Belangrijke mededeling
De deadlinekalender van 2025 is nog niet volledig gepubliceerd. Dat betekent dat voor sommige subsidiemaatregelen de nieuwe deadlines nog niet bekend zijn. Keer vanaf midden november terug om de nieuwe deadlines voor 2025 te raadplegen.
Innovatieatelier
Het innovatieatelier is een tweejaarlijks ontwikkelingstraject voor professionele storytellers die voor het eerst aan de slag willen gaan met interactieve projecten (AR/VR, videogames).
Je start met een idee. Je eindigt met een dossier waarmee je bij het Innovatielab of bij het VAF/Gamefonds verdere steun kunt aanvragen. Het VAF voorziet een coachingtraject en een atelierpremie van 7.500 euro.
Gerelateerd
-
Subsidiemaatregel
-
Subsidiemaatregel
Voor wie & voor welke projecten Uitvouwen
Welke makers kunnen kandideren?
Makers uit de film- en tv-sector die nieuwe wegen willen bewandelen en een interactief project willen uitwerken, onder begeleiding van een team coaches die de knepen van het vak kennen.
Je kan deelnemen als solist of als team.
Er moet in deze fase nog geen producent en/of zender en/of gamestudio betrokken zijn.
Welke projecten komen in aanmerking?
Interactieve, VR en AR-projecten uit de categorieën animatie, documentaire, fictie en Filmlab (experimentele of audiovisuele kunst)
- Interactieve projecten zijn in deze context audiovisuele single creaties, met uitzondering van games, waarbij de gebruiker tijdens het kijkproces reageert en wat volgt beïnvloedt. Dit kan gaan van louter keuzes maken tussen vooraf voorziene opties tot meer participatieve interventies.
- VR of Virtual Reality projecten simuleren via de computer een omgeving om een gebruiker via diverse zintuigen (meestal visueel en auditief) onder te dompelen in een ervaring.
- AR of Augmented Reality projecten geven een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. Deze toegevoegde elementen bevatten veelal sensordata of extra informatie over de omgeving.
Videogames: er kunnen entertainmentgames, artistieke games en serious games ingediend worden.
- Met entertainmentgames bedoelen we: games die eerder gericht zijn op het spelplezier.
- Met artistieke games bedoelen we: kunstzinnige creaties waarvoor het medium 'game' wordt aangewend als expressievorm, maar waarbij de primaire doelstelling een artistieke ervaring is (bv. in een museum, als (deel van) een kunstproject, ...).
- Met serious games bedoelen we: games die in eerste instantie een maatschappelijk doel hebben.
- Voor al deze spelcategorieën geldt dat innovatie voorop moet staan. Die innovatie kan zich in allerlei elementen van het ontwikkelingsproces uiten: de visuele stijl, het technische aspect, het verhaal, de gameplay, etc.
Het atelier staat niet open voor:
- De ontwikkeling van crossmediale audiovisuele toepassingen van tv-reeksen die voor het VAF/Mediafonds in aanmerking komen, t.t.z. koppelingen van de mogelijkheden van interactieve media met de narratieve formats van documentaire-, animatie-, en fictiereeksen.
- De ontwikkeling van games voor het onderwijs.
Er is ruimte voor acht projecten. Indien de gewenste kwaliteitscriteria niet gehaald worden, kan het VAF ook minder projecten selecteren.
Bedragen Uitvouwen
Geselecteerde projecten ontvangen een atelierpremie van 7.500 euro.
Het VAF staat in voor de kosten van de coaching.
In principe wordt de reeds toegekende premie bij een vervolgaanvraag voor financiële steun in mindering gebracht.
Deadline indiening Uitvouwen
De deadline voor deelname aan dit atelier is 12 november 2024 om 12u.
Ontvankelijkheidscriteria Uitvouwen
Profiel
Als aanvrager voldoe je aan onderstaande voorwaarden:
- Je bent niet verbonden aan een omroep, d.w.z. je staat niet op de loonlijst van een televisiezender;
- Je woont en werkt in België en bent Nederlandstalig;
- Je bent minimaal 18 jaar oud;
- Je bent geen student;
- Je hebt professionele ervaring in de audiovisuele sector.
Project
Je project voldoet aan volgende voorwaarden:
- Het is een interactief, VR- of AR project uit de categorieën animatie, documentaire, fictie of Filmlab;
- Het is een entertainmentgame, artistieke game of serious game.
Zie de sectie ‘voor wie & voor welke projecten’ voor meer informatie
Vormvereisten aanvraag
- Alle gevraagde elementen zijn aanwezig: pitch, conceptbeschrijving, motivatie, gedetailleerde beschrijving van het project, voorstel coaches, CV aanvragers en verdelingsvork atelierpremie indien een team uit meerdere personen bestaat (cf. infra ‘hoe aanvragen’).
- Je respecteert voor elk van deze elementen het opgelegd maximum aantal woorden (cf. infra ‘hoe aanvragen’).
- Je respecteert de andere vormvoorwaarden (zie MyVAF).
Hoe aanvragen Uitvouwen
Meld je aan via MyVAF > nieuw dossier > talentontwikkeling > Filmfonds/Mediafonds/Gamefonds > Innovatieatelier (hou er rekening mee dat dit een tweejaarlijks atelier is)
Gebruik als titel de naam van je project.
Er verschijnt een deadline. Klik deze aan.
