Masterclass: Inclusie en bias
Het Vlaams Audiovisueel Fonds organiseert gedurende zes maanden (november 2023 t/m maart 2024) enkele masterclasses over inclusie, leiderschap, communicatie, grensoverschrijdend gedrag en pitchen met verschillende experts. Dit loopt samen met het programma rond Leiderschap en Eigenheid in Film.
Nina Blussé duikt tijdens deze interactieve masterclass in het begrip inclusie. Ze nodigt je uit mee na te denken over hoe je deze term kan invullen.
Korte inhoud
Inclusie, gelijkwaardigheid, diversiteit… het zijn de laatste jaren voor sommigen containerbegrippen geworden. We pluizen in deze masterclass op snelkookpanwijze uit wat de termen inclusie en diversiteit voor jullie zelf omvatten, en hoe jullie deze in je eigen werkcontext kunnen plaatsen.
Je doet daarnaast inzicht op in het ontstaan en de werking van (on)bewuste voorkeuren, en de effecten van deze voorkeuren op ieders werkzaamheden en de gezamenlijke werkcontext/ branche.
De masterclass zelf is hoog interactief van aard. We werken ook in het hier & nu: hoe we in dit moment de verschillende perspectieven kunnen benutten die een groep rijk is, of welke stemmen meer of minder ruimte krijgen, waarom, en met welk effect.
Dankzij bovenstaande inzichten en de gedeelde ervaring ontstaat doorgaans een gespreksbasis van waaruit inclusie en diversiteitsthematiek vaker en effectiever besproken kan worden.
Werken aan inclusie gaat niet zozeer over de ander, of over daar, het gaat ook over jezelf en over hier.
Bio
Nina Blussé is sociaal psycholoog-trainer. Groepsdynamica, conflict, beeldvorming, en in- & uitsluiting zijn thema’s die haar in haar verschillende werkzaamheden altijd hebben beziggehouden. Mensen bewustmaken van hun eigen, begrensd perspectief, en de effecten begrijpen van je eigen gedrag, is dat wat haar motiveert.
Nina geeft nu met een klein team al meer dan negen jaar training en begeleiding op het gebied van inclusie bij een variëteit aan opdrachtgevers - veelal in de Nederlandse grootsteden gesitueerd - zoals Mediahuis NRC, EYE Filmmuseum, VPRO en SONY Music Entertainment. De sleutel van elke vorm van haar begeleiding is volgens haar enerzijds: gezamenlijk het (soms) ongemakkelijke gesprek te leren voeren over thema’s die te maken hebben met in - & uitsluiting. Van discussie naar dialoog. En anderzijds: te leren vertragen in processen, om niet dienende patronen te doorbreken.
Nina is co-ouder van een tweeling van negen jaar, danst veel, loopt hard en raakt maar wat graag in films en boeken verzeild.
Praktisch
Deelname is gratis, mits inschrijving. Breng gerust je boterhammen mee, wij zorgen voor koffie, thee en water.
De masterclass gaat door op donderdag 14 december van 13u tot 14u op het VAF (Bischoffheimslaan 38, 1000 Brussel).
Voor wie?
Deze masterclass is vrij toegankelijk. Iedereen is welkom, ongeacht gender of ervaring.
Inschrijvingsformulier
Inschrijven is verplicht en kan tot en met 13 december.
Wacht niet te lang, want de plaatsen zijn beperkt.
Dit evenement wordt georganiseerd in kader van het Actieplan inclusie en programma rond Leiderschap en Eigenheid in Film. Naast een besloten traject voor de geselecteerde deelnemers, zijn er ook meerdere masterclasses, die vrij toegankelijk zijn mits inschrijving.
VAF Masterclasses
Gedurende zes maanden (november 2023 t.e.m. maart 2024) organiseren we enkele masterclasses over inclusie, leiderschap, communicatie, grensoverschrijdend gedrag en pitchen met verschillende experts.