Ga verder naar de inhoud

Julie zwijgt naar Karlovy Vary

13 juni 2024

Julie zwijgt van Leonardo van Dijl heeft een uitnodiging op zak voor de Horizons-sectie van het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary (28 juni-6 juli). Het speelfilmdebuut van van Dijl ging in mei in wereldpremière als onderdeel van de Semaine de la Critique in Cannes en viel er maar liefst drie keer in de prijzen.

Internationale poster Julie Keeps Quiet (2024)
Internationale poster Julie Keeps Quiet (2024)

Als jonge belofte bij een tennisclub staat Julies leven volledig in het teken van sport. Wanneer de coach die haar naar de top brengt plotseling geschorst wordt, start de club een onderzoek. Alle spelers worden gevraagd om hun ervaringen te delen. Maar Julie zwijgt.

Ruth Becquart schreef samen met Leonardo van Dijl het scenario voor Julie zwijgt. Achter de schermen werkten o.a. DOP Nicolas Karakatsanis, monteur Bert Jacobs en componist Caroline Shaw mee.

Het titelpersonage wordt gespeeld door nieuwkomer en tennisspeler Tessa Van den Broeck. Belangrijke bijrollen zijn er voor Koen De Bouw, Ruth Becquart, Pierre Gervais, Sofie Decleir, Tijmen Govaerts, Claire Bodson en Laurent Caron.

De productie van Julie zwijgt is van Gilles De Schryver, Gilles Coulier, Wouter Sap en Roxanne Sarkozi voor De Wereldvrede, in coproductie met de Belgische productiemaatschappij Les Films du Fleuve van de gebroeders Dardenne en Delphine Tomson, de Zweedse productiehuizen Hobab en Film i Väst en het Frans-Amerikaanse productiehuis Blue Morning Pictures. De Japanse toptennisser Naomi Osaka is met haar productiemaatschappij Hana Kuma aan boord als executive producer.

De wereldpremière van Julie zwijgt in Cannes werd op lof onthaald door het publiek van de Semaine de la Critique en de aanwezige filmpers. Onder andere criticus Peter Bradshaw van The Guardian gaf de film een viersterrenrecensie. De makers gingen uiteindelijk naar huis met drie prijzen: de Prix SACD, uitgereikt door de gelijknamige auteursvennootschap, de Prix Fondation Gan ter ondersteuning van de bioscooprelease in Frankrijk, en de Prix Luciole voor de beste filmposter.

Paradiso Films zal Julie zwijgt in de zalen brengen in de Benelux, de Franse distributeur is jour2fête. Het Poolse New Europe Film Sales verzorgt de internationale verkoop van de film.

Julie zwijgt kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur. Verder kreeg de productie ook steun van het Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, New Dawn, Film i Väst, Proximus en de tax shelter-maatregel van de Belgische federale overheid via Flanders Tax Shelter.