Streamingdiensten
Voor het tweede jaar op rij kunnen we een overzicht bieden van het streaminglandschap in Vlaanderen. Ditmaal gingen we nog een stapje verder en inventariseerden we 21 streamingdiensten, vijf meer dan vorig jaar. In 2024 waren maar liefst 703 VAF/SF-gesteunde producties beschikbaar op de geselecteerde streamingdiensten actief in Vlaanderen. 641 producties werden door het VAF gesteund en 170 producties door Screen Flanders.
Onderstaande lijst bevat alle VAF/SF-gesteunde titels die op streamingdiensten beschikbaar waren in 2024. Klik op een streamingdienst om de lijst te bekijken van dit platform, of gebruik de filters om dieper in de data te duiken.
Enkele observaties uit 2024
Als we de cijfers vergelijken met vorig jaar, zien we een toename van 18% in het aantal beschikbare producties. Het feit dat we vijf extra diensten hebben geïnventariseerd heeft daar uiteraard iets mee te maken, maar we stellen toch een opvallende stijging vast. Zo zijn er 50 speelfilms extra te vinden op streamingdiensten, een effect dat vooral toe te schrijven valt aan Streamz
VRT MAX, met in totaal 144 gesteunde producties, beschikte dan weer over 18 extra documentaires en 10 bijkomende animatieprojecten. Kanttekening: ze stelden 12 fictiespeelfilms minder ter beschikking. De omroepen beschikken steeds over relatief beperkte catalogi door de korte beschikbaarheidsvensters
Het aantal gesteunde producties op de platformen van commerciële omroepen is al met al vrij stabiel gebleven, met 13 titels op GoPlay en 74 op VTM GO. Wel valt op dat VTM GO pogingen onderneemt om steeds innovatiever uit de hoek te komen. In 2023 lanceerden ze al een betaalvariant zonder reclame, in januari 2025 kwamen er onder de vorm van VTM GO Cinema ook recente huurfilms bij.
Wie ook steeds blijft vernieuwen, is Streamz. In 2024 eindigde hun samenwerking met HBO en sloten ze nieuwe deals met onder andere Paramount. De top 10 meest bekeken content kleurt echter volledig Vlaams, waardoor in 2025 de Vlaamse streamer nog meer wil inzetten op lokale content. Maar liefst 108 producties uit hun bibliotheek kwamen tot stand met steun van het VAF of Screen Flanders. We vinden vooral fictie terug. Hoewel Streamz zelf uitpakt met veel documentaires, blijft de beschikbaarheid van docu’s met VAF steun vooralsnog uit.
Vorig jaar hebben we Google Play Movies en Apple TV (iTunes) niet opgenomen in ons rapport, maar dat maken we dit jaar goed. Opvallend is dat beide platformen een zeer brede bibliotheek beschikbaar stellen aan huurfilms. Google en Apple proberen een one-stop-shop te zijn en slagen erin respectievelijk 204 en 241 titels beschikbaar te stellen. 25 à 30% van de gesteunde titels verscheen in de laatste 5 jaar, en maar liefst 44% van de titels zijn minoritaire coproducties. In dit segment van de TVOD gaat het voornamelijk om kwantiteit.
Naast de internationale spelers zijn er ook enkele Belgische TVOD-diensten beschikbaar. Daar wordt al meer ingezet op licht curatorschap. De meest bekende zijn Telenet (20) en Proximus (46), de dienstenverdelers die via hun decoders en apps verschillende huurfilms aanbieden. Zij bieden in eerste instantie nieuwe Vlaamse titels aan die zij mee hebben gefinancierd. Verder beschikken ze over een ruime catalogus klassiekers. Opvallend is dat het aantal VAF/SF-gesteunde titels t.o.v. vorig jaar bij Proximus gehalveerd is.
