Vlaanderen sterk aanwezig op Filmfestival van Rotterdam
10 januari 2017
Elias Grootaers’ documentaire Inside The Distance krijgt zijn wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam, net als de nieuwe Canvas-reeks Generatie B van Joost Vandecasteele en Pieter Van Hees. Daarnaast zijn er ook vertoningen van onder meer Home, King of the Belgians en verschillende documentaires en kortfilms terwijl Fien Troch dit jaar ook in de jury zetelt van de Hivos Tiger Competitie. Eerder raakte al bekend dat de televisiereeks Beau Séjour en de documentaire Grands travaux ook uitgenodigd zijn voor het festival van Rotterdam, dat op 25 januari van start gaat.
Inside The Distance van Elias Grootaers gaat in wereldpremière binnen het competitieve luik Bright Future, dat een springplank wil vormen voor jong, aanstormend talent met een unieke stijl en visie. De film maakt er naast 15 andere debuutfilms kans op de Bright Future Award.
Grootaers, een voormalig VAF Wildcardwinnaar, schetst met de film een liefdevol, poëtisch portret van Giorgi Shakhsuvarian, een Armeense bokscoach uit Tbilisi. De man woont tegenwoordig in België waar hij een jonge bokser klaarstoomt om Europees kampioen te worden. De film is een productie van Cassette for Timescapes (Shadow World, Problemski Hotel).
Daarnaast gaat ook Generatie B in première in Rotterdam. De eerste drie afleveringen van deze absurde comedy van literair auteur en stand-upcomedian Joost Vandecasteele en Waste Land-regisseur Pieter Van Hees worden er vertoond binnen het themaprogramma A Band Apart, een ode aan de opkomst van de punkbeweging zo’n 40 jaar geleden.
De komische reeks kiest resoluut voor de absurde comedy, met een nadruk op het generatieconflict tussen de jongeren op wiens schouders de nadelen van de economische crisis rusten, en de babyboomers die niet van plan zijn hun luxueuze comfort op te geven. In de voornaamste rollen zien we onder meer Jeroen Perceval, Jeroen Van der Ven en Ella-June Henrard. Bij ons wordt Generatie B vanaf 8 februari op Canvas verwacht. De Mensen (Chaussée d’amour, Beau Séjour) produceerde de reeks.
Voices
Verder maken verschillende Vlaamse (co)producties hun opwachting binnen de diverse secties van het programmaluik Voices. Zo is King of the Belgians (prod. Bo Films) - de vierde film van Peter Brosens en Jessica Woodworth over een in de Balkan verdwaalde Koning der Belgen - er te zien, net zoals Le Ciel Flamand (prod. Lunanime) waarin Peter Monsaert inzoomt op een dramatische gebeurtenis die de levens van drie generaties vrouwen op de helling zet.
Home (prod. Prime Time) van Fien Troch en het met Vlaanderen gecoproduceerde Noces (coprod. Minds Meet) van Stephan Streker zijn dan weer te zien binnen IFFR Live, een evenement waarbij de vertoning van de film in Rotterdam simultaan loopt met screenings in meer dan 40 filmzalen binnen en buiten Europa zoals onder andere in Warschau, Madrid, Manchester en zelfs Curaçao en Montreal.
Troch zetelt dit jaar bovendien ook als jurylid in de Hivos Tiger Competitie waarin acht internationale films meedingen naar de Tiger Award ter waarde van 40.000 EUR.
Eerder raakte ook al bekend dat Beau Séjour (prod. De Mensen) deel uitmaakt van het Voices-programma. Deze hedendaagse whodunit waarin de vermoorde Kato op zoek gaat naar haar eigen moordenaar is momenteel te zien op één. Daarnaast duikt Veerle Baetens nog op in Au-delà des murs, de Franse miniserie van Hervé Hadmar.
Documentaire en kortfilm
Het aandeel Vlaamse films in Rotterdam telt naast Inside The Distance nog verschillende andere documentaires. Brecht Debackere brengt in Exprmntl (prod. Visualantics) het verhaal van het legendarische gelijknamige festival dat in het mondaine Knokke van de jaren 60 uitgroeide tot dé plek van de experimentele film.
Ook geselecteerd is Remote, een suggestief portret van een tedere kameraadschap op het afgelegen Ierse platteland. Het afstudeerproject van Eva Giolo (KASK) won recent nog een VAF Wildcard voor documentaire.
Amir Yatziv stelt daarnaast Another Planet voor, een geanimeerde documentaire over ontmoetingen in een virtuele wereld die een simulatie vormt van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.
In Dream Box (prod. Visualantics) neemt Jeroen Van der Stock de kijker mee naar een dierenasiel op Shikoku Island in Japan, waar een nieuwe levering katten en honden plaatsvindt. Sommigen lijken de tijd te doden terwijl anderen de Dream Box binnen gaan…
Daarnaast maakt ook Grands travaux (prod. Savage Film) van VAF Wildcardwinnaars Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes zijn opwachting op het festival. De documentaire schetst een beeld van het hedendaagse Brussel, met als vertrekpunt enkele jongeren van de beroepsschool Anneessens-Funck.
Verder zijn ook Conseil d’état van filmmaakster Fanny Zaman en Die reine Notwendigkeid, een werk van videokunstenaar David Claerbout, uitgenodigd voor Rotterdam. Net zoals Hierro, een korte film van KASK-studente Eva Claus, en One Minute van Dina Naser, een Jordaans-Belgische film gemaakt binnen het kader van het Doc Nomads opleidingsprogramma i.s.m. met de Brusselse filmschool LUCA Sint-Lukas.
Tot slot zijn de korte films Home van Pieter Geenen en The Invader and the Origin of the World van Nicolas Provost uitgenodigd voor het kortfilmprogramma in Rotterdam en wordt Jef Cassiers' animatiefilm Jan zonder vrees uit 1984 vertoond met een live opvoering van de soundtrack van Alain Pierre.
Inside the Distance, Le Ciel Flamand, King of the Belgians, Home, Grands travaux, Exprmntl, Noces, Dream Box en Another Planet konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Gatz, terwijl Beau Séjour en Generatie B steun kregen van het VAF/Mediafonds van minister van Media Gatz. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Gatz, in Le Ciel Flamand en King of the Belgians.