Ga verder naar de inhoud

Julie zwijgt genomineerd voor de LUX-publieksprijs

18 september 2024

Julie zwijgt, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl en de officiële Belgische inzending voor de Oscars, is genomineerd voor de LUX-publieksprijs van het Europees Parlement. Dat werd zonet bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Straatsburg.

Julie zwijgt zal het o.a. opnemen tegen Dahomey van Mati Diop, winnaar van de Gouden Beer in Berlijn.

Julie zwijgt ging in mei in wereldpremière tijdens de Semaine de la Critique in Cannes en won daar drie prijzen. Sindsdien is de film uitgenodigd voor de filmfestivals van Karlovy Vary, Melbourne, Sarajevo en het Poolse New Horizons. Begin deze maand beleefde de film nog zijn Noord-Amerikaanse première op het filmfestival van Toronto. Bij ons staat Julie zwijgt op het programma van Film Fest Gent, waarna de film op 16 oktober in de zalen komt.

Julie zwijgt vertelt het verhaal van een jonge belofte binnen een tennisclub, wiens leven volledig in het teken staat van sport. Wanneer haar coach, die haar naar de top heeft gebracht, plotseling geschorst wordt, start de club een onderzoek. Alle spelers worden gevraagd om hun ervaringen te delen, maar Julie zwijgt.

De titelrol in Julie zwijgt wordt vertolkt door nieuwkomer en tennisspeler Tessa Van den Broeck. Belangrijke bijrollen zijn weggelegd voor Pierre Gervais, Koen De Bouw, Ruth Becquart, Sofie Decleir, Tijmen Govaerts, Claire Bodson en Laurent Caron.

Ruth Becquart schreef het scenario samen met Leonardo van Dijl. Achter de schermen werkten onder andere DOP Nicolas Karakatsanis, monteur Bert Jacobs en de internationaal gerenommeerde componist Caroline Shaw mee aan de film.

De productie van Julie zwijgt is van Gilles De Schryver, Gilles Coulier, Wouter Sap en Roxanne Sarkozi voor De Wereldvrede, in coproductie met de Belgische productiemaatschappij Les Films du Fleuve van de gebroeders Dardenne en Delphine Tomson, de Zweedse productiehuizen Hobab en Film i Väst, het Frans-Amerikaanse productiehuis Blue Morning Pictures, en de VRT. En de Japanse tennisster Naomi Osaka is via haar productiebedrijf Hana Kuma betrokken als executive producer.

Paradiso Films zal Julie zwijgt in de Benelux uitbrengen, de Franse distributeur is Jour2fête. Het Poolse New Europe Film Sales verzorgt de internationale verkoop van de film en Film Movement is aan boord als distributeur voor de VS.

De vijf genomineerden voor de LUX-publieksprijs werden geselecteerd door een panel van professionals uit de Europese filmindustrie. De winnende film zal in april 2025 worden bekendgemaakt. In 2023 ging de LUX-publieksprijs nog naar Close van Lukas Dhont, die in 2018 ook al genomineerd werd met zijn speelfilmdebuut Girl. Eerdere Belgische winnaars waren The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen in 2014 en Le silence de Lorna van de gebroeders Dardenne in 2008.

Julie zwijgt kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur. De productie werd ook ondersteund door het Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, New Dawn, Film i Väst, Proximus, en via de tax shelter-maatregel van de Belgische federale overheid via Flanders Tax Shelter.