Ere-Magritte voor pionier van de Vlaamse animatiefilm Raoul Servais
4 februari 2019
Tijdens de uitreiking van de Magritte du Cinéma, de belangrijkste filmprijzen in Franstalig België, is Raoul Servais bekroond met een ere-Magritte. Daarmee treedt de nu 90-jarige Vlaamse cineast, kunstenaar en animatiefilmpionier in de voetsporen van o.a. Emir Kusturica, Constantin Costa-Gavras en André Delvaux.
Raoul Servais werd in 1928 geboren in Oostende. Hij studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Tijdens zijn studies groeide de passie voor animatiefilm. In 1960 zette Servais zijn eerste stappen als animatiefilmmaker met zijn debuut Les Lumières du Port, waarmee hij de eerste prijs won op het Nationaal Festival van de Belgische Film in Antwerpen.
In 1960 begon Servais les te geven aan Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent, waar hij in 1963 de eerste opleiding animatiefilm van het Europese continent opstartte. Later gaf hij o.a. ook les aan La Cambre in Brussel.
De internationale doorbraak volgde in 1965 met het internationaal bekroonde Chromophobia, een korte animatiefilm die 12 internationale filmprijzen in de wacht sleepte.
Het meest bekend zijn echter de korte animatiefilm Harpya, waarmee hij in 1979 op het Festival van Cannes in 1979 werd bekroond met een Gouden Palm, en zijn speelfilm Taxandria uit 1994, een combinatie van animatie en live-action.
In totaal regisseerde Raoul Servais zestien animatiefilms. En ondanks zijn leeftijd blijft hij werken. Zo werd onlangs nog L'Eternel Présent gepubliceerd, een filosofische roman met eigen illustraties.
In juli 2018 opende in Mu.zee, in zijn thuisstad Oostende, een vleugel gewijd aan het werk van Raoul Servais. Een grote selectie van originele documenten, (cellofaan)tekeningen en films zijn daar permanent te bezichtigen.