Ga verder naar de inhoud

Vijf Vlaamse kortfilms naar 60ste Filmfestival Valladolid

9 oktober 2015
Vijf korte films uit Vlaanderen hebben een uitnodiging op zak voor de 60ste jubileumeditie van het International Filmfestival van Valladolid (Spanje, 24-31 oktober). Drie ervan vinden we terug in Officiële Competitie: VAF Wildcardwinnaar Perdition County van Raphaël Crombez, Shadow (Sî) van Bülent Oztürk en Tank van Raoul Servais. De twee andere titels, Billy The Bully van Wannes Destoop en Nkosi Coiffure van Frederike Migom, dingen mee naar de Meeting Point Foreign Language Award.
De Semana International de Cine (Seminci) van Valladolid viert dit jaar zijn 60ste verjaardag met o.a. een recordaantal korte films uit Vlaanderen. De titels die in de Officiële Kortfilmcompetitie worden vertoond, zijn in de running voor twee prijzen: de Espigas de Oro y Plata (De Gouden en Zilveren Aar). Raphaël Crombez won eind vorig jaar een VAF Wildcard met zijn afstudeerfilm Perdition County die hij aan het Brusselse LUCA School of Arts maakte. De 25-minuten durende film brengt het verhaal van Desmond, een voetsoldaat die zijn bende scalperende pelgrims verraadt. Hij vertrekt op een uittocht naar vrijheid doorheen eindeloze landschappen en tracht zijn menselijkheid te herwinnen. Eerder dit jaar werd de film ook al geselecteerd voor het Future Frames programma van het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary. Producent is Matthias Schellens voor Colonel. Shadow (Sî), na Houses With Small Windows de tweede korte film van Bülent Öztürk, is het verhaal van Hêvi, een tienermeisje dat zich samen met haar moeder en jongere zus in een grot niet ver van hun verlaten dorp verbergt. Ze brengen hun dagen door in hun duistere schuilplaats, wachtend op de vader. Wanneer het noodlot echter toeslaat, dringt zich een moeilijke beslissing op aan de jonge Hêvi. Shadow is een productie van Tomas Leyers voor Minds Meet. Tank van Vlaams animatiepionier Raoul Servais is een vrije interpretatie van de eerste tankaanval op datum van 15 september 1916. De inzet van dit nieuw wapen betekende zowel voor de loopgravenverdedigers als voor de tankbemanning een helse ervaring. 
Zowel voor soldaat Otto in zijn loopgraaf als voor Johny in zijn tank komt er zo een einde aan al hun sentimentele bekommernissen. Tank is ook te zien op de openingsavond van het Film Fest Gent. De film is een productie van Annemie Degryse voor Lunanime. De twee korte Vlaamse films in het Meeting Point programma komen in aanmerking voor de Prijs van Beste Niet-Spaanstalige Film. Het gaat om Billy The Bully en Nkosi Coiffure. Billy The Bully van Wannes Destoop was eerder deze week nog op het Filmfestival van Namen te zien. De film vertelt het verhaal van een 11-jarige jongen die maar één ding wil: deel uitmaken van de groep die hem verstoot. Producent is Remco Hoste voor De Peddel. In Nkosi Coiffure van Frederike Migom probeert een vrouw te ontsnappen aan een ruzie met haar vriend door een Afrikaanse kapperszaak binnen te vluchten. Aanvankelijk wordt ze gesteund door de vrouwen. Maar wanneer zij de oorzaak van de ruzie te horen krijgen, lopen de meningen uiteen. De film is een productie van Jules Debrock voor 2nd to the Right. Met uitzondering van Perdition County, dat achteraf een VAF Wildcard won, konden alle in dit bericht vermelde titels rekenen op productiesteun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.