Openingsfilm Berlijn geregisseerd door Tim Mielants
Het Internationaal Filmfestival van Berlijn opent op 15 februari met de wereldpremière van Small Things Like These, een Iers-Belgische coproductie geregisseerd door Tim Mielants.
De film, gebaseerd op de gelijknamige historische roman van Claire Keegan, met in de hoofdrollen Cillian Murphy, Eileen Walsh, Michelle Fairley en Emily Watson, maakt in Berlijn kans op de Gouden Beer.
Small Things Like These speelt zich af in 1985, tijdens Kerstmis, in een klein stadje op het Ierse platteland, en volgt kolenarbeider, echtgenoot en vader Bill Furlong terwijl zijn dagelijkse routine verstoord wordt door de ontdekking van een verborgen geheim.
De film belicht het schokkende schandaal van de Magdalena-wasserijen, een publiek geheim in Ierland. Van de jaren 1820 tot 1996 hielden de nonnen van de Katholieke kerk jonge vrouwen gevangen en dwongen hen tot een leven van gedwongen dienstbaarheid.
Small Things Like These
Small Things Like These is gebaseerd op het gelijknamige boek de bekroonde Ierse schrijver Claire Keegan, bekend van o.a. Foster, de roman die in 2022 werd verfilmd als het Oscargenomineerde The Quiet Girl. Het filmscenario voor Small Things Like These is geschreven door Enda Walsh.
Small Things Like These verenigt regisseur Tim Mielants (Wil, De Patrick, The Responder) met acteur Cillian Murphy, nadat ze eerder al samenwerkten aan het derde seizoen van Peaky Blinders. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Eileen Walsh, Michelle Fairley en Emily Watson.
Small Things Like These is een productie van het Ierse Big Things Films (het productiehuis van Cillian Murphy en Alan Moloney), Screen Ireland, Artists Equity (van producenten Matt Damon en Drew Vinton), in coproductie met het Vlaamse productiehuis Wilder Content van Tim Mielants en Bert Van Dael, voor wie het de eerste internationale coproductie is.
De rechten op de film worden internationaal verkocht door FilmNation Entertainment.
Small Things Like These is een film geworden die me nauw aan het hart ligt. Dat ik dit heb kunnen maken samen met de winnaar van de Golden Globes in de hoofdrol, en dat het bovendien de openingsfilm van het Filmfestival van Berlijn wordt, is onwezenlijk.
Vlaamse films en talent in Berlijn
De Vlaamse film zal dit jaar uitzonderlijk goed vertegenwoordigd zijn op het Internationaal Filmfestival van Berlijn.
Zo zal Young Hearts, het speelfilmdebuut van Anthony Schatteman, in wereldpremière gaan als onderdeel van de Generation Kplus-competitie. De korte documentaire Kaalkapje van Marthe Peters, in december nog bekroond met een VAF Wildcard, is geselecteerd voor de Berlinale Shorts-competitie. Daarnaast is de creatieve documentaire hold on to her van filmmaker en beeldend kunstenaar Robin Vanbesien te zien in de Forum Expanded-sectie.
Daarnaast zijn verschillende minoritaire coproducties met Vlaanderen geselecteerd: Vos en Haas redden het bos van Mascha Halberstad, een coproductie van Walking The Dog, maakt net als Young Hearts deel uit van de Generation Kplus-competitie. Daarnaast is Tongo Saa (Rising Up At Night) van Nelson Makengo, een coproductie van Auguste Orts, geselecteerd voor het Panorama-programma, en Xiao Ban Jie (The Great Phuket) van de Chinese filmmaker Yaonan Liu, een coproductie van het Gentse productiehuis A Private View, voor Generation.
Ten slotte is de Berlinale ook een uitgelezen platform om jong talent aan de internationale filmindustrie te presenteren. Zo is regisseur Benjamin Deboosere uitgenodigd voor Berlinale Talents en maakt Skunk-hoofdrolspeler Thibaud Dooms deel uit van tien European Shooting Stars die tijdens het festival aan de aanwezige pers en industrie worden voorgesteld.
Young Hearts, hold on to her, Tongo Saa (Rising Up At Night) en Vos en Haas redden het bos kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, in Young Hearts en Vos en Haas redden het bos.