Belangrijke mededeling
De deadlinekalender van 2025 is nog niet volledig gepubliceerd. Dat betekent dat voor sommige subsidiemaatregelen de nieuwe deadlines nog niet bekend zijn. Keer vanaf midden november terug om de nieuwe deadlines voor 2025 te raadplegen.
Conceptatelier animatieseries
Essentiële voorwaarde voor een sterke animatieserie: er is grafisch én literair vuurwerk. Tijdens dit atelier ontwikkelen teams van grafische en literaire talenten het concept van hun animatieserie. Jullie starten met een idee en eindigen met een first draft van je literaire en grafische bijbel. Een topcoach helpt waar nodig. Elk team ontvangt een atelierpremie van 7.500 euro.
Gerelateerd
-
Subsidiemaatregel
-
Subsidiemaatregel
-
Subsidiemaatregel
Voor wie & voor wat Uitvouwen
Welke makers kunnen kandideren?
Teams van literaire en grafische talenten die samen een kwalitatieve animatieserie willen ontwikkelen.
Zowel ervaren als debuterende makers kunnen kandideren. Een team kan bestaan uit enkel debuterende mensen, enkel ervaren mensen of een mix van debuterende en ervaren mensen.
Mogelijk is er al een producent. Gelieve hier duidelijk over te communiceren. Indien gewenst kan de producent één of meerdere sessies mee volgen.
Welke projecten komen in aanmerking?
Animatiereeksen van minimum 3 afleveringen met een totale uitzendduur van minstens 30 minuten voor de volledige reeks.
Dit kunnen TV-reeksen zijn, maar ook series voor platformen of webseries.
Bedragen Uitvouwen
Elk team ontvangt een atelierpremie van 7.500 euro.
In principe wordt de premie evenredig verdeeld tussen de verschillende teamleden, tenzij zij op voorhand en expliciet meedelen dat zij een andere verdeling wensen.
Naderhand kun je bijkomende scenariosteun aanvragen. De reeds toegekende premie wordt dan in mindering gebracht.
Het VAF neemt de coachingkosten op zich.
Deadline indiening Uitvouwen
Kandideer tot maandag 21 oktober 2024 (12h00 's middags) voor het volgende conceptatelier voor animatiereeksen.
Timing workshop = januari tot juni.
Ontvankelijkheidscriteria Uitvouwen
Profiel
- Je bent niet verbonden aan een omroep, t.t.z. je staat niet op de loonlijst van een televisiezender;
- je woont en werkt in België en bent Nederlandstalig;
- je bent minimum 18 jaar oud;
- je bent geen student;
- je bent professioneel actief in de audiovisuele sector of hebt een diploma van het hoger filmonderwijs.
Project
- je ontwikkelt een kwalitatieve animatieserie voor de Vlaamse of internationale markt (TV-zenders of platformen);
- je animatiereeks bestaat uit minimum 3 afleveringen en heeft een totale uitzendduur van minstens 30 minuten voor de volledige reeks;
- je project is een origineel werk, dus geen remake. Adaptaties zijn enkel toegestaan op werken uit het publiek domein of indien je een akkoord hebt van de auteur of uitgever van het originele werk.
Vormvereisten aanvraag
- je aanvraagdossier is volledig en je respecteert alle vormvoorwaarden (cf. infra 'hoe aanvragen').
Hoe aanvragen Uitvouwen
Meld je aan via MyVAF > nieuw dossier > Talentontwikkeling > Mediafonds > Conceptatelier Workshop > Animatie
Gebruik de titel van je project als werktitel.
Lever volgende informatie aan:
- pitch
- aantal afleveringen & aantal minuten per aflevering
- conceptpresentatie (max. 500 woorden: waarover gaat dit project, wat wil je vertellen en hoe, wat is je thema, wat is je verhaal, etc.)
- grafische presentatie (info over stijl en techniek; min. 5 schetsen die verband houden met dit project en een portfolio met eerder grafisch werk)
- motivatie (waarom wil je dit maken, met wie wil je dit maken, wie is je publiek, etc.)
- CV
- nota over teamorganisatie/samenwerking/verdeling atelierpremie
- Inclusie aanpak maximaal 2 blz. A4
Het VAF verwacht dat aanvragers nadenken en aangeven hoe binnen hun aanvraag plaats wordt - of kan worden - gemaakt voor inclusie.
Er wordt gevraagd naar de aanpak binnen 4 categorieën, project, cast, crew en publiek.
Voor de aanvraag voor het scenarioatelier mag de aanpak van cast en crew beperkt blijven aangezien het project zich nog in een beginfase bevindt. Meer uitleg en denkpistes zijn te vinden op onze website
Je kan met max. 1 project kandideren. Enkel volledige kandidaturen worden in aanmerking genomen. Projecten die niet aansluiten bij het opzet van de call worden niet behandeld.
Selectieprocedure Uitvouwen
Stappen in het selectieproces
- Het VAF onderzoekt of je aanvraag ontvankelijk is. Hierover ontvang je nieuws in de week van de deadline zelf.
- De jury bestudeert alle kandidaturen en maakt een selectie. In principe weerhoudt de jury drie projecten. De jury interviewt kandidaturen op 26 november 2024 vanaf 10u.
