutelfiguur gelden in ontwikkelings- en productiefase.
- De creatie is Vlaams omwille van zijn inhoud**.
- De creatie is Vlaams omwille van de productiecontext, meer bepaald via de producent die initiatiefnemer van de creatie is of die het grootste aandeel in de financiering aanbrengt.
*Fysieke personen van elke nationaliteit kunnen behoren tot de Vlaamse cultuurgemeenschap. Bv een Spanjaard die in Vlaanderen werkt, en Nederlander die filmschool heeft gelopen in Gent en blijft werken in een Vlaamse context, een Britse regisseur die in Brugge woont, een Vlaamse production designer die leeft in Frankrijk, enz. Dit begrip dient dus ruim te worden geïnterpreteerd.
** Het gaat hier om een duidelijk aantoonbaar verband met de Vlaamse cultuurgemeenschap via b.v. het onderwerp, het onderliggend literair of theaterwerk bij adaptaties, het erfgoed, de geschiedenis, de maatschappelijke relevantie, de politieke context, de kunst, enz. of via het auteurschap van de IP.
Als minoritair Vlaams worden aanzien:
Creaties die niet voldoen aan hoger vermelde criteria, maar wel aan volgende voorwaarden:
- De aanvrager is de Vlaamse (co-)producent.
- De aanvraag betreft productiesteun.
- De financiering is reeds gedeeltelijk verzekerd. Dit kan op twee manieren:
- via het bewijs van productieondersteuning door het publieke fonds in de regio van de hoofdproducent.
- door aan te tonen dat minstens 50% van de totale financiering bevestigd is. Participaties worden niet meegeteld als bevestigde financiering.
Enkel projecten die blijk geven van een creatieve samenwerking met Vlaams talent, hebben kans op goedkeuring. Louter financiële coproducties of producties waarbij de Vlaamse inbreng enkel van technische aard is, maken weinig kans om goedgekeurd te worden.
Hoe aanvragen Uitvouwen
Een aanvraag dien je in via het MyVAF-portaal. Meer informatie hierover vind je in de gebruikershandleiding.
Er zijn drie deadlines per jaar.
Check alvorens een aanvraag in te dienen zeker even de do’s-and-don’ts bij steunaanvragen en onze tips om goed te pitchen.
Lees ook eens het interview met auteur Lize Spit, die regelmatig in het pitchpanel fictie zetelt.
Visiemateriaal bijvoegen m.b.t. dit project of eerder werk van de makers is niet verplicht, maar bevelen we sterk aan.
Voor de aanvragen bij het pitchcomité wordt volgende bijlage gevraagd:
Twee A4-pagina’s met logline, omschrijving van het plan en een korte presentatie van jezelf (plus eventueel link naar relevant vroeger werk). Je beslist zelf hoe je dit invult.
Hieronder wat meer uitleg en vragen die je kan gebruiken om je voor te bereiden:
1. Je moet helder kunnen vertellen wat de kern van het project is, waarom je dit wil maken en voor wie. We verwachten daarbij minstens een uitgewerkt en onderbouwd idee.
2. Hoe denk je op dit vroege moment in het traject na over volgende aspecten, wetend dat dit uiteraard doorheen het verdere proces kan en zal evolueren? Thema, genre, toon, personages, setting, verhaal (summier)...
3. Sta ook even stil bij volgende vragen:
- Wat is er uniek of bijzonder aan je project?
- Waarom ben jij de juiste persoon om dit te vertellen?
Aanvragen dienen te zijn opgesteld in het Nederlands.
Pitchsessie & resultaat Uitvouwen
Het exacte tijdstip van het pitchmoment wordt ruim op voorhand meegedeeld.
Een sessie duurt maximum 20 minuten: Je pitcht het project (max. 6’) en dan volgt een gesprek met het panel (max. 14’). Ten laatste de dag vooraf verneem je van ons wie in het pitchpanel zal zetelen. Deze samenstelling varieert.
Maximum twee personen komen het project pitchen. De makers beslissen zelf wie pitcht, maar minstens de scenarist of regisseur moet aanwezig zijn. Een actief betrokken producent is een troef maar geen verplichting.
Hou er rekening mee dat het panel het ingediende dossier al heeft gelezen en gebruik de tijd van de pitch dus zo efficiënt mogelijk.
Achteraf stemt het panel over je project. Drie of meer positieve stemmen op vijf volstaan om je project door te laten.
De resultaten van de pitch worden daags na de pitchdagen aan de aanvrager meegedeeld. Als er meerdere dagen gepitcht wordt, is dit dus de eerste werkdag na de laatste pitchdag. Er is geen mondelinge nabespreking, maar achteraf ontvang je schriftelijk nog een aantal individuele commentaren van de panelleden. Deze zijn niet dwingend. De bedoeling is dat je dit achteraf kan nalezen en eruit meepikken wat voor jou bruikbaar is. Deze commentaren worden zo snel mogelijk nagestuurd.
Reglement Uitvouwen
Indienen in reguliere systeem Uitvouwen
Bij een positieve score kan het project worden ingediend in het reguliere systeem.
Je bepaalt zelf of je indient voor scenariosteun (fictie lang of middellang of fictie kinder- en jeugdfilm), ontwikkelingssteun (fictie lang of middellang of fictie kinder- en jeugdfilm) of productiesteun (fictie lang of middellang of fictie kinder- en jeugdfilm).
Je bepaalt zelf wanneer je voor de volgende fase indient, maar we verwachten dat dit niet langer dan een jaar duurt.
In de pitchfase is er geen financiële tegemoetkoming.
Negatieve score Uitvouwen
Met hetzelfde project kan je maximum één keer herkansen bij het pitchcomité. Na een tweede negatieve score kan je het project niet meer indienen bij het pitchcomité. Je hebt het recht om het project toch in te dienen in het gewone commissiesysteem. Als je hier - ondanks de ontradende uitslag van het pitchcomité - van gebruik wil maken, heb je daarvoor slechts één indieningskans.
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.
Deadlines selecteren
Aanvragen voor steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds worden worden beoordeeld en geselecteerd door commissies van externe deskundigen en professionals uit de audiovisuele sector. Jaarlijks zijn er per commissie twee tot drie indieningsdeadlines.