Ga verder naar de inhoud
Georganiseerd door het VAF
27 mei 2025 09:45 tot 16:00
De Cinema Antwerpen

Tweemaal per jaar organiseert de afdeling Publiek van het VAF een inspiratievolle dag voor (arthouse-)bioscopen, distributeurs, festivals, cultuurhuizen en andere filmorganisaties. Op dinsdag 27 mei 2025 zijn we te gast in De Cinema in Antwerpen, met een Vertonerssessie die belevingscinema belicht als een manier om langetermijnwaarde te creëren en nieuwe publieken te binden.

Filmbezoekers zijn vandaag heel wat veeleisender dan twintig jaar geleden. Meer en meer gaan ze op zoek naar gepersonaliseerde belevingen en authentieke ervaringen, die bijdragen aan hun zingeving. Bioscopen en filmvertoners zetten al langer in op het ruimere belevingsaspect van een filmbezoek maar de manier waarop bestrijkt een heel spectrum, gaande van o.a. de opzet van immersieve ervaringen via IMAX en 4DX tot verrijkte programmaties en events. Filmbelevingen die ook langetermijnwaarde willen toevoegen, overstijgen echter de vermarkte belevingseconomie. Het creëren van waarde en zingeving en het binden van nieuwe -vaak jongere- publieken vragen duidelijke strategische keuzes, een vernieuwende aanpak en inzichten in de kijkgewoontes, leefwereld en maatschappelijke thema’s van de jongere generatie. In deze Vertonerssessie laten we enkele initiatieven aan het woord die met zorgvuldig gecureerde specials en evenementen, aangepaste contentcreatie en strategische samenwerkingen een gevoel van gemeenschap en exclusiviteit proberen te creëren voor hun filmaanbod.

De Cinema
Joyce Palmers

De VAF Vertonerssessie is deze keer te gast in De Cinema in Antwerpen. Geboren uit een samenwerking tussen het Museum van Hedendaagse Kunst (M HKA) en De Studio, bouwt De Cinema sinds 2019 aan een dynamische en inclusieve ontmoetingsplek voor filmbeleving. De dagelijkse filmprogrammatie wordt er ondergebracht in vaste reeksen en thematische specials en biedt een mix van zowel klassiekers als nieuwe films, met ook ruime aandacht voor kunstfilms, documentaires en experimentele films en een dosis activistische cinema. Lezingen en panelgesprekken, filmlessen, live filmconcerten, yogasessies of feesten zorgen er voor omkadering. Met verbinding tussen mensen, culturen en generaties als missie gaat De Cinema op zoek naar partnerschappen, die nieuwe stemmen introduceren in het aanbod. Dat deze aanpak ondertussen vruchten afwerpt bewijzen de publiekscijfers, die vorig jaar verdubbelden tot meer dan 40.000 bezoekers. Met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar slaagt dit huis er ook in een jong -overwegend Antwerps- publiek aan zich te binden. Joyce Palmers, coördinator van De Cinema, legt uit op welke manier De Cinema een nieuwe wind blaast in cinefilie.

Recognition
Lyse Ishimwe Nsengiyumva

Recognition is een community filmprogramma dat in 2016 in Brussel werd opgezet door Lyse Ishimwe Nsengiyumva. Lyse Ishimwe is fotograaf en filmprogrammator, o.a. bij het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Met Recognition wil ze kunst en cultuur uit Afrika en de Afrikaanse diaspora meer zichtbaar maken en licht werpen op creatief werk, dat historisch aan de zijlijn werd geplaatst. Om dit te bereiken zet ze een maandelijks filmprogramma op in o.a. Bozar en werkt ze sinds kort ook samen met De Cinema, waar ze onderbelichte films onder de aandacht brengt. Sinds vorig jaar worden er ook vertoningen in Nairobi en Johannesburg opgezet, wat de uitbreiding van dit initiatief naar het Afrikaanse continent markeert. Lyse Ishimwe licht toe hoe Recognition bouwt aan een inclusieve ruimte waar mensen hun verhalen kunnen delen en waar de dialoog tussen gemeenschappen en het bredere publiek wordt bevorderd.

Ciné Mangiare
Lotar Desmet

Zeven jaar geleden begon Lotar Desmet iconische films te vertonen, steeds voorafgegaan door een huisgemaakte maaltijd bereid door zijn mama. De formule van diner & film reisde ondertussen al naar verschillende locaties in Gent, maar sinds afgelopen jaar heeft Ciné Mangiare een vaste stek in de Klapeksterstraat waar een garage werd omgevormd tot een huiselijke cinemazaal. Het concept is niet nieuw: er bestaan wel meerdere initiatieven die film en eten met elkaar verbinden. Wat maakt Ciné Mangiare echter zo’n unieke filmbeleving, met lovende beoordelingen als ‘heerlijk concept’ en ‘tofste filmzaaltje’? Initiatiefnemer Lotar Desmet legt uit welk passies er achter Ciné Mangiare liggen.

Cinematek
Tomas Leyers

In Cinematek, koosnaam voor het Koninklijk Belgisch Filmarchief, worden films niet alleen bewaard en gerestaureerd maar ook vertoond. Sinds 2023 is dat ook met een pak meer films, tot 4 à 5 vertoningen per dag, in drie verschillende zalen. Het hernieuwde elan uit zich in zorgvuldig samengestelde cycli van retrospectieven en hommages rond regisseurs of acteurs, reeksen historische en eigentijdse filmklassiekers, thematische specials, inhoudelijke samenwerkingen en aangepaste programma’s voor de allerkleinsten. Tegelijkertijd ziet Cinematek, mede dankzij de invoering van de Cinevillepas, haar jongerenpubliek toenemen en stelt ze een nieuwe golf van interesse in repertoirecinema vast, die bruggen slaat tussen verschillende generaties cinefielen. Tomas Leyers, directeur van Cinematek, geeft toelichting bij deze evoluties.

Girls on Film
Chiara Candaele, Sofie Van Der Vreken en Eline Van Hooydonck

In 2018 richtten Chiara, Sofie en Eline Girls on Film op, een feministisch filmcollectief dat cinema door en over vrouwen een breder platform wil geven. Maandelijks presenteert het collectief in De Cinema een filmprogramma, waarin vrouwelijke ervaringen centraal worden geplaatst. De selectie gebeurt telkens in samenspraak met relevante gastsprekers of gastorganisaties, die de films ook mee in- of uitleiden en zo andere perspectieven binnenbrengen. Sinds het voorbije najaar wordt het programma parallel begeleid door een podcastreeks, waarin meer achtergrondinformatie over de films, de thematiek en de persoonlijke connectie van de gasten met het onderwerp wordt gedeeld, alsook reflecties op het filmnieuws aan bod komen. Chiara, Sofie en Eline lichten toe wat er aan de grondslag ligt van dit initiatief en hoe ze ondertussen een trouw publiek opbouwden voor zowel de screenings als de podcast.

Filmhuis Cavia
Hava Masaeva & Giovanni Simioni

Met slechts veertig stoelen is Filmhuis Cavia het kleinste filmtheater van Amsterdam. Deze buurtbioscoop werd in de jaren tachtig opgezet door een lokale kraakbeweging en draait ook vandaag nog, veertig jaar later, volledig op vrijwilligers. Cavia is sterk ingebed in de buurt, wordt collectief vormgegeven voor en door de gemeenschap en wil een derde plek en tweede huiskamer zijn voor filmliefhebbers van alle soorten. Daartoe presenteert het een breed scala aan hedendaagse en historische onafhankelijke cinema van over de hele wereld, zowel uit de canon als onderbelicht, aangevuld met tal van filmspecials rond urgente politieke of maatschappelijke thema’s. Hava Masaeva en Giovanni Simioni, twee vrijwillige medewerkers, vertellen ons meer over de missie en werking van Filmhuis Cavia.

Betere vertellers
Ken Veerman

Ken Veerman heeft meer dan 15 jaar ervaring in het leiden van culturele instellingen, o.a. als directeur bij het Antwerpse poppodium Trix en bij het netwerk van de Antwerpse cultuurcentra. Vandaag begeleidt hij cultuurorganisaties via zijn strategisch adviesbureau en ontwikkelt hij inhoudelijke tools, workshops en lezingen. Sinds 2022 is hij ook bestuurder bij Filmhuis Klappei. In 2023 kwam zijn eerste boek “Vertellers, geen verkopers” uit, waarin hij cultuurorganisaties aanmoedigt om hun missies beter af te stemmen op hun publiek en betere vertellers te worden i.p.v betere verkopers. Het geheime wapen daartoe is volgens hem publieksdialoog en authenticiteit, i.p.v. marketing en vermarkte belevingen. In deze interactieve lezing licht Ken zijn visie hierover verder toe.

Toemaatje

Als toemaatje nodigt De Cinema de deelnemers na de lunch uit voor een namiddagscreening, die één van de titels uit het lopende (S)HEROES: WOMEN IN ACTION programma herneemt. Met dit programma wil De Cinema vaak vergeten vrouwelijke actiehelden en stuntvrouwen in film in de kijker zetten en ze hun rechtmatige plaats geven in onze filmgeschiedenis. De exacte titel wordt later gecommuniceerd.

Programma

09:15-09:45: onthaal en koffie
09:45-13:00: presentaties
13:00-14:00: lunch
14:00-16:00: toemaatje: screening De Cinema

Adres en bereikbaarheid

De Cinema/De Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen.

De Cinema is makkelijk bereikbaar via het openbaar vervoer en is te bereiken met tram 4, 7, 12 en 24 of bus 1, 13, 22, 290 en 500. Het station van Antwerpen ligt op 20 minuten loopafstand. Er is een fietsenstalling voor de deur.

De Cinema beschikt niet over een eigen parking. Er zijn betaalparkings in de buurt. Hou rekening met de lage-emissiezone in de Antwerpse binnenstad. Check op www​.sna​.be of je met je wagen de stad in mag.

Deelnemen

Deelnemen is gratis. Registratie is verplicht.

Het is mogelijk om te annuleren. Stuur ons in dat geval een berichtje. Mits tijdige verwittiging kan je in jouw plaats ook een collega sturen. Indien je echter later dan donderdag 22 mei 2025 besluit om niet deel te nemen of de dag zelf niet komt opdagen, dan zal er een annulatiekost van 10 euro gerekend worden.

Ik schrijf mij in voor de lunch 
Ik schrijf mij in voor de namiddagscreening 
Privacy policy 
Op de hoogte blijven?

Heb je specifieke vragen?

Contacteer ons.

Diana Raspoet

Diana Raspoet

Hoofd Publiek
LUNE web

Lune Peeters

Projectmedewerker Publiek