Jan Bultheels Cafard naar Internationaal Filmfestival Busan
28 augustus 2015
Cafard, de op historische feiten gebaseerde animatiefilm van Jan Bultheel, is uitgenodigd voor het Internationaal Filmfestival van Busan (Zuid Korea, 1-10 oktober). De film wordt er in internationale première vertoond, als onderdeel van het Wide Angle Animation programma. Verder presenteert het Festival ook enkele coproducties met Vlaanderen zoals Reach For the Sky van Choi Wooyoung en Steven Dhoedt in de Wide Angle Documentairecompetitie, en Le tout nouveau testament van Jaco Van Dormael in het World Cinema panorama.
Cafard, dat op 18 september bij ons op het Film Festival Oostende in wereldpremière gaat, vangt aan in 1914. Terwijl Jean Mordant de wereldtitel worstelen behaalt, wordt zijn jonge dochter Mimi thuis in Oostende aangerand door Duitse soldaten. Jean zweert dat hij het onrecht zal wreken en neemt dienst bij het prestigieuze ACM, de allereerste Belgische pantserdivisie. Zeer tegen zijn zin wordt hij meegesleurd in een dramatische odyssee rond de wereld.
Voor zijn speelfilmdebuut gebruikte Bultheel de ‘motion capture’ techniek die ook regelmatig bij grote Hollywoodproducties wordt ingezet. Acteurs spelen in speciale 'mocap suits', een soort van harnas met referentiepunten, waarna de computer op basis van deze punten een animatiefiguur over de bewegingen zet. Voor Cafard deed de regisseur beroep op o.a. Wim Willaert (als Jean), Sebastien Dewaele, Maarten Ketels en Dinara Drukarova. Producente is Arielle Sleutel voor Tondo Films; op 23 september brengt September Films Cafard uit in de Belgische bioscopen. Het in Frankrijk gevestigde UDI verzorgt de internationale rechtenverkoop van de film.
De Vlaamse productie Reach for the Sky van Steven Dhoedt (Visualantics) en Choi Wooyoung is ook geselecteerd voor het festival. In deze documentaire maken we kennis met het nationaal examen in Korea en de impact die dit vanaf de basisschool heeft op zowel de student als op zijn onmiddellijke omgeving. Het examenresultaat bepaalt niet alleen tot welke hogeschool een student wordt toegelaten, het determineert ook zijn toekomstige status in de zeer hiërarchisch ingestelde Koreaanse maatschappij. Samen met nog negen andere titels wordt de film in de Wide Angle documentairecompetitie van het Festival vertoond.
Op het programma van Busan vinden we ook nog een coproductie met Vlaanderen. Le tout nouveau testament van Jaco van Dormael, dat Belga Films op 2 september bij ons in de zalen uitbrengt, staat op het programma. In deze film ontdekken we dat God echt bestaat; hij woont in Brussel en is een onmens. Uit wraak voor het onheuse gedrag van haar vader, post zijn 11-jarige dochter de sterfdata van de wereldbevolking op het internet. Naast Benoît Poelvoorde, Yolande Moreau en Pili Groyne, vinden we ook een aantal Vlaamse castleden: Laura Verlinden, Johan Leysen, Viviane De Muynck en Johan Heldenbergh. An Pierlé zorgde voor de muziek. De Belgische coproducenten in deze Belgisch-Frans-Luxemburgse coproductie zijn Terra Incognita Films, Climax Films en Frank Van Passel voor het Vlaamse Caviar.
Alle in dit bericht genoemde films konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Cafard werd daarnaast ook ondersteund door het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Gatz.