Prijzenregen voor Vlaamse korte films op internationale festivals
26 november 2012
Drie Vlaamse korte films hebben dit weekend maar liefst zes prijzen in de wacht gesleept op verschillende internationale filmfestivals. Het gaat om Rotkop van Jan en Raf Roosens, Badpakje 46 van Wannes Destoop en Oh Willy... van Emma de Swaef en Marc James Roels.
Op de 50e editie van het Internationaal Filmfestival van Gijon, Spanje (16-24 november) won Rotkop van Jan en Raf Roosens zowel de Prijs voor Beste Regie als de Prijs voor Beste Scenario (Bert Van Dael en Sanne Nuyens). Janis Vercaempst won er de Prijs voor Beste Actrice voor haar rol in Badpakje 46 van Wannes Destoop.
Oh Willy..., de korte animatiefilm van Emma de Swaef en Marc James Roels, won dit weekend de Grote Prijs voor Beste Korte Animatiefilm op het 32e Internationaal Filmfestival van Amiens. Daarnaast ging de film ook nog aan de haal met de Prijs voor Beste Animatiefilm op het 38e Filmets Badalona Film Festival en de Premio Cine Club Fas op het 54e ZINEBI filmfestival in het Spaanse Bilbao.
In Rotkop draait alles rond de 15-jarige Olli, een eenzame rotkop die ruzie zoekt met wie hij kan. Wanneer zijn doodzieke moeder een feestje voor zijn zestiende verjaardag organiseert, wil hij haar niet teleurstellen. Hij moet op zoek naar vrienden. In de hoofdrollen zien we Enrique De Roeck, Marthe Schneider, Yavuz Saçikara en Sara De Bosschere. Het ook in Gijon bekroonde scenario is van Bert Van Dael en Sanne Nuyens. Rik Zang tekende voor de fotografie, met Maarten Janssens als monteur en Raf Keunen (Rundskop) als componist van de originele score. Naast de regie werd Rotkop ook geproduceerd door de broers Jan en Raf Roosens voor het Antwerpse productiehuis Rococo. Rotkop won eerder ook o.a. de Grote Prijs van het Internationaal Filmfestival van Guanajuato. Door deze prijs staat de film op dit ogenblik ook op de long list voor de Oscars 2013.
In Badpakje 46 heeft Chantal, een mollig meisje van 12, het moeilijk om haar weg te vinden in het leven. Veel vrienden heeft ze niet en thuis voelt ze zich enkel gesteund door haar stiefvader, want met haar stiefbroer kan ze niet overweg en bij haar moeder kan ze al evenmin terecht. In het plaatselijke zwembad, waar ze hard traint voor de komende zwemwedstrijd, voelt ze zich wel thuis. Wanneer ze een nieuwe zwembril nodig heeft, lopen de dingen niet helemaal zoals gepland en zet ze alles op alles om die zwembril te bemachtigen. Naast de in Gijon als Beste Actrice bekroonde Janis Vercaempst, zien we ook Wim Opbrouck, Lies Pauwels, Kenneth Vanbaeden en Johan Heldenbergh. De muziek is van de hand van Amatorski. Badpakje 46 was het eindwerk van regisseur Wannes Destoop aan de KASK filmschool in Gent. Hij won er o.a. de Prijs van de Jury mee op het Filmfestival van Cannes vorig jaar.
Oh Willy... is een Belgisch-Frans-Nederlandse coproductie waarvoor zowel de personages als de decors voor het grootste deel uit wol en vilt werden gecreëerd. In de film draait alles rond Willy die terugkeert naar de naturistencommune waar hij zijn jeugd doorbracht omdat zijn moeder, die er nog woont, op sterven ligt. Als ze na een kort herkenningsmoment haar laatste adem uitblaast, wordt Willy geconfronteerd met zijn levenskeuzes. In zijn verwarde triestheid besluit hij de natuur in te vluchten en na enkele moeilijkheden start hij een nieuw leven onder de moederlijke bescherming van een groot harig beest. Vlaams producent van Oh Willy... is het in Mechelen gevestigde Beast Animation van Ben Tesseur en Steven De Beul.
Het blijft trouwens maar onderscheidingen regenen voor deze korte animatiefilm. Vorig weekend behaalde de film nog vijf prijzen op vier festivals: het Animated Dreams festival in Estland, het Cork Film Festival, het Bradford Film Festival en Cinanima in het Portugese Espinho. In september won Oh Willy... de Cartoon d'Or, de hoogste Europese onderscheiding voor een korte animatiefilm en onlangs werd ook bekend dat hij op de shortlist staat voor de Franse Césars die op 22 februari 2013 worden uitgereikt.
In Gijon viel er trouwens nog meer goed nieuws te rapen voor de Vlaamse animatiesector. Drie coproducties waar de Brusselse animatiefilmstudio Walking The Dog van Eric Goossens en Anton Roebben bij betrokken is, werden er onderscheiden: Pinocchio van Enzo d'Alò won er de 'Enfants Terribles' Prijs voor Beste Speelfilm, terwijl Le jour des corneilles van Jean Christophe Dessaint en A Monster in Paris van Bibo Bergeron beiden een Eervolle Vermelding ontvingen van de Animaficx Jury.