De cinema's van morgen
Op vrijdag 21 oktober 2016 organiseerde het Vlaams Audiovisueel Fonds i.s.m. Film Fest Gent een studienamiddag met als centraal thema ‘de filmzaal van de toekomst’. De namiddag werd afgerond met een panel dat de problematiek van het illegaal downloaden anno 2016 in kaart brengt. Het programma richtte zich op bioscoopvertoners, vertoners in cultuur- en gemeenschapscentra, programmatoren, producenten, distributeurs, festivals en andere organisaties werkzaam op het domein van filmvertoning.
Hoewel de klassieke bioscoop in theorie tot het verleden hoort, worden er in de praktijk almaar nieuwe zalen gebouwd. Niet alleen in het commerciële entertainmentsegment, ook bij de culturele vertoners. We nodigden een aantal markante nieuwe projecten uit, zoals het cultuurcentrum Home in Manchester, het centrum voor beeldcultuur Quai 10 (dit najaar in Charleroi) en het nieuwe filmhuis Lumière in Maastricht.
Hoe spelen deze nieuwe bioscopen in op veranderingen in de samenleving en op een publiek dat cultuur via een veelheid van platformen beleeft? Wat zijn de nieuwe modellen?
Artistiek verantwoordelijken Jason Wood, Michail Bakolas, David Deprez lichtten de nieuwe projecten toe. Ze legden ook uit op welke punten de nieuwe vertoningsplekken verschillen van de vorige generatie bioscopen. Vervolgens gingen we met Mikael Arnal en Agnes Salson op Europese ontdekkingsreis naar sporen van een nieuwe vertoningscultuur. Dichter bij huis lichtte Erik Martens (hoofd Publiekswerking VAF) een aantal trends toe van het voorbij vertoningsjaar in Vlaanderen.
Futurologen voorspellen al lang dat films in de toekomst alleen nog online zouden worden bekeken. Voorlopig gebeurt dat hoofdzakelijk illegaal. Aan het einde van de namiddag besprak een panel filmprofessionals de realiteit van vandaag en worden mogelijke oplossingen geformuleerd.
Programma
Culturele Filmvertoningen in Vlaanderen 2015
Erik Martens
Een nieuwe Cinema Lumière in de Timmerfabriek, Maastricht
David Deprez
David Deprez (Oudenaarde, 1976) studeerde Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Maastricht en is sinds 2006 artistiek directeur en bestuurder van Lumière Cinema Maastricht, een van de grootste Nederlandse arthouse theaters. Als medeoprichter van het Masterplan Filmtalent Limburg is hij actief betrokken bij de ontwikkeling van het filmproductieklimaat in Nederlands Limburg.
A New HOME for cinema, Manchester
Jason Wood
Jason Wood is the Artistic Director of Film at HOME and Visiting Professor at Manchester School of Art. With over 20 years in the British independent exhibition and distribution sector, Jason Wood is also a filmmaker and the author of numerous published books on cinema.
Culture des images à QUAI 10, Charleroi
Michail Bakolas
Michail Bakolas est licencié en sciences politiques et administratives. Il est Administrateur délégué du Ciné Le Parc Charleroi de 1992 à 2016 et responsable du projet Quai 10 depuis 2010. Depuis juin 2016 Michail Bakolas est directeur du Centre de culture contemporaine dédié à l’image animée et interactive, Quai 10.
Tour d’Europe des cinemas
Agnès Salson
Agnès Salson est diplômée en exploitation/distribution à La Fémis, l’école nationale supérieure des métiers de l’image et du son. Son rêve? Faire vivre une salle de cinéma singulière, ancrée dans la cité, embrassant les nouvelles pratiques et les nouvelles formes d’images animées.
Panelgesprek digitale piraterij
Sprekers: Alexander Vandeputte (Lumière), Olivier Maeterlinck (BEA), An Jacobs (VOFTP), Tom Evens (iMinds – MICT)
Moderator: Ben Van Alboom