Het goddelijke monster strijkt dubbele nominatie op voor Sichuan TV Festival
8 oktober 2013
Eyeworks’ dramareeks Het goddelijke monster is genomineerd in de categorieën Beste TV Serie en Beste Regisseur van een TV Serie van het Sichuan TV Festival in China. Het nieuws werd bekendgemaakt tijdens MIPCOM, de internationale televisiebeurs die momenteel plaatsvindt in Cannes. Regisseur Hans Herbots zal de reeks persoonlijk vertegenwoordigen op het tweejaarlijkse festival dat dit jaar plaatsvindt van 16 tot 18 november.
Gebaseerd op de gelijknamige romantrilogie van Tom Lanoye, vertelt Het goddelijke monster het tragische relaas van Katrien De Schrijver als middelpunt van een totale omwenteling in haar omgeving. Wanneer zij tijdens een jachtpartij in Zuid-Frankrijk haar man neerschiet, leidt het incident tot een kettingreactie aan gebeurtenissen die niet enkel een bom leggen onder de reputatie van haar hoog aangeschreven familie maar evengoed onder het volledige establishment en politieke bestel in België.
Joke Devynck, Johan Van Assche en Michel Van Dousselaere namen de hoofdrollen voor hun rekening in Het goddelijke monster. De reeks werd in het najaar van 2011 op één vertoond en scoorde zowel qua kijkcijfers als in de kritiek. Gemiddeld volgden méér dan 1 miljoen kijkers de lotgevallen van de familie De Schrijver, met een gemiddeld marktaandeel van meer dan 40%. De fictieserie was vorig jaar ook te zien tijdens het Séries Mania Festival in Parijs. Hoewel de reeks zich afspeelt tegenover een achtergrond die verwijst naar recente historische gebeurtenissen in België, is het verhaal van de val van het machtige familie-imperium en de context van de politieke machtsstrijd een universeel gegeven dat ook buiten België aanspreekt.
Met twee nominaties voor Het goddelijke monster in China toont de reeks nu ook dit internationale potentieel. Het Sichuan TV Festival werd opgericht in 1991 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste televisiefestivals in Azië. De biënnale richt zich vooral op het ontdekken van nieuwe formats en content en reikt in verschillende categorieën Gouden Panda Awards uit. Het goddelijke monster maakt daarbij zowel kans op de Gouden Panda voor Beste TV Serie als die voor Beste Regisseur van een TV Serie. Andere internationale reeksen geselecteerd voor het Sichuan TV Festival zijn onder meer Downton Abbey, de mini-serie The Kennedys en Rectify.
'Zowel bij de voorbereiding, het draaien als het lanceren van de reeks hebben we constant uitgekeken naar reeksen in binnen- en buitenland die als referentie konden dienen', vertelt regisseur Hans Herbots. 'We hebben die eigenlijk niet gevonden. Uit de reacties die we nu krijgen op internationale fora, blijkt dat we inderdaad een reeks hebben gemaakt die opvalt door zijn eigenheid. Met Het goddelijke monster zijn we er naar mijn mening in geslaagd om inhoud en vorm optimaal op elkaar in te laten werken. Ik ben dan ook heel blij met de nominatie van de reeks in beide categorieën.'
Ook producent Peter Bouckaert reageert opgetogen. ‘Het goddelijke monster is zowel inhoudelijk als vormelijk een zeer uitdagende en veeleisende reeks. Toch heeft de reeks in Vlaanderen een groot publieksbereik gekend en net omwille van het zeer onderscheidende karakter en de hoge cinematografische kwaliteit begint de reeks nu ook in het buitenland opgemerkt te worden. De nominaties van het Sichuan TV Festival in de twee belangrijkste categorieën is een eerste zeer markant teken hiervan. Diverse verkennende gesprekken omtrent remakes van de reeks zijn inmiddels aan de gang.’
Rik D’hiet herwerkte het boek van Lanoye tot een tiendelig scenario, Hans Herbots regisseerde, geproduceerd door Peter Bouckaert en Gunter Schmid voor Eyeworks (Oud België, Dubbelleven). De fotografie was in handen van Jan Mestdagh, Steve Willaert verzorgde de muziek. Het goddelijke monster kon rekenen op steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Ingrid Lieten en op financiering via de Belgische tax shelter.