Lever volgende informatie aan:
- Pitch (max. 2 zinnen)
- Conceptbeschrijving (max. 4 A4-pagina's)
- Format (VR, AR, game...);
- Verdere uitwerking (concept, gameplay of mogelijke interacties...);
- Indien van toepassing: een outline van het verhaal, onderwerp, de belangrijkste thema’s, personages en hun evolutie…
- Referenties.
- Motivatie: waarom wil je dit project ontwikkelen en waarom wil je deelnemen aan dit atelier? (max. 1 A4-pagina)
- CV aanvragers
- Indien het team uit meerdere mensen bestaat: hoe wordt de atelierpremie verdeeld?
- Inclusie aanpak (max. 1 A4-pagina)
Het VAF verwacht dat aanvragers nadenken en aangeven hoe binnen hun aanvraag plaats wordt - of kan worden - gemaakt voor inclusie in de breedste zin van het woord.
Je kan met max. 1 project kandideren. Enkel volledige kandidaturen worden in aanmerking genomen. Projecten die niet aansluiten bij het opzet van de call worden niet behandeld.
Selectieprocedure Uitvouwen
Stappen in het selectieproces
- Het VAF onderzoekt of je aanvraag ontvankelijk is. Hierover ontvang je nieuws in de week na de deadline.
- Een onafhankelijke jury bestudeert alle kandidaturen en maakt een preselectie. Het VAF laat je hierna weten of je project al dan niet doorstoot naar de volgende fase.
- Voor deze projecten voorzien we vervolgens een hearing. De precieze datum wordt later bekendgemaakt.
- De jury selecteert max. 8 projecten (waarvan max. 4 AR/VR-projecten en max. 4 gameprojecten) en maakt een advies over aan de Raad van Bestuur van het VAF.
- De Raad van Bestuur neemt formeel de beslissing tot goedkeuring of afwijzing.
- Het VAF informeert je daags na de beslissing.
Feedback
We doen ons best om schriftelijk feedback te geven aan aanvragers wiens project in de loop van de selectieprocedure strandt. Door algemene drukte in het najaar kan het wel even duren vooraleer je deze feedback ontvangt. Gelieve de voorziene werking te respecteren en de juryleden niet te benaderen in de hoop om sneller of meer informatie te krijgen.
Contract & betaalschijven Uitvouwen
Het VAF maakt een contract op. Dit wordt door alle partijen ondertekend (VAF en atelierdeelnemer(s)).
De toegekende atelierpremie wordt in drie schijven uitbetaald: een eerste bij aanvang van het atelier, een tweede halverwege het atelier (bij ontvangst van een tussentijds verslag) en een laatste na afloop van het atelier (bij ontvangst van de contractueel vastgelegde deliverable(s)).
Indien meerdere makers betrokken zijn bij een project en deelnemen aan het atelier, wordt de premie evenredig onder hen verdeeld, tenzij zij op voorhand en expliciet meedelen dat zij een andere verdeling wensen.
Verloop atelier Uitvouwen
Het atelier start in de maand volgend op de goedkeuring door de Raad van Bestuur. Van zodra je project is goedgekeurd, gaat het VAF in samenspraak met de aanvrager op zoek naar een geschikte coach.
Het atelier bestaat uit zowel one-on-one sessies tussen maker(s) en coach(es) en een aantal masterclasses/workshops in groep, telkens tijdens de werkweek.
Het atelier loopt van februari 2025 tot september 2025.
Coaching Uitvouwen
Elke maker kan een beroep doen op meerdere coaches (zowel inhoudelijk als technisch), zo maximaal mogelijk afgestemd op de noden van de maker en het project.
Einddoel Uitvouwen
Op het einde van het atelier eindig je met een sterk verfijnd concept, evenals enkele essentiële bouwstenen om een vervolgaanvraag voor financiële steun bij het VAF (hetzij ontwikkelingssteun bij het Innovatielab of prototypesteun bij het Gamefonds) in te dienen.
Je deelname aan het Innovatieatelier biedt geen garantie voor het verkrijgen van verdere steun.
Herindiening mogelijk Uitvouwen
Als je project niet weerhouden werd voor het atelier, kun je voor een volgende editie opnieuw kandideren met hetzelfde project, op voorwaarde dat het project evolueerde. Voeg in dat geval een nota toe waarin je de evolutie toelicht.
Je hebt in totaal twee indieningskansen voor het atelier.
Wie niet geselecteerd werd voor het Innovatieatelier verliest geen indieningskans binnen het gewone aanvraagsysteem van het VAF.
Definitief afgewezen Uitvouwen
Je hebt in totaal twee indieningskansen voor het Innovatieatelier. Daarna is je project definitief afgewezen.
Wie niet geselecteerd werd voor het Innovatieatelier verliest geen indieningskans binnen het gewone aanvraagsysteem van het VAF.
Bezwaarsysteem Uitvouwen
De selectie voor het Innovatieatelier gebeurt volgens het wedstrijdprincipe. Er is geen bezwaarprocedure.
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.
Effectieve leden
Het VAF stelt een jury samen van experten met een diverse en aanvullende achtergrond.
Deadlines selecteren
Aanvragen voor steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds worden worden beoordeeld en geselecteerd door commissies van externe deskundigen en professionals uit de audiovisuele sector. Jaarlijks zijn er per commissie twee tot drie indieningsdeadlines.