- De Raad van Bestuur van het VAF neemt formeel de beslissing tot goedkeuring of afwijzing op 2 december 2024. Het VAF informeert de aanvragers op de eerste werkdag na de beslissing.
Feedback
We doen ons best om schriftelijk feedback te geven aan aanvragers wiens project in de loop van de selectieprocedure strandt. Omdat het najaar voor het team Talentontwikkeling traditioneel druk is, met verschillende selectieprocedures tegelijk, kan het wel even duren vooraleer je deze feedback ontvangt. Gelieve deze werking te respecteren en de juryleden niet te benaderen in de hoop om sneller of meer informatie te krijgen. Dank.
Definities Uitvouwen
Pitch
- Een bondige omschrijving van je idee
- Max. 2 zinnen
- Wat is het onderwerp van de reeks, wat is jouw specifieke invalshoek, hoe behandel je het onderwerp, wat onderscheidt jouw reeks van andere (gelijkaardige) reeksen?
- Een pitch is helder, fris en nieuw.
Conceptpresentatie
Dit is letterlijk een presentatie van je idee/concept. Een conceptpresentatie kan verschillende insteken hebben en deze insteken kunnen ook gecombineerd worden:
- set-up voor de reeks (het begin);
- duiding van je story engine (premisse, thema's, conflicten);
- korte situatieschets en/of karakterschetsen van de personages;
- verhaalideeën voor verschillende afleveringen;
- eender welke andere vorm die de bedenker van de reeks geschikt acht om de reeks voor te stellen.
Jouw conceptpresentatie zegt iets over jouw stijl en bevat een aanwijzing voor het genre.
Motivatie
In je motivatie biedt je op z'n minst een antwoord op onderstaande vragen:
- wie ben je?
- wat wil je doen?
- waarom wil je dat doen?
- hoe wil je dat doen?
- met wie wil je dat doen?
- voor wie wil je dat doen?
- wat verwacht je van het atelier?
Contract & betaalschijven Uitvouwen
Het VAF maakt een contract op. Dit wordt door alle partijen ondertekend (VAF en atelierdeelnemers).
De atelierpremie wordt in zes schijven uitbetaald. Je ontvangt een schijf na afloop van elke workshop.
In principe wordt de premie evenredig verdeeld onder de verschillende teamleden, tenzij zij in de nota die opgeladen moet worden bij de aanvraag expliciet meedelen dat zij een andere verdeling wensen.
Verloop atelier Uitvouwen
Tussen januari en juni zijn er zes workshops van telkens één dag waarop de coach jullie intensief begeleidt. In de periode tussen de sessies werk je op eigen houtje verder.
De workshopdagen vinden soms plaats in Brussel, soms online. De precieze planning wordt later bekendgemaakt. Deze workshops vinden steeds plaats tijdens de werkweek. Zorg dus dat je hiervoor tijd kan maken.
Er zijn groepssessies en privésessies. Alle deelnemers engageren zich om tijdens de groepssessies constructief mee te denken en mee te werken aan de projecten van hun collega’s.
Coaching Uitvouwen
An Vrombaut is regisseur en scenarist van kortfilms en TV reeksen voor kinderen. Ze studeerde aan het KASK in Gent en de Royal College of Art in Londen. Haar afstudeerfilm ‘Little Wolf’ won talrijke festivalprijzen. De serie ‘64 Zoo Lane’, An’s meest bekende creatie, kreeg een Bafta nominatie. An is scenarist op reeksen zoals ‘Nijntje’, ‘Bing’, ‘Ollie’ en ‘My friend Maisy’. Ze schrijft en illustreert ook prentenboeken.
Einddoel Uitvouwen
Na afloop van het atelier heb je een first draft van je literaire en grafische bijbel. Met dit materiaal kun je je animatiereeks gaan voorstellen aan producenten, zenders of andere partners. Samen met hen kun je dan VAF-scenariosteun aanvragen.
Herindiening mogelijk Uitvouwen
Als je project niet weerhouden werd voor de workshop, kun je voor een volgende editie opnieuw kandideren met hetzelfde project, op voorwaarde dat het project evolueerde. Voeg in dat geval een nota toe waarin je de evolutie toelicht.
Je hebt in totaal twee indieningskansen voor de workshop.
Wie niet geselecteerd werd voor het conceptatelier verliest geen indieningskans binnen het gewone aanvraagsysteem van het VAF/Mediafonds.
Definitief afgewezen Uitvouwen
Je hebt in totaal twee indieningskansen voor het conceptatelier voor animatiereeksen. Daarna is je project definitief afgewezen.
Wie niet geselecteerd werd voor het conceptatelier verliest geen indieningskans binnen het gewone aanvraagsysteem van het VAF/Mediafonds.
Bezwaarsysteem Uitvouwen
De selectie voor het conceptatelier gebeurt volgens het wedstrijdprincipe. Er is geen bezwaarprocedure.
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.
Effectieve leden
In de jury zetelen drie mensen: een vertegenwoordiger van de animatiesector, een vertegenwoordiger van de Scenaristengilde en de coach.
Deadlines selecteren
Aanvragen voor steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds worden worden beoordeeld en geselecteerd door commissies van externe deskundigen en professionals uit de audiovisuele sector. Jaarlijks zijn er per commissie twee tot drie indieningsdeadlines.