Vlaanderen sterk vertegenwoordigd op Filmfestival van Rotterdam
15 januari 2014
Caroline Strubbes I’m the same I’m an other en Griet Tecks documentaire Feel My Love zijn geselecteerd voor het The State of Europe programma van het Internationaal Filmfestival van Rotterdam (22 januari – 2 februari). Thing van Anouk De Clercq dingt daarnaast mee in de Tiger Awards competitie voor korte films. Binnen het kortfilmprogramma is bovendien ook recent werk terug te vinden van Nicolas Provost, Dora Garçia, Els Opsomer, Robbrecht Desmet en David Claerbout. Daarnaast presenteert Rotterdam ook nog twee coproducties met Vlaanderen.
Naar aanleiding van de Europese verkiezingen volgend jaar komt het Internationaal Filmfestival van Rotterdam (IFFR) dit jaar met het overkoepelende themaprogramma The State of Europe, dat een platform biedt voor reflectie en discussie over de toekomst van Europa. Caroline Strubbes I’m the same I’m an other maakt daarbij deel uit van het subprogramma EU-29. Geproduceerd door Minds Meet toont I’m the same I’m an other de innerlijke reis van een man en een jong meisje samen op de vlucht. De film is het vervolg op Strubbes debuutfilm Lost Persons Area en beleefde vorige zomer zijn wereldpremière tijdens het filmfestival van Toronto.
Voor het Europa-luik werd ook de documentaire Feel My Love van Griet Teck geselecteerd. Doorheen vier seizoenen volgt de kijker Louise, Bes, Denise, Louisa en enkele andere bewoners van huis Perrekes, een woonproject voor mensen met dementie, in hun dagelijkse leven. Feel My Love brengt, in een productie van Anna Van der Wee, een diepmenselijke observatie over leven en ouder worden met dementie, over liefde en loslaten.
Ook het met Vlaanderen gecoproduceerde Mes sept lieux van Boris Lehman maakt deel uit van het Europa-programma. Het filmessai, waarbij Sophimages als Vlaamse coproducent optrad, verbeeldt een tocht langs alle plaatsen uit het stedelijke nomadenleven van Boris Lehman. De korte film Thing van Anouk De Clercq is dan weer in de running voor een van de drie awards die uitgereikt worden binnen de Tiger Awards Competitie. In het experimentele werk, een productie van Auguste Orts, vertelt een architect over de stad die hij heeft gebouwd. Gaandeweg blijkt dat die stad denkbeeldig is; zijn betoog is een vruchteloze poging om zijn denkbeelden vaste vorm te geven. Verder schotelt Rotterdam binnen Spectrum Shorts nog meer kortfilms van Vlaamse makelij voor. Zo wordt The Joycean Society van Dora Garçia (prod: Auguste Orts) er vertoond, net als Building Stories #001 | That Distant Piece of Mine van Els Opsomer, Ronse van Robbrecht Desmet en Travel van de Vlaamse kunstenaar David Claerbout. Daarnaast is ook Nicolas Provost sterk aanwezig met o.a. Papillon d’amour uit 2003 alsook zijn nieuwste project The Painters. Provost is daarnaast ook terug te vinden in het luik Signals: Regained waar hij The Dark Galleries voorstelt, een mix van film- en schilderkunst in opdracht gemaakt als supplement bij een boekuitgave.Daarnaast maakt ook het met Vlaanderen gecoproduceerde See No Evil van Jos De Putter (prod: Cobra Films) samen met negen andere films kans op de Big Screen Award van het festival. Eerder raakte ook al bekend dat Charlie en Hanne gaan uit, het speelfilmdebuut van Bert Scholiers (prod: Minds Meet), een van de geselecteerde projecten is voor Cinemart, de coproductiemarkt die in de marge van het IFFR gehouden wordt. Zowel I’m the same I’m an other, Feel My Love, Thing, The Joycean Society, Mes sept lieux als See No Evil konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.