Ga verder naar de inhoud

Marching in the Dark en Tales from the Source naar DOK Leipzig

10 oktober 2024

De Vlaamse documentaires Marching in the Dark van Kinshuk Surjan en Tales from the Source van Léonard Pongo zijn geselecteerd voor DOK Leipzig (28 okt-3 nov), een van de belangrijkste internationale festivals voor documentaire en animatiefilm in Duitsland.

Marching in the Dark van VAF Wildcardlaureaat Kinshuk Surjan is geselecteerd voor de European Film Awards, waarvoor nog tot 16 oktober gestemd kan worden.

Marching in the Dark

Marching in the Dark is de eerste lange documentaire van Kinshuk Surjan, die in 2017 een VAF Wildcard won met zijn DocNomads-afstudeerproject De Flandrien. De wereldpremière van Marching in the Dark op CPH:DOX in maart kreeg een speciale vermelding van de jury in de HUMAN:RIGHTS-competitie. De film werd sindsdien geselecteerd voor verschillende toonaangevende internationale filmfestivals, waaronder Hot Docs, Docaviv, Dokufest en het Zürich Film Festival.

In Marching in the Dark keert de van oorsprong Indiaase filmmaker terug naar zijn geboorteland. Tegen de achtergrond van het stijgende zelfmoordaantal onder boeren in India vindt Sanjeevani, een jonge boerenweduwe, kracht, vreugde en gezelschap in een groep sterke vrouwen die net zoals zij hun man verloren aan zelfmoord. Tijdens sessies met een plaatselijke psycholoog vindt ze de moed om haar verdriet te overwinnen, sociale taboes te doorbreken en te streven naar financiële onafhankelijkheid en een betere toekomst voor haar kinderen.

Marching in the Dark is een Belgisch-Nederlands-Indiaase coproductie. Producenten zijn Evelien De Graef en Hanne Phlypo voor Clin d’oeil Films, in coproductie met SNG Film en NoCut Film Collective. De internationale rechten worden vertegenwoordigd door het Zwitsers-Franse Lightdox.

Samen met de speelfilm Julie zwijgt van Leonardo van Dijl en de documentaire Soundtrack to a Coup d'Etat van Johan Grimonprez staat Marching in the Dark op de shortist voor de European Film Awards, waarvoor nog tot 16 oktober gestemd kan worden.

Tales from the Source

Een tweede selectie is de middellange experimentele documentaire Tales from the Source van Léonard Pongo. De film beleefde zijn wereldpremière vorig jaar in het kader van de Contour Biennale in Mechelen. Dinsdag 22 oktober vindt de internationale première plaats binnen de Internationale Competitie van Doclisboa, Portugal. Vervolgens reist de film naar DOK Leipzig voor de Duitse première.

Tales from the Source biedt een blik op het landschap van de Democratische Republiek Congo. Met surrealistische kleuren, onwerkelijk licht en een eigenzinnige soundtrack daagt de film onze perceptie uit. Het landschap wordt een personage, een levend wezen bewoond door de symboliek van de Congolese tradities.

De regie en het scenario van Tales from the Source zijn van Léonard Pongo. De productie is van Marie Logie voor Auguste Orts, in coproductie met Twenty Nine Studio & Production.

Tales from the Source kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur.