Springplankpremie
Wil je als culturele vertoner jouw programmatie-aanbod substantieel uitbreiden? Dan kan je beroep doen op de Springplankpremie, een ondersteuning voor vertoners die wensen op te schalen naar meer vertoningen of naar nieuwe doelgroepen.
Gerelateerd
-
Subsidiemaatregel
-
Extra info
Voor wie & voor wat Uitvouwen
Om het culturele filmaanbod in Vlaanderen op een diversere en evenwichtigere manier te spreiden, kunnen culturele vertoners een Springplankpremie aanvragen. Deze premie ondersteunt vertoners die door een opschaling naar meer vertoningen of naar nieuwe doelgroepen, dienen te investeren in de opzet van een divers filmaanbod of in bijkomende inspanningen op het vlak van publiekswerking, -werving en -verbreding
Deze steunmaatregel richt zich tot:
- commerciële en niet-commerciële arthousebioscopen
- bioscopen met een belangrijk aandeel van auteurscinema in de programmatie
- publieksorganisaties
- filmclubs
- cultuur- of gemeenschapscentra met een professionele vertonerspraktijk
- organisaties die reeds ondersteund worden via andere regelgeving binnen het beleidsveld Cultuur of via het Gemeentefonds komen eveneens in aanmerking
- organisaties die reeds meerjarig ondersteund worden via het VAF
Het VAF kan enkel steun verlenen aan rechtspersonen die gevestigd zijn in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad.
Komen niet in aanmerking voor deze steunmaatregel:
- organisaties die steun ontvangen via de Codex Hoger Onderwijs
Bedragen Uitvouwen
Het maximum aanvraagbedrag is 15.000 euro.
Deadline indiening Uitvouwen
Er is één indiendatum per jaar. De maximumlooptijd voor een Springplankpremie is twee jaar.
Beoordelingscriteria Uitvouwen
Aanvraagdossiers moeten zich positioneren tegenover volgende criteria:
- De aanvrager geeft blijk van een professionele vertonerspraktijk en streeft naar een zo kwalitatief mogelijke vertoning op het vlak van beeld en geluid.
- De aanvrager biedt een kwalitatieve programmatie aan met aandacht voor auteurs film , waaronder ook de Vlaamse auteursfilm.
- De aanvrager voert een correct tarievenbeleid.
- De uitbreiding van de programmatie moet substantieel en aanwijsbaar zijn en wordt structureel verankerd in het programma.
- De uitbreiding kan een opschaling omvatten van een occasioneel of maandelijks vertoningsritme naar een tweewekelijks of wekelijks ritme , van één vertoningsdag per week naar twee of drie vertoningsdagen of van de opening van een nieuwe zaal voor film, met minimum drie vertoningsdagen per week.
- De mate van opschaling is bepalend voor het steunbedrag dat wordt toegekend. De uitbreiding van het aanbod voor een jong publiek of voor ondervertegenwoordigde doelgroepen wordt nadrukkelijk aangemoedigd en zal een positieve invloed hebben op het bepalen van het steunbedrag.
- Andere bepalende factoren voor de beoordeling zijn een evenwichtige regionale spreiding van vertoningsplekken en een eventueel engagement van een lokale overheid in het groeiscenario.
Hoe aanvragen? Uitvouwen
Je dient een dossier in via het online platform MyVAF.
Beoordeling Uitvouwen
Advies voor de beoordeling van de Springplankpremie zal worden ingewonnen bij een beoordelingscommissie van vier externe deskundigen, die gekozen worden uit een pool. De beoordelingscommissie laat zich bij de beoordeling leiden door vooraf vastgelegde beoordelingscriteria.
Reglement & downloads Uitvouwen
Download hier het Deelreglement Publiek voor de aanvraag van de Springplankpremie.
Voor andere documenten: downloadpagina Publiek.
Betaalschijven Uitvouwen
Na ondertekening van het contract ontvangt de subsidieontvanger 100% van de voorziene steun.
Naamsvermelding en logo Uitvouwen
De steun van het VAF dient uitdrukkelijk vermeld te worden, ongeacht de vorm van de communicatie (print, elektronisch, film).
Verantwoording Uitvouwen
Uiterlijk eind januari in het tweede jaar volgend op het jaar van de aanvraag rapporteert de aanvrager over de gerealiseerde uitbreiding van de vertoningen.
Deze documenten zijn in te dienen via MyVAF.
Bezwaarsysteem Uitvouwen
Er is geen bezwaarprocedure, wat niet wegneemt dat de indiener zich kan wenden tot de Raad van State.
Stimulansbeleid
De afdeling Publiek werkt jaarlijks stimulansmaatregelen uit, waaronder de maatregel Steun aan Vertoning Vlaamse Auteursfilm en de Springplankpremie.
Steun aan vertoning Vlaamse auteursfilm
Heb je als vertoner oog voor de Vlaamse auteursfilm in jouw filmaanbod? Dan kan je jaarlijks beroep doen op de stimulansmaatregel Steun aan de Vertoning van de Vlaamse Auteursfilm.
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.