Little Baby Jesus of Flandr scoort in Athene
28 september 2010
Gust Van den Berghes Little Baby Jesus of Flandr (En waar de Sterre bleef stille staan) heeft op het 16de internationale filmfestival van Athene de City of Athens Best Director Award in de wacht gesleept. Na zijn succesvolle doortocht in de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes werd Little Baby Jesus reeds geselecteerd voor een groot aantal festivals waaronder München, Milaan, Sarajevo en Jeruzalem. Binnenkort trekt 'klein kinneke Jezus' ook naar Pusan, Valladolid en Taipei.
Op de website van het festival wordt de film beschreven als “vreemd, enigmatisch en open voor interpretatie; het debuut van de 24 jaar oude Gust Van den Berghe zal niet nalaten om indruk te maken met zijn iconoclastische kracht.”
Op 19 oktober wordt de film in Belgische première voorgesteld op het Filmfestival van Gent om dan op 21 en 22 december in première te gaan over heel Vlaanderen.
Van den Berghe won vorig jaar nog een VAF Wildard met 'En waar de Sterre bleef stille staan' en is mede dankzij deze VAF Wildcard ondertussen begonnen aan zijn tweede filmproject in samenwerking met het productiehuis Minds Meet. Dankzij de recente winst in Athene kan de regisseur nu rekenen op technische steun van de bedrijven Graal en Kodak voor dit volgende project.
Little Baby Jesus of Flandr is een bijzondere auteursfilm, geïnspireerd op ‘En waar de Sterre bleef stille staan’, het bekende werk van Felix Timmermans. De film vertelt het ongewone verhaal van de drie armoezaaiers Suskewiet, Pitje Vogel en Schrobberbeeck die een aardige duit weten te verdienen door ‘Driekoningen’ te gaan zingen. Wanneer ze echter in het bos verdwalen, zijn ze onverwacht getuige van de geboorte van een klein kindje Jezus. Ondersteboven van deze wonderlijke gebeurtenis schenken ze al hun zuurverdiende giften weg.
De hoofdrollen in dit unieke Vlaamse kerstverhaal worden vertolkt door enkele bijzondere acteurs, m.n. Jelle Palmaerts (Suskewiet), Paul Mertens (Pitje Vogel), Peter Janssens (Schrobberbeeck) die voornamelijk met Theater Stap op de planken staan. De film werd met bijzonder weinig middelen maar veel goodwill gerealiseerd en kreeg daarbij ook de dankbare steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, Theater Stap, Erasmus Hogeschool Rits en de gemeente Kasterlee. De film is een productie van Tomas Leyers voor het productiehuis Minds Meet.