Dalton profileert zich als hét documentaireplatform. Met maar liefst 146 VAF-gesteunde producties - waarvan de helft documentaires - biedt het een stevig assortiment aan. De andere helft betreft voornamelijk kortfilms. Sooner gaat verder, en exploiteert enerzijds recente arthousefilms en anderzijds klassiekers, inclusief een stevig aanbod van documentaire. Met maar liefst 241 titels doet Sooner het zelfs even goed als Apple. En ook Avila breidt gestaag een divers aanbod uit. Met een exclusieve focus op Belgische cinema, presenteren ze zowel hedendaagse films en filmhistorische werken. 19 van de 110 titels op hun platform werden door het VAF gesteund.
Ook minder goed nieuws: MyLum sloot het platform definitief voor nieuwe aankopen in juli 2024. In de loop van 2024 werden nog 40 gesteunde titels beschikbaar gesteld. Klanten hebben gelukkig wel blijvende toegang tot aangekochte films, maar nieuwe aankopen zijn niet meer mogelijk. Vanaf volgend jaar zullen we deze streamingdienst niet meer opnemen in ons overzicht.
Verschillende Nederlandse spelers focussen zich meer en meer op de Vlaamse filmliefhebbers. Picl (15) doet aan communitybuilding met vertoners door hun filmprogramma ook digitaal aan te bieden, Cinetree (44) noemt zich een online filmclub en zet in op curatorschap, originals, discussie en beleving. En Cinemember (70) is vooral een aanbieder van kwaliteitsfilm met een breed aanbod van arthouse tot docu. Al is het aanbod van Vlaamse documentaires nog best mager.
Internationale spelers zoals Netflix (31), Disney+ (6) en Amazon Prime Video (123) proberen hun aanbod te diversifiëren, al draait het daar vooral om mainstream en kwantiteit. Disney+ biedt amper Vlaamse content aan, iets wat mogelijk wel kan veranderen met de nieuwe wetgeving rond de investeringsverplichting. HBO MAX stelt momenteel geen Vlaamse content beschikbaar.
En tenslotte hebben we nog de kleine internationale spelers MUBI (2), Plex (3) en Rakuten TV (28). Hun aandeel is zeer beperkt, maar het is verrassend dat het Japanse Rakuten uitgebreid focust op Vlaamse content.
Hoe we dit aanpakten
- Voor deze inventarisering ontvingen we van dertien streamingdiensten rechtstreeks de beschikbaarheden: Avila, Cinemember, Cinetree, Dalton, GoPlay, MyLum, Picl, Proximus, Sooner, Streamz, Telenet, VRT MAX en VTM GO
- De andere streamingdiensten hebben zelf geen data aangeleverd, maar werden door het VAF Kenniscentrum door middel van minstens twee steekproeven in 2024 gecatalogeerd of via het European Audiovisual Observatory verzameld.
- HBO MAX volgen we ook op, maar in 2024 boden zij geen Vlaamse content aan.
- We hebben enkel gekeken naar de beschikbaarheden van Vlaamse titels in België.
Vragen? Contacteer ons!

Andere onderzoeken van het VAF
Bioscoopcijfers Vlaamse film
Een overzicht van het aantal bioscoopbezoekers aan de Vlaamse film sinds 2010, en de details sinds 2018, in samenwerking met Cinedata, Film Matters en de producenten.
Kijkcijfers
De kijkcijfers van Vlaamse films en series op televisie sinds 2018, in samenwerking met VRT, DPG Media en Play Media.
Alternatieve circuits
Alle VAF-producties die buiten het reguliere circuit vertoond werden in universiteiten, bibliotheken en kunstencentra. In samenwerking met de producenten, regisseurs en scenaristen van Filmlab, Innovatielab en documentaire.
Festivalselecties en prijzen
Welke Vlaamse films en series werden geselecteerd en vertoond op festivals, of werden genomineerd voor een prijs? In samenwerking met de producenten, distributeurs en Flanders Image.
Internationale rechtenverkoop
Een overzicht van de internationale rechtenverkoop van Vlaamse titels aan buitenlandse sales agents.
Rapport: de Vlaamse gamesector in 2023
In 2024 werkten we aan een uitgebreide dataverzameling rond videogames. We bevroegen 49 studio's over hun werking.