Ga verder naar de inhoud
Georganiseerd door het VAF
24 juni 2021 10:00 tot 11:30
Online

In afwachting van de herneming van de fysieke vertonerssessies, organiseerde het VAF op donderdag 17 juni 2021 van 10u tot 11u30 een online rondetafelgesprek voor vertoners over de filmzaal van morgen.

Curatorschap, publieksverjonging, belevingscinema, communitywerking, window-evoluties, digitale streaming etc zijn elementen die al langer aan bod komen in het debat over de toekomst van het grote scherm. Corona heeft echter een aantal zaken versneld en discussies rond de artistieke, sociale en ruimtelijke aspecten van de filmzaal opnieuw bovenaan op de agenda geplaatst. In dit rondetafelgesprek boog een panel filmprofessionals zich over de realiteit van vertoning vandaag en verbeeldde het toekomstscenario’s voor morgen.

Koen Van Daele is assistent directeur van Cinema Kinodvor, één van de meest toonaangevende Europese arthouses, gevestigd in Ljubljana (SI). Sinds haar oprichting in 2008 legde deze stadsbioscoop haar focus op de ontwikkeling van filmcultuur, bouwde ze een doorgedreven publiekswerking met een profilering op inclusiviteit uit en ontwikkelde ze een bekroond programma voor jong publiek en filmeducatie.

Stephanie Tintel is doctoraatsonderzoeker aan imec-SMIT-VUB en werkt aan een doctoraat over de verschuivingen in de filmindustrie. Voor haar onderzoek zoomt ze onder meer in op veranderend kijkgedrag, wijzigingen in de industrie en het beleid en evoluties in programmatieschema’s en windowsystemen.

Tine Van Dycke stond aan de basis van de filmeducatieve werking 'Lessen in het donker' (nu JEF in de klas), dat inzette op de ontwikkeling van een sterk educatief kader rond film. Vandaag werkt ze als impact producent bij Filmpact, een nog jonge organisatie naar het voorbeeld van pionier Doc Society, die filmmakers begeleidt bij de optimalisering van het impact-potentieel van hun film. In juni gaat ze bijkomend aan de slag bij De Republiek in Brugge, waar ze een lokaal ecosysteem rond jeugdfilm & educatie zal opzetten.

Hans Bocxstael is coördinator van Netwerk Film bij het kunstencentrum Netwerk Aalst. Met Netwerk Film werkt het centrum sinds 2017 aan een groeitraject rond de uitbouw van het filmhuis tot een volwaardige culturele bioscoop voor kwalitatieve film. Netwerk Aalst is sterk lokaal verankerd, slaat bruggen met buurt, stad en partners en zet meer en meer in op community-programmatie. Sinds 2018 doorloopt het centrum ook een Scan&Do traject, waarin het verder diversifiëren van het publiek alvast één van de opgestelde doelstellingen is.

Anouk De Clercq is multimediaal kunstenaar en docent aan KASK School of Arts Gent. In 2017 startte ze Monokino op, een nomadisch filmplatform dat opereert in en vanuit Oostende. De reflectie over cinema in Monokino was de aanleiding voor het boek ‘Where is cinema?’ (2019), een bundeling van filminitiatieven uit de hele wereld, verweven met gesprekken met avonturiers die filmtheaters hebben opgebouwd, als inspiratie voor toekomstige filmbouwers, filmmakers, filmcuratoren en filmliefhebbers.

Moderator van dit rondetafelgesprek is Lennart Soberon: passionele filmliefhebber, artistiek coördinator bij KASKcinema en postdoctoraal onderzoeker in de filmwetenschappen aan de VUB. Hij is tevens medeoprichter van het cinefiel platform Kinoautomat, dat vertoningen en andere activiteiten organiseert in het Gentse.