Sectorprijzen Scenaristengilde en Unie van Regisseurs bekend
31 maart 2017
Peter Monsaert is door de leden van de Unie van Regisseurs verkozen tot Regisseur van het Jaar in de categorie fictie. De regisseur van Le Ciel Flamand krijgt daarnaast ook de Scenarioprijs voor Beste Speelfilm van de Vlaamse Scenaristengilde. Deze laatste bekroonde verder ook De 16 van Willem Wallyn met de Scenarioprijs voor Beste Televisieserie, terwijl Pieter-Jan De Pue en Joeri Christiaen door de Unie van Regisseurs gelauwerd worden in de categorieën documentaire en animatie.
De Vlaamse Scenaristengilde reikt al voor de negende keer de Scenarioprijs voor Beste Speelfilm uit. Daarmee wil de gilde de vaak anonieme schepper van een film of serie in de schijnwerper plaatsen. De leden stemmen daarbij op scenario’s in hun ‘naakte’ vorm en dus niet op de afgewerkte film of reeks.
In de categorie speelfilms gaat de prijs dit jaar naar Peter Monsaert die zowel de regie als het scenario van Le Ciel Flamand voor zijn rekening nam. Daarin brengt hij het verhaal van een moeder die haar werk in een bordeel probeert af te schermen voor haar zesjarige dochter. Tot een dramatische gebeurtenis alles op losse schroeven zet.
Zijn tweede speelfilm levert Monsaert bovendien ook de prijs als Regisseur van het Jaar op in de categorie fictie. De Unie van Regisseurs, de beroepsvereniging voor onafhankelijke regisseurs, riep die onderscheiding vorig jaar in het leven om het werk van haar leden in de verf te zetten. De erkenning is daarmee vooral van collegiale aard en wordt later op het jaar gevierd tijdens een speciaal leden-event.
“Terwijl ik al de prijs voor beste scenario krijg, word ik nu ook nog eens door collega-regisseurs uitgeroepen tot beste regisseur van 2016. Geweldig!”, reageert Monsaert verrast. “Ik vind erkenning van collega’s en gelijkgestemden het belangrijkste wat je in onze sector kan bereiken.”
De andere laureaten zijn:
Pieter-Jan De Pue
De Unie van Regisseurs breidde zijn prijzen dit jaar nog verder uit. Zo wordt Pieter-Jan De Pue in de categorie documentaire gelauwerd voor zijn debuutfilm, het internationaal gesmaakte The Land of the Enlightened. De hybride mix tussen documentaire en fictie vertelt het verhaal van de oorlog in Afghanistan, gezien door de ogen van verschillende groepen kinderen die er leven.
Joeri Christiaen
Joeri Christiaen is door de Unie dan weer verkozen tot animatieregisseur van het jaar voor de reeks Mijn ridder en ik. Gebaseerd op zijn korte film 850 Meters, volgt deze middeleeuwse komedie de epische avonturen van een kleurrijk en charismatisch trio ridders: Jimmy de schildknaap, zijn beste vriendin Prinses Cat en zijn vader Ridder Henri van Oranje. De animatiereeks werd o.a. verkocht aan Turner Kids, de mediagroep die onder meer Cartoon Network in zijn portefeuille heeft. Bij ons is Mijn ridder en ik op Ketnet te zien.
Willem Wallyn
De Scenaristengilde bekroonde naast Peter Monsaerts speelfilm tot slot ook het scenario van De 16 van Willem Wallyn, een reeks naar een idee van Wouter Verschelden. “Bekroond worden door de Scenaristengilde is zoiets als een timmerbrevet krijgen van Sint-Jozef”, aldus Wallyn - die ook als regisseur op de set stond. “Ik zal mijn prijs dan ook religieus koesteren.”
De 16 belicht de ins en outs van het kabinet van vicepremier Steven Kennis, die een beroep doet op de diensten van Charles Van Praet om zijn weg naar de top in te zetten. Die démarche blijkt al snel met de nodige 'collateral dammage' gepaard te gaan.
Le Ciel Flamand en The Land of the Enlightened konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Mijn ridder en ik en De 16 werden gesteund door het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Gatz. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Gatz, in Le Ciel Flamand.