Scorsese koopt fragment Vlaamse docu Technocalyps
14 februari 2011
Voor het documentaireproject A Short History of Progress, van Mathieu Roy waar hij als executive producer aan verbonden is, heeft Martin Scorsese begin deze maand een fragment aangekocht uit Technocalyps, de fascinerende driedelige documentaire van Frank Theys.
Mathieu Roy was Scorsese's regie-assistent voor The Aviator en is sindsdien zijn beschermeling. A Short History of Progress, Roys derde documentaire als regisseur, is gebaseerd op een bestseller en een CBC radioserie, beiden van Ronald Wright. Daarin wordt onderzocht of vooruitgang de paradoxale oorzaak zal zijn van het uitsterven van de mens.
Het fragment dat werd aangekocht is de animatie 'van aap naar mens naar intelligent universum' dat in het derde deel van Technocalyps te zien is. Het is combinatie van filmelementen met 3D-animatie die gemaakt werd door Basiel Korsmit.
In Technocalyps brengt Frank Theys een fascinerend document rond de voorspellingen en speculaties van denkers en wetenschappers over een transhumaan tijdperk; een snel naderende toekomst waar de nieuwe technologische ontwikkelingen ons zullen toelaten de mens fysiek en mentaal te verbeteren en 'hogere', transhumane vormen van leven de wereld zullen bevolken. De documentaire kent een druk becommentarieerd leven, zowel binnen de wetenschappelijke, de culturele als de Internetwereld en werd van de VS tot in China het centrale onderwerp van verschillende kunsttentoonstellingen en wetenschappelijke congressen.
De film Technocalyps, die ondertussen verkrijgbaar is op dvd (distributeur: Homescreen / totale duur: 156 minuten) is een productie van Votnik, Het Toneelhuis, KunstenFESTIVALdesArts, KVS en de Evens Foundation, die mede tot stand kwam met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).
Over Frank Theys
Frank Theys (1963, Brussel) is filosoof en filmmaker. Al tijdens zijn studentenjaren kreeg hij internationale bekendheid binnen de kunst- en experimentele filmwereld met zijn videowerk, dat gelauwerd werd met verschillende internationale prijzen en behoort tot de collecties van o.a. The Museum of Modern Art (New York), het Museum voor Actuele Kunst (Gent) en het Centre National de la Cinématographie (Parijs). Hij gaf gastlezingen aan tientallen universiteiten en hogescholen in binnen- en buitenland. Op dit ogenblik werkt hij aan een nieuw documentaireproject onder de titel Lab-Life.