Ga verder naar de inhoud

Vlaamse documentaires geselecteerd voor IDFA

15 oktober 2024

Yalla, Baba! van Angie Obeid en The Jacket van Mathijs Poppe zijn geselecteerd binnen de Luminous-sectie van IDFA (14-24 november). Het toonaangevende Internationaal Documentaire Film Festival van Amsterdam maakte eerder al bekend dat Johan Grimonprez, regisseur van Soundtrack to a Coup d’Etat, dit jaar hun eregast is.

Yalla, Baba!

Yalla, Baba! van Angie Obeid ging eerder dit jaar in wereldpremière op het Brussels International Film Festival en zal zijn internationale première beleven binnen de Luminous-sectie op IDFA. Het festival verzamelt in deze sectie een breed scala aan stijlen en formalistische benaderingen.

In Yalla, Baba! onderneemt de Libanese regisseur Angie Obeid een roadtrip met haar vader Mansour, om zijn reis van België naar Libanon van 42 jaar geleden te herbeleven. Ze probeert de beslissingen te begrijpen die de jonge Mansour nam toen hij haar leeftijd had. De film verkent de uitdagingen en mogelijkheden die zich stellen bij het navigeren van de grenzen tussen traditie en moderniteit, familie en individualiteit, thuis en de rest van de wereld.

De regie en het scenario van Yalla, Baba! zijn van Angie Obeid. De productie is ook van Angie Obeid en van Bart Van Langendonck voor Savage Film, in coproductie met Labyrint Film en Thereness Films.

The Jacket

Een tweede Vlaamse selectie is The Jacket van Mathijs Poppe, die deze week in wereldpremière gaat op Film Fest Gent. Tijdens IDFA zal de film zijn internationale première beleven binnen de Luminous-sectie.

The Jacket is een portret van Jamal Hindawi, een Palestijnse man die met zijn familie in ballingschap leeft in het vluchtelingenkamp van Shatila in Beiroet, Libanon. Samen met zijn vrienden maakt hij politiek theater over hun diepe verbondenheid met hun thuisland, Palestina, en hun situatie als vluchtelingen in het land waarin ze geboren zijn, Libanon. Wanneer Jamal een reis onderneemt om een verloren theater rekwisiet terug te vinden, ziet hij hoe de opeenvolgende politieke en economische crises een hele regio en haar bevolking hebben ontwricht.

The Jacket werd geschreven en geregisseerd door Mathijs Poppe. De productie is van Elisa Heene voor Mirage Films BV, in coproductie met het Franse Fulgurance, het Nederlandse Family Affair Films en het Libanese Placeless Films. De Duitse sales agent Pluto Film vertegenwoordigt de internationale rechten op de film.

Johan Grimonprez als eregast

Zoals eerder bekendgemaakt eert IDFA Johan Grimonprez dit jaar met zijn persoonlijke top 10 en een retrospectief van zijn films. IDFA nodigt het publiek uit om uitgebreid kennis te maken met Grimonprez' werk waarin hij de ontwikkeling van hedendaagse media onderzoekt.

Grimonprez' nieuwste speelfilm Soundtrack to a Coup d'Etat ging dit jaar in wereldpremière op het Sundance Film Festival, waar het de Special Jury Award for Cinematic Innovation won. De film staat ook op de shortlist voor de European Film Awards, waar nog tot 16 oktober voor kan gestemd worden.

Soundtrack to a Coup d'Etat is een productie van Daan Milius voor Onomatopee Films en Rémi Grellety voor het Franse Warboys Films, in coproductie met Zap-o-matik, het Nederlandse BALDR Film en het Duitse ZKM. Ook de openbare omroepen VRT en RTBF zijn betrokken als coproducent.

De internationale rechten op Soundtrack to a Coup d'Etat worden vertegenwoordigd door Mediawan (voor Europa) en Submarine Films (wereldwijd buiten Europa). Bij ons is de film momenteel in de zalen.

IDFA Forum

Naast een documentairefestival voor het grote publiek is IDFA ook een belangrijke afspraak voor de internationale professionele documentairesector, met o.a. de coproductie- en financieringsmarkt IDFA Forum.

Onder de geselecteerde projecten voor IDFA Forum zitten ook enkele Vlaamse producties: The Apologist van Kristof Bilsen (productie Limerick Films) en The Time of a Moment van Kate Voet en Victor Maes (productie Cassette for timescapes).

Vlaamse coproducties

Ten slotte zijn er nog twee coproducties met Vlaanderen geselecteerd voor IDFA. De Onzichtbaren van Martijn Blekendaal is geselecteerd binnen de Competition for Youth Documentary en zal op IDFA in wereldpremière gaan. Het Antwerpse productiehuis Associate Directors is als Vlaamse partner betrokken in deze coproductie.

Een tweede coproductie met Vlaanderen, Rising Up At Night (Tongo Saa) van Nelson Makengo, maakt deel uit van het Best of Fests-programma, waar de meest opmerkelijke internationale festivalfilms van het afgelopen jaar vertoond worden. Rising Up At Night is een internationale coproductie met Auguste Orts als Vlaamse coproducent. De internationale sales agent is Square Eyes.

Yalla, Baba!, The Jacket, Soundtrack to a Coup d'Etat, The Apologist, The Time of a Moment, De Onzichtbaren en Rising Up At Night kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur.