Rundskop en A Cat in Paris genomineerd voor Oscar
24 januari 2012
Rundskop, het speelfilmdebuut van Michaël R. Roskam, is bij de vijf titels die dit jaar genomineerd zijn voor de Foreign-language Academy Award, de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. Het nieuws werd zojuist bekend gemaakt door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) in Los Angeles. Rundskop is de zesde Belgische Oscarnominatie in deze categorie.
Naast Roskams debuut sleepte ook A Cat in Paris, een minoritair Vlaamse coproductie, een nominatie in de wacht in de categorie Best Animated Feature. De winnaars van de 84e Academy Awards worden op 26 februari in Hollywood bekendgemaakt.
Sinds de wereldpremière van de film op 2 februari 2010 heeft Rundskop zowel bij ons als in het buitenland een ongelooflijk traject afgelegd. In België werd hij met meer dan 460.000 bezoekers de meest bezochte lokale film van 2011. Zowel in Vlaanderen als Franstalig België wordt de film geapprecieerd. In september sleepte hij op het Filmfestival van Oostende zes Vlaamse Filmprijzen in de wacht (w.o. Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur, etc.). Ondertussen werd ook bekend dat Rundskop aan Franstalige zijde negen nominaties heeft voor de Prix Magritte die op 4 februari worden uitgereikt.
Internationaal ging Rundskop vorig jaar in première op het Internationaal Filmfestival van Berlijn. Vervolgens ging de film op tournee via diverse internationale festivals waar hij regelmatig in de prijzen viel. Zo zijn er de onderscheidingen op de Festivals van AFI Los Angeles, Palm Springs, Austin, Montréal, Motovun (Croatië), Moskou, Manresa (Spanje), Beaune, Les Arcs en Saint-Jean de Luz (Frankrijk).
Begin dit jaar selecteerde het Amerikaanse entertainmentvakblad "Variety" Roskam als één van de "10 Directors to Watch". De film krijgt trouwens ook overwegend positieve besprekingen in de pers. Op 'IndieWire' schreef Eric Kohn onlangs nog: 'Watching Bullhead, it’s easy to imagine that Roskam could inherit the heated world of double-crossers and violent avengers that put Martin Scorsese on the map.'
Rundskop betekende tevens de échte internationale doorbraak voor Matthias Schoenaerts die voor de film een metamorfose onderging om zich de rol van de jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille eigen te maken. De rol leverde hem verschillende nationale en internationale onderscheidingen op, en maakte hem zichtbaar op de rader van de Franse regisseur Jacques Audiard die hem voor de hoofdrol in zijn nieuwe film, Un goût de rouille et d'os, vroeg.
Producent Bart Van Langendonck : 'We zijn ongelooflijk verrast en verrukt over deze nominatie. We bedanken de Belgische selectiecomissie om Rundskop deze kans te hebben gegeven, en zijn blij dat we het vertrouwen dat de commissie ons heeft gegeven, nu hebben kunnen verzilveren.'
Roskams speelfilmdebuut is een productie van Bart Van Langendonck voor Savage Film, in coproductie met Eyeworks, Artémis Production en Waterland Film. Internationale sales agent van de film is Celluloid Dreams in Parijs. De film kwam tot stand met steun van o.a. het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), waar men ook bijzonder verheugd reageert op de nominatie. 'Rundskop zit nu in de finale van de Wereldbeker Film. Dit is fantastisch nieuws, dat niet alleen op Rundskop afstraalt maar op de volledige sector. We feliciteren Michaël en Bart, alsook iedereen die zowel voor als achter de camera heeft bijgedragen tot dit fantastische succes. Samen met zowat iedereen in België supporteren we nu bij het inzetten van de eindspurt, wetende dat het behalen van één van de vijf nominaties eigenlijk al een overwinning is. Alles wat er nu nog bijkomt is the icing on the cake.'
A Cat in Paris
Verder raakte bekend dat ook de minoritair Vlaamse coproductie A Cat in Paris (Van de kat geen kwaad) van het regisseursduo Jean-Loup Felicioli and Alain Gagnol genomineerd werd voor de Oscars. A Cat in Paris sleepte een nominatie in de wacht in de categorie Best Animated Feature. De animatieprent beleefde net zoals Rundskop vorig jaar zijn internationale première op het Internationaal Filmfestival van Berlijn, waar de film in competitie werd vertoond in het Generation K+ programma. Vlaams producent van A Cat in Paris is Annemie Degryse voor Lunanime, het creatieve team achter de film werd verder ook aangevuld met Vlaamse animatoren zoals Pieter Samyn and Pascal Vermeersch (lees het interview met hen hier).
36e Belgische inzending, zesde nominatie
Rundskop is de 36e officiële inzending van België voor de Oscars. Volgens de beschikbare gegevens stuurt België sinds 1967 regelmatig een Foreign-languagekandidaat in. De allereerste film was Le départ. Recente inzendingen zijn Illégal (2011), De helaasheid der dingen (2010), Eldorado (2009), Ben X (2008), Een ander zijn geluk (2007), L'enfant (2006), De zaak Alzheimer (2005), Verder dan de Maan (2004), Le fils (2003) en Pauline en Paulette (2002).
Het was sinds Dominique Derudderes Iedereen beroemd (nominatie in 2001) geleden dat een Belgische speelfilm voor een Oscar werd genomineerd. Andere Belgische inzendingen genomineerd in de categorie van Beste Niet-Engelstalige Film waren Farinelli (1995), Daens (1993), Le maître de musique (1989) en Paix sur les champs (1971). De Foreign-language Oscar zelf is nog nooit door een Belgische film gewonnen, wel door coproducties met Nederland zoals Antonia of Karakter. De enige Oscar die ooit mee naar België kwam, was deze voor Een Griekse tragedie, de korte animatiefilm van Nicole Van Goethem (1986). Recente Belgische genomineerden in de categorie van Beste Korte Film zijn Na wewe (2011) en Tanghi Argentini (2007).
Meer dan 5.750 leden beslissen
In totaal stuurden 63 landen dit jaar een kandidaat in voor de Foreign-language Academy Award. Deze lijst werd vorige week teruggebracht tot een shortlist van negen titels. Het voorbije weekend werden deze films bekeken door in totaal 30 executive committee leden van AMPAS, waarvan 20 in Los Angeles en 10 in New York. Hun taak was om hieruit de vijf genomineerden te kiezen.
Voor de vijf genomineerden begint nu de spannende eindspurt. Op 1 februari stuurt AMPAS de final voting ballots, de finale stemformulieren, uit naar zijn meer dan 5.750 leden. Om voor een kandidaat in de Best Foreign-languagecategorie te kunnen stemmen, dient een lid te kunnen aantonen dat hij de vijf genomineerde films heeft gezien. Alle formulieren moeten ten laatste terug zijn op 22 februari. Op 26 februari weten we hier tenslotte naar welke film het felbegeerde Oscarbeeldje gaat. Bij ons is het dan al 27 februari.