Ga verder naar de inhoud

Vlaamse documentaires geselecteerd voor Doclisboa

1 oktober 2024

De experimentele documentaires L'Ancre van Jen Debauche en Tales from the Source van Léonard Pongo zijn geselecteerd voor Doclisboa, het internationale documentairefestival in Lissabon, Portugal (17-27 oktober). Daarnaast staan er drie korte documentaires van het regisseursduo Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat op het programma.

L'Ancre

De lange documentaire L'Ancre van Jen Debauche zal in Lissabon zijn wereldpremière beleven binnen de Internationale Competitie. L'Ancre is een experimentele film die documentaire getuigenissen fictionaliseert door middel van beelden van een reis naar de Noordpool en door creatief gebruik van de stemmen van de hoofdrolspelers.

In L'Ancre luistert Florence naar de opgenomen getuigenissen van mensen die waanzin ervaren hebben. Diane, Bruno en Gilles beschrijven wat ze hebben meegemaakt. Ook de aantekeningen en de innerlijke stem van Florence vertellen over haar tocht door de psychose. Langs ineengestrengelde woorden en verhalen varen we aan boord van een groot zeilschip door de onmetelijke Arctische gebieden.

Regisseur Jen Debauche werkte voor L'Ancre samen met co-scenarist Julie Labas. Brits acteur Charlotte Rampling vertolkte de rol van Florence. De productie is van Eurydice Gysel voor Czar Film & TV, in coproductie met Atelier Graphoui.

De film kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur.

Tales from the Source

Een tweede selectie is de middellange experimentele documentaire Tales from the Source van Léonard Pongo. De film zal in Lissabon zijn internationale première beleven binnen de Internationale Competitie. De wereldpremière vond plaats in het kader van de Contour Biennale in Mechelen in 2023.

Tales from the Source biedt een blik op het landschap van de Democratische Republiek Congo. Met surrealistische kleuren, onwerkelijk licht en een eigenzinnige soundtrack daagt de film onze perceptie uit. Het landschap wordt een personage, een levend wezen bewoond door de symboliek van de Congolese tradities.

De regie en het scenario van Tales from the Source zijn van Léonard Pongo. De productie is van Marie Logie voor Auguste Orts, in coproductie met Twenty Nine Studio & Production.

Tales from the Source kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur.

Korte documentaires

Naast de selecties van L'Ancre en Tales from the Source zijn er maar liefst drie korte documentaires van het regisseursduo Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat te zien op Doclisboa. [anan] is ook geselecteerd binnen de Internationale Competitie. Un Âne en Is it a knife because... binnen de New Visions-categorie.

[anan] en Un Âne maken deel uit van het project yours, waarbij enkele kunstenaars werden uitgenodigd om zich te laten inspireren door het werk van de Belgische filmmaker Chantal Akerman, in het bijzonder door haar film News From Home uit 1976. yours, ging net als Tales from the Source in wereldpremière tijdens Contour Biennale in 2023. De internationale première vond plaats op het International Film Festival Rotterdam in januari van dit jaar.

De productie van yours, is van Andrea Cinel voor kunstencentrum nona. Het project kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur.