VAF Vertonerssessie: de filmprogrammator
Tweemaal per jaar organiseert de afdeling Publiek van het VAF een inspiratievolle dag voor (arthouse-)bioscopen, distributeurs, festivals, cultuurhuizen en andere filmorganisaties. Op donderdag 12 december 2023 zijn we te gast in CC De Schakel in Waregem, met een Vertonerssessie die de positie van de filmprogrammator in een sterk veranderende samenleving onder de loep neemt.
In voorbije Vertonerssessies gingen we op zoek naar sterkhouders voor een succesvolle publieksontwikkeling bij vertoners. Dat waren o.a. een betere publiekskennis, de opzet van belevingscinema, een sterke communitywerking en de openheid voor innovatie en experiment. Deze keer zoomen we in op het curatorschap, omdat een scherp programmatieprofiel ook tot een trouw publiek kan leiden.
Maar hoe autonoom kan je als filmprogrammator vandaag nog zijn, als economische, ethische en beleidsmatige factoren meer en meer invloed hebben op het eigen profiel? Hoe bouw je een herkenbare programmatie op rond de meer kwetsbare auteursfilm, terwijl je tegelijkertijd ook rekening houdt met een steeds mondiger en actiever publiek? Hoe verhoud je je tot een vaak veeleisend bestuur en beleid, dat toegankelijkheid, inclusiviteit, diversiteit en duurzaamheid vooropstelt? Heeft de snel evoluerende samenleving, waarin opinies even makkelijk komen als gaan, ook impact op het filmprofiel? En hoe zit het met de wetten van de markt, waarin vraag en aanbod en dus ook kostprijs en beschikbaarheid overheersen?
CC De Schakel
Veerle Hollants
De VAF Vertonerssessie is deze keer te gast in CC De Schakel in Waregem. Nadat in 2020 het doek viel over de Waregemse commerciële bioscoop Cinéstar, kwam de infrastructuur ter beschikking van het cultuurcentrum, dat de drie cinemazalen vernieuwde en vervolgens invulde als theater-, cinema- en expositieruimte. Nu het huis beschikt over een vaste filmzaal vormt de omschakeling van een vertoningsritme met één vertoning elke twee weken naar drie vertoningen per week best een uitdaging. Veerle Hollants, programmator jeugd, school en film in CC De Schakel, licht toe hoe ze het filmprofiel van het cultuurhuis probeert uit te bouwen. Daarbij experimenteert ze met een breed aanbod gaande van de cinefiele film, de toegankelijke arthousefilm tot de betere Hollywoodprent en worden verschillende inspanningen geleverd om nieuwe doelpublieken aan te trekken.
Offscreen
Dirk Van Extergem
Het debat tussen cancelcultuur en vrije meningsuiting woedt steeds heviger en dat doet het ook in de cinemazalen. Het risico om het publiek tegen de borst te stoten wordt almaar groter, zowel bij titels van veelgeprezen filmmakers die ondertussen onaanvaardbaar gedrag vertoonden als bij klassiekers die de hedendaagse toets niet meer doorstaan. Het plaatst filmprogrammatoren voor moeilijke keuzes. Moeten ze toch maar schrappen of selectiever programmeren? Of zetten ze door en rekenen ze op een publiek dat ‘de kunst ziet los van de kunstenaar’? Als programmator en coördinator van het cultfilmfestival Offscreen wordt Dirk Van Extergem wel vaker geconfronteerd met de vraag of elke film nog kan vertoond worden. Het blijft ook voor hem een moeilijke discussie, die vorig jaar weer oplaaide n.a.v. de restauratie van de controversiële pornoklassieker Deep Throat. Ziet hij nog een toekomst voor deze titels, en zo ja, op welke manier?
Cinema Plaza
Lutgart De Beukeleer
In 2019 waren we met het Vertonersontbijt te gast in Cinema Plaza, het nieuwe cultuurcentrum van Duffel. Het centrum huist in de voormalige dorpsbioscoop, die de deuren opende tijdens het interbellum (1923) en waar nog tot 2004 film werd vertoond. De gemeente kocht het pand op, restaureerde het en bracht er een cultuurhuis in onder. Sinds de opening in 2019 wordt er stevig gebouwd aan een culturele programmatie met een diverse mix van disciplines. Tot voor kort was dinsdag de wekelijkse filmdag in Cinema Plaza, met een aanbod waarmee het huis een mooie filmreputatie opbouwde. Vandaag staat de filmwerking van Cinema Plaza onder druk en ligt het vertoningsritme lager. Lutgart De Beukeleer, coördinator Cultuur & Erfgoed, vertelt welke bestuurlijke overwegingen hier aan de grondslag lagen, wat de gevolgen zijn voor het filmprofiel van Cinema Plaza en hoe het tij misschien gekeerd kan worden.
