Ga verder naar de inhoud

Vijf Vlaamse documentaires in competitie op Visions du Réel

15 maart 2022

Vijf producties uit Vlaanderen zijn geselecteerd voor het internationale documentairefestival Visions du Réel in het Zwitserse Nyon (7-17 april). Dat maakte de festivalorganisatie zonet bekend. Het gaat om My Paper Life van Vida Mehri Dena, Liberland van Isabella Rinaldi, Dragon Women van Frédérique de Montblanc, The Demands of Ordinary Devotion van Eva Giolo en Dor van Jannes Callens.

My Paper Life

My Paper Life gaat tijdens Visions du Réel in wereldpremière als onderdeel van de International Feature Film-competitie. In deze documentaire volgt de in Brussel gevestigde Iraanse filmmaker Vida Mehri Dena de vijftienjarige Rima, een tiener die gevlucht is uit Syrië en moeite heeft om in Brussel te integreren. De film is opgemaakt uit tekeningen van Rima die tot leven komen als stop-motion-animaties, verweven met scènes uit het dagelijkse leven van de familie die worstelt met het integratieproces.

My Paper Life is een productie van Hanne Phlypo voor Clin d'oeil films, in coproductie met Atelier Graphoui en het Franse Les Films du Bilboquet.

Liberland

Liberland van Isabella Rinaldi gaat over een micro-natie midden in de Donau, op de grens tussen Servië en Kroatië aan de oevers van de Donau, een regio waar de Joegoslavische burgeroorlog nog steeds nazindert. De film beleeft in Nyon zijn internationale première in de Competitie voor Korte en Middellange Films.

Liberland maakt deel uit van Borderline, een reeks van zes creatieve documentaires over grenzen op het Europese continent, geïnitieerd door het Brusselse productiehuis Off World in coproductie met het Noorse Relation04 Media, het Kroatische Kinoteka en het Litouwse In_Script. De reeks wordt internationaal verkocht door het Duitse 3BoxMedia.

Andere titels uit de Borderline-reeks deden het in 2021 opvallend goed op internationale festivals. Zo won Annabel Verbeke de de Emerging International Filmmaker Award op Hot Docs met 4 Seasons in a Day van en werd The Wire van Tiha Gudac bekroond met de Fipresci-prijs van de internationale pers op ZagrebDox.

Still uit Liberland (2021)
Still uit Liberland (2021)

Dragon Women

Dragon Women van Frédérique de Montblanc is een Vlaams-Zwitsers-Zuid-Koreaanse coproductie die deel uitmaakt van de Nationale Competitie van Visions du Réel. De film schetst een intiem portret van vrouwen in hoge posities in de financiële sector in Europa, de VS en Azië.

Dragon Women is een productie van Bart Van Langendonck voor Savage Film.

The Demands of Ordinary Devotion

De in Brussel gevestigde kunstenaar en filmmaker Eva Giolo won in 2016 de VAF Wildcard voor het beste experimentele eindwerk aan de Vlaamse filmscholen. Haar nieuwste film The Demands of Ordinary Devotion maakt net als Liberland deel uit van de Competitie voor Korte en Middellange Films.

In deze korte documentaire volgen we een reeks van ontmoetingen in werkplaatsen en huizen in het Italiaanse Rome. Met een spel van beweging en geluid doet de film een visuele verkenning van lichamelijkheid ontstaan die uitnodigt tot reflecties over het maakproces en het moederschap. De productie van The Demands of Ordinary Devotion is van het Brusselse productiehuis elephy.

Still uit The Demands of Ordinary Devotion (2022)
Still uit The Demands of Ordinary Devotion (2022)

Dor

De middellange documentaire Dor van Jannes Callens volgt de Belgisch-Roemeense Stefan Gota, die terugkeert naar zijn geboorteland en er enkele jonge lokale herders ontmoet. De ontmoeting en de uitwisseling van referentiekaders geven aanleiding tot een collectieve existentiële queeste. Dor is de masterfilm van Jannes Callens aan RITCS School of Arts en werd begeleid door Tim De Keersmaecker.

Coproductie

Ten slotte is ook een coproductie met Vlaanderen geselecteerd om in wereldpremière te gaan op Visions du Réel: Inner Lines van Pierre-Yves Vandeweerd, een coproductie van Czar Film & TV.

My Paper Life, Dragon Women en Inner Lines konden rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Liberland kwam, als onderdeel van de Borderline-reeks, tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.