Ga verder naar de inhoud

Korte film Loynes geselecteerd voor Quinzaine des Cinéastes in Cannes

15 april 2025

De korte fictiefilm Loynes van VAF Wildcardwinnaar Dorian Jespers is geselecteerd voor de Quinzaine des Cinéastes, een onafhankelijke nevensectie van het Festival van Cannes. Dorian Jespers won in 2019 een VAF Wildcard met Sun Dog en realiseerde daarmee Loynes.

Er is dit jaar opvallend veel Vlaams talent te vinden op het Festival van Cannes, met o.a. vier coproducties met Vlaanderen, waaronder de films van de gebroeders Dardenne, Laura Wandel en Sven Bresser. Animatiefilm Marcel et Monsieur Pagnol is niet alleen gecoproduceerd met Vlaanderen, ook het grootste deel van het animatiewerk gebeurde bij ons.

Loynes naar Quinzaine des Cinéastes

Dorian Jespers studeerde in 2019 af met Sun Dog, een poëtisch portret van een jonge slotenmaker in het bevroren Moermansk, diep in het Russische Noordpoolgebied. De film werd bekroond met een VAF Wildcard en legde vervolgens een indrukwekkend internationaal parcours af met selecties voor onder andere het International Film Festival Rotterdam, waar het de Ammodo Tiger Short Award won, en New Directors/New Films (MoMA). Het sluitstuk was een nominatie voor de European Film Awards in 2020.

Met de VAF Wildcard realiseerde Jespers zijn eerste onafhankelijke kortfilm, Loynes, die nu zijn wereldpremière zal beleven binnen de nevensectie Quinzaine des Cinéastes, die parallel loopt met het Festival van Cannes.

Loynes is een kafkaësk rechtbankdrama dat zich afspeelt in het 19e-eeuwse Liverpool. Centraal staat een absurde rechtszaak tegen een naamloos, verledenloos lichaam. Terwijl het lijk op de beklaagdenbank ligt, verzamelen tientallen toeschouwers zich om het bizarre proces bij te wonen.

De film is een productie van Clyde Gates voor Scum Pictures, in coproductie met het Franse Films Grand Huit, het Macedonische Veda Film, het Belgische Wrong Men en het Britse productiehuis Lono Studio.

De internationale rechten worden vertegenwoordigd door Square Eyes.

Coproducties met Vlaanderen in Cannes

Binnen de Officiële Selectie van het Festival van Cannnes maken Jean-Pierre en Luc Dardenne opnieuw kans op de Gouden Palm met Jeunes mères, het verhaal van vijf minderjarige meisjes die in een tehuis voor jonge moeders worden opgevangen.

Jeunes mères is de dertiende film van de gebroeders Dardenne en hun tiende deelname aan de competitie in Cannes. De film is gecoproduceerd door het recent opgerichte productiehuis The Reunion van Michiel en Lukas Dhont. De internationale distributierechten zijn in handen van Goodfellas.

Ook Marcel et Monsieur Pagnol van Sylvain Chomet is geselecteerd en zal in Cannes worden vertoond als Speciale Vertoning binnen de Officiële Selectie. Sylvain Chomet is de maker van o.a. Les Triplettes de Belleville (2003) en L'Illusioniste (2010), iconische animatiefilms die genomineerd waren voor de Oscars.

In de film ontmoeten de 60-jarige toneelschrijver en filmmaker Marcel Pagnol en de kleine Marcel — de jongen die hij ooit was — elkaar opnieuw. Samen herbeleven ze de sleutelmomenten en ontmoetingen die Pagnols leven hebben gevormd.

De Vlaamse coproducent is Eric Goossens voor Walking the Dog, dat niet alleen als coproducent optrad, maar ook de hoofdanimatiestudio van het project was, samen met dochterbedrijf Doghouse Films in Luxemburg.

De Franse rechten op Marcel et Monsieur Pagnol worden verkocht door Wild Bunch. Buiten Frankrijk wordt de film vertegenwoordigd door Elle Driver en Sony Classic Pictures.

In de Semaine de la Critique, een andere nevensectie voor eerste en tweede films van opkomend talent, vinden we nog twee coproducties met Vlaanderen. De nieuwe speelfilm van de Brusselse regisseur Laura Wandel, L’intérêt d’Adam, is geselecteerd als openingsfilm voor de Semaine de la Critique. Wandel debuteerde in 2021 sterk in Cannes met Un monde, dat bekroond werd met de FIPRESCI-prijs.

L’intérêt d’Adam is een coproductie van het Gentse productiehuis Lunanime. De internationale rechten worden vertegenwoordigd door Indie Sales.

Daarnaast is ook Rietland geselecteerd voor de Semaine de la Critique. In deze Nederlands-Belgische coproductie vindt rietsnijder Johan het levenloze lichaam van een meisje op zijn land. Overmand door een vaag schuldgevoel probeert hij, terwijl hij voor zijn kleindochter zorgt, te achterhalen wat er precies is gebeurd en het kwaad op te sporen.

Rietland is een Nederlands-Belgische coproductie met A Private View als Vlaamse partner. De internationale rechten zijn in handen van The Party Film Sales.

Ten slotte is ook in het professionele luik Cinéma de Demain, waar aandacht wordt gegeven aan nieuwe kortfilmprojecten in ontwikkeling, Vlaams werk geselecteerd. Between the Sky and the Sea, een korte fictiefilm van Bao Van Hoe en Loïc Meulenberg, werd opgenomen in het Focus Script-programma, waar het project gepitcht zal worden met het oog op verdere ondersteuning en realisatie.

Loynes, Jeunes mêres, Marcel et Monsieur Pagnol, L'intêret d'Adam en Rietland kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Matthias Diependaele en Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez, in Marcel et Monsieur Pagnol.