Ga verder naar de inhoud

Johan Grimonprez is Guest of Honour op IDFA

11 september 2024

Regisseur Johan Grimonprez is dit jaar de eregast op het toonaangevend Internationaal Documentaire Film Festival van Amsterdam (IDFA, 14-24 november). Dat maakte de organisatie vandaag bekend.

Met zijn meest recente film Soundtrack to a Coup d’Etat is Grimonprez sinds de wereldpremière op Sundance in januari, waar de film werd bekroond met de Special Jury Award for Cinematic Innovation, aan een internationale zegetocht bezig.

Johan Grimonprez

IDFA, het Internationaal Documentaire Film Festival van Amsterdam, eert Johan Grimonprez dit jaar met een retrospectief en zijn persoonlijke top 10, die later nog bekend wordt gemaakt. Daarnaast vormt een uitgebreid gesprek met hem een van de hoogtepunten tijdens het festival.

Johan Grimonprez (°1962) is kunstenaar, filmmaker en activist. Zijn werk balanceert tussen theorie en praktijk, kunst en cinema en documentaire en fictie.

Na verschillende kunstprojecten bracht hij 1997 zijn eerste speelfilm dial H-I-S-T-O-R-Y uit, een samenwerking met romanschrijver Don DeLillo, over de geschiedenis van vliegtuigkapingen en de rol van de (massa)media. Later volgde Double Take (2009) in samenwerking met schrijver Tom McCarthy.

Voor Grimonprez' volgende filmproject, over angstcultuur en wapenhandel, werkte hij samen met onderzoeksjournalist Andrew Feinstein. Shadow World: Inside the Global Arms Trade (2016) ging in wereldpremière op het Tribeca Film Festival in New York, werd bekroond met een productiebeurs van het Sundance Film Institute en won de Best Documentary Feature Award op het Edinburgh International Film Festival.

Grimonprez reisde met zijn films langs het grote internationale festivalcircuit van de Berlinale, Tribeca tot Sundance en won verschillende prijzen. IDFA nodigt het publiek uit om uitgebreid kennis te maken met Grimonprez' werk waarin hij de ontwikkeling van hedendaagse media onderzoekt en het denken over wereldwijde crises bevraagt.

Soundtrack to a Coup d'Etat

Grimonprez' nieuwste speelfilm Soundtrack to a Coup d'Etat ging dit jaar in wereldpremière op het Sundance Film Festival, waar het de Special Jury Award for Cinematic Innovation won. Sindsdien is de film al vertoond op verschillende festivals wereldwijd en won meerdere awards. De film staat ook op de shortlist voor de European Film Awards.

Soundtrack to a Coup d’Etat is een documentaire opgebouwd uit archiefbeelden en historische muziekopnames, met als thema de postkoloniale strijd om de rijke grondstoffenvoorraden van Congo na de onafhankelijkheid in 1960. De film wordt verteld vanuit het unieke perspectief van Andrée Blouin, een vergeten pionier van de vrouwelijke emancipatie en onafhankelijkheid in Afrika. Johan Grimonprez schreef het scenario en regisseerde de film.

Soundtrack to a Coup d'Etat is een productie van Daan Milius voor Onomatopee Films en Rémi Grellety voor het Franse Warboys Films, in coproductie met Zap-o-matik, het Nederlandse BALDR Film en het Duitse ZKM. De openbare omroepen VRT en RTBF zijn betrokken als coproducent.

De internationale rechten op de film worden vertegenwoordigd door Mediawan (voor Europa) en Submarine Films (wereldwijd buiten Europa). Bij ons is de film vanaf vandaag, woensdag 11 september, in de zalen.