Ga verder naar de inhoud

Holy Rosita bekroond op Torino Film Festival

30 november 2024

Holy Rosita heeft de Prijs voor de Beste Film gewonnen op het Torino Film Festival. Het speelfilmdebuut van Wannes Destoop ging afgelopen week in première in de Internationale Competitie van het Italiaanse filmfestival en kreeg er zaterdagavond de hoofdprijs uitgereikt door de jury.

Regisseur Wannes Destoop en hoofdrolspeler Daphne Agten waren in Turijn om de prijs in ontvangst te nemen.

Still uit Holy Rosita (2024)
Still uit Holy Rosita (2024)

Holy Rosita

Holy Rosita vertelt het ontroerende verhaal van Rosita, een goedlachse vrouw met een grote kinderwens, die door haar omgeving als onverantwoord wordt gezien vanwege haar beperkingen. Wanneer ze toch zwanger raakt, besluit Rosita dit nieuws voor zichzelf te houden. Daphne Agten speelt de titelrol, met sterke bijrollen voor onder anderen Jos Geens, Cilou David, Mieke De Groote, Delfine Bafort en Janne Desmet.

Holy Rosita ging begin dit jaar in wereldpremière als openingsfilm van het Filmfestival van Oostende. Cinéart bracht de film op 14 februari bij ons in de zalen.

De regie van Holy Rosita was in handen van Wannes Destoop, maker van de serie Albatros en van verschillende kortfilms waaronder Badpakje 46, winnaar van de Juryprijs op het Festival van Cannes in 2011. Het scenario werd geschreven door Wannes Destoop, Tom Dupont en Janne Desmet.

Daphne Agten en Wannes Destoop bij de prijsuitreiking in Turijn (2024)
Daphne Agten en Wannes Destoop bij de prijsuitreiking in Turijn (2024)

De productie van Holy Rosita is van Gilles Coulier, Gilles De Schryver en Wouter Sap voor De Wereldvrede, het Gentse productiehuis dat momenteel in de VS volop campagne aan het voeren is voor Julie zwijgt van Leonardo van Dijl, de officiële Belgische inzending voor de Oscars.

Holy Rosita kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Matthias Diependaele en minister van Cultuur Caroline Gennez, ook in de film.