Focus Filmtheater
Kim Van der Werff
Focus Filmtheater ging in 1973 van start als een klein filmhuis in Arnhem, gedragen door een tiental vrijwilligers. Ondertussen waaierde de bioscoop uit naar een nieuwe site, in het hart van Arnhem, met vijf filmzalen, een openluchtzaal op het dak en een café-restaurant. Focus biedt een veelzijdige programmatie aan met actuele kwaliteitsfilms, hoogtepunten uit de filmhistorie, themareeksen, documentaires, kinderfilms en educatieve activiteiten. Voor de speciale evenementen worden er tal van lokale, regionale en landelijke samenwerkingen aangegaan. Net als vele andere Nederlandse cultuurinstellingen onderschrijft ook Focus de Code Diversiteit & Inclusie, met de uitgesproken ambitie om meer inclusie te realiseren in aanbod en publiek. Kim Van der Werff, programmeur en educator, vertelt welke stappen Focus Filmtheater neemt om een programmatieprofiel te ontwikkelen dat een zo divers mogelijk publiek kan bekoren.
Docfest
Tine Van Dycke
Sinds 2022 organiseren De Republiek en Lumière Brugge het jaarlijkse festival Docfest, een programma van spraakmakende documentaires voorzien van een op maat gemaakte en verdiepende omkadering. Innovatief aan deze festivalformule is het gebruik van co-creatie als methodiek, waarbij ze voor elke documentaire een Brugse sociale of culturele organisatie uitnodigen om samen de omkadering in te vullen. Bij elke film denken ze een strategisch kader uit, met een focus op de maatschappelijke kracht van de documentaire. Tine Van Dycke, coördinator van Docfest, licht toe hoe ze de methodiek van co-creatie concreet in praktijk brengen en hoe gedeeld eigenaarschap zich bij Docfest verhoudt tot de autonomie van de filmprogrammator.
VIERNULVIER
Tine Theunissen
In onze buurlanden is een prikkelarm filmbezoek al goed ingeburgerd. Bezoekers die sneller overprikkeld geraken omwille van een zichtbare of onzichtbare beperking worden er verwelkomd in filmzalen, waar o.a. het geluid wat zachter staat, het licht niet helemaal gedimd wordt en er voldoende bewegings- en omgevingsruimte is. In Gent experimenteert kunstencentrum VIERNULVIER al enkele jaren met ‘relaxed performances’ omdat ze hun aanbod toegankelijk willen maken voor iedereen. Hierbij is er aandacht voor podiumliefhebbers met 'bodyminds' die afwijken van de norm en een theaterbezoek eigenlijk al hadden afgeschreven. Publiekswerker Tine Theunissen legt uit waarom VIERNULVIER inzet op dit soort voorstellingen, welke toegankelijkheidsmaatregelen er precies worden genomen en hoe dit huis het bestaande aanbod wil opentrekken naar een breder publiek met diverse noden.
Avila
Quinten Wyns
In 2024 rolt filmdistributeur Avila haar nieuwe aanbod “Avila, present!” (werktitel) uit, een selectie van vier films waarmee ze culturele vertoners een alternatieve route doorheen de Belgische filmgeschiedenis en haar hedendaagse cinema voorlegt. Elk semester wordt er een bijzondere titel voorgesteld, met aangepaste communicatiestrategie en publiekswerking. Het jaar start met Meeuwen sterven in de haven van Rik Kuypers, Roland Verhavert en Ivo Michiels en vervolgens volgen Victoria van Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer en Isabelle Tollenaere, Golden Eighties van Chantal Akerman en Soy Libre van Laure Portier. Quinten Wyns, zakelijk coördinator van Avila, geeft toelichting bij dit nieuwe programma, waarvoor Avila een publiek wil warm maken in zowel stedelijke als landelijke omgevingen.
Toemaatje
Als toemaatje nodigt Cinéart de deelnemers na de lunch uit voor de screening van Holy Rosita, de eerste langspeelfilm van Wannes Destoop. De film is niet toevallig gekozen: de maker is immers afkomstig uit Waregem. Hij geeft een korte introductie bij zijn film, die midden februari in de zalen zal te zien zijn.
Holy Rosita
Wannes Destoop
BE 2024 / 90’ / Cinéart
Rosita heeft een vurige kinderwens. De mensen rond haar vinden het onverantwoord omdat ze amper voor zichzelf kan zorgen. Wanneer Rosita toch zwanger wordt, besluit ze het geheim te houden.
Programma
09:30-10:00: onthaal en koffie
10:00-13:15: presentaties
13:15-14:00: lunch
14:00-15:30: toemaatje: Holy Rosita
Adres en bereikbaarheid
CC De Schakel / Schakelbox, Gemeenteplein 10, 8790 Waregem
Waregem ligt op de grens van de provincies West- en Oost-Vlaanderen, ongeveer halfweg tussen Gent en Kortrijk. De Schakelbox ligt in het centrum van Waregem en is makkelijk bereikbaar via het openbaar vervoer. Het station ligt op 15 min. wandelafstand en bus 75 stopt vlakbij. Rondom de Schakelbox zijn er diverse gratis fietsstallingen. In de directe omgeving van de Schakelbox kan je je wagen parkeren in zowel betalende ondergrondse parkings als gratis randparkings.
Deelnemen
Deelnemen is gratis. Registratie is verplicht.
Het is mogelijk om te annuleren. Stuur ons in dat geval een berichtje. Mits tijdige verwittiging kan je in jouw plaats ook een collega sturen. Indien je echter later dan donderdag 7 december 2023 besluit om niet deel te nemen of de dag zelf niet komt opdagen, dan rekenen we een annulatiekost van 10 euro.