Definitie onafhankelijke producent
8 april 2024 (update 4 juli 2024).
Hier vind je alle info omtrent de gewijzigde definitie in het Vlaamse Mediadecreet van onafhankelijke producent, en de gevolgen voor wie in aanmerking komt voor VAF-steun binnen het VAF/Filmfonds en VAF/Mediafonds, en Screen Flanders-steun.
Gewijzigde definitie met gevolgen voor aanvragers bij het VAF en Screen Flanders
In het Vlaamse Mediadecreet, zoals het recent werd gewijzigd op voorstel van de Vlaamse Regering, werd de definitie van ‘onafhankelijke producent’ grondig aangepast. In die definitie wordt gekeken naar de relatie tussen de productiestructuur enerzijds en één (of meerdere) binnen- of buitenlandse televisieomroeporganisaties anderzijds en dit op basis van verschillende criteria: onderscheiden rechtspersoonlijkheid, verbondenheid, stemrechten of vermogensrechten, jaaromzet. Ook streamingplatformen worden aanzien als televisieomroeporganisaties. Het kan ook zijn dat een productiestructuur en een televisieomroeporganisatie allebei tot eenzelfde, grotere groep behoren. Ook die relatie telt.
De beheersovereenkomst tussen het VAF en de Vlaamse overheid bepaalt (in uitvoering van het VAF-decreet) dat de definitie uit het Mediadecreet van toepassing is op aanvragen bij het VAF/Filmfonds en VAF/Mediafonds. Ook Screen Flanders baseert zich binnen haar regelgeving op de definitie uit het Mediadecreet. Aangezien deze definitie is gewijzigd, heeft dit ook gevolgen voor wie in aanmerking komt voor VAF- en Screen Flanders-steun.
De definitie zelf
De steunaanvrager moet onafhankelijk zijn. Conform artikel 2, 49° van het Mediadecreet betekent ‘onafhankelijk’ het volgende:
GEVAL 1
a) de producent die aan al de volgende voorwaarden voldoet:
- de rechtspersoonlijkheid van de producent is onderscheiden van die van een televisieomroeporganisatie;
- de producent is niet verbonden als vermeld in de zin van artikel 1:20 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, met een televisieomroeporganisatie
Ter info dit artikel stipuleert het volgende:
1° “met een vennootschap verbonden vennootschappen”:
a) de vennootschappen waarover zij een controlebevoegdheid uitoefent
b) de vennootschappen die een controlebevoegdheid over haar uitoefenen;
c) de vennootschappen waarmee zij een consortium vormt;
d) de andere vennootschappen die, bij weten van haar bestuursorgaan, onder de controle staan van de vennootschappen bedoeld in a), b) en c);
2° “personen verbonden met een persoon”, de natuurlijke en rechtspersonen die zijn verbonden met een persoon in de betekenis van het 1°.
Voor meer info, zie de wettekst 'Wetboek vennootschappen en verenigingen' - de producent houdt niet rechtstreeks noch onrechtstreeks meer dan 25% van de stemrechten of vermogensrechten van een televisieomroeporganisatie;
- niet meer dan 25% van de stemrechten of vermogensrechten van de producent wordt rechtstreeks of onrechtstreeks aangehouden door een televisieomroeporganisatie;
- niet meer dan 25% van de stemrechten of vermogensrechten van de producent wordt rechtstreeks of onrechtstreeks aangehouden door een vennootschap die rechtstreeks of onrechtstreeks meer dan 25% van de stemrechten of vermogensrechten van een televisieomroeporganisatie aanhoudt;
GEVAL 2
a) de rechtspersoonlijkheid van de producent is onderscheiden van die van een televisieomroeporganisatie;;
b) de producent die wel afhankelijk is conform punt a), 2), 3), 4) of 5), maar die aan een van de volgende voorwaarden voldoet:
Geval 2.1.
1) uit de cijfers onderliggend aan de laatste drie goedgekeurde jaarrekeningen blijkt dat de producent een gemiddelde jaaromzet uit audiovisuele producties heeft die voor minder dan 25% rechtstreeks of onrechtstreeks is gerealiseerd bij de televisieomroeporganisaties waarvan die producent afhankelijk is.
Voor de producent die nog niet over drie goedgekeurde jaarrekeningen beschikt, wordt de gemiddelde jaaromzet beoordeeld op basis van een schatting te goeder trouw;
Geval 2.2.
2) de televisieomroeporganisatie waarvan de producent afhankelijk is, heeft maar een beperkte bewezen gemiddelde jaaromzet zoals blijkt uit de cijfers onderliggend aan de laatste drie goedgekeurde jaarrekeningen, namelijk maximaal 10 miljoen euro. Onder de vermelde omzet worden de inkomsten, exclusief btw, verstaan die verworven zijn in het kader van:
i) betaling door de consument;
ii) b2b-overeenkomsten met betrekking tot de exploitatie en/of distributie van audiovisuele content;
iii) valorisatie van data;
iv) audiovisuele commerciële communicatie.
Voor de televisieomroeporganisatie die nog niet over drie goedgekeurde jaarrekeningen beschikt, wordt de gemiddelde jaaromzet beoordeeld op basis van een schatting te goeder trouw.
Invoegetreding
Deze nieuwe definitie geldt voor alle steunaanvragen bij het VAF/Filmfonds en VAF/Mediafonds vanaf 8 april 2024 en vanaf de tweede oproep van 2024 bij Screen Flanders.
Bij de voorbereiding van de aanvraag checken producenten of ze aan deze definitie voldoen. Zo ja, dan verklaart de producent dit op eer, door dit onderaan in de aanvraagmodule aan te vinken.
Indien achteraf blijkt dat de producent niet aan de definitie van onafhankelijke producent voldeed op de deadlinedatum* voor de desbetreffende aanvraag en de verklaring op eer dus vals of onjuist was, heeft het VAF / Screen Flanders het recht om alle toegekende steun voor alle aanvragen die door die producent bij het VAF / Screen Flanders vanaf hogervermelde datum werden ingediend in te trekken of terug te vorderen. Het aanvinken van deze verklaring is dus op eigen risico van de producent. Om de financiering van een project en de financiële stabiliteit van de onderneming niet in gevaar te brengen, is het van cruciaal belang om dit soort situaties te vermijden.
*Screen Flanders volgt dezelfde regeling, maar kijkt naar de indiendatum van de aanvraag
Controle van de hoedanigheid van onafhankelijke producent
(tekstupdate 4 juli 2024)
De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) werd via het Mediadecreet aangeduid als partij die het statuut van de producent controleert en op haar website een lijst produceert met de namen van de afhankelijke en onafhankelijke producenten. De eerste publicatie is voorzien tegen 1 november 2024 en een lijst zal vervolgens jaarlijks door de VRM worden aangemaakt. De VRM zal bovendien telkens op individuele vraag van producenten de lijst tussentijds aanvullen.
Hoe gaat het VAF hiermee om? Wij gaan voort op de lijst van de VRM.
- In het stadium van de aanvraag moet de producent in de aanvraagmodule ‘op eer verklaren’ dat hij onafhankelijk is volgens de nieuwe definitie.
- Na principiële goedkeuring van een steunaanvraag volgt – afhankelijk van het soort aanvraag – een moment waarop het VAF overgaat tot een contract (of ander formeel engagement) met de aanvrager. Daarna pas doen wij een eerste uitbetaling. Op dat formeel moment moet de producent als onafhankelijke producent op de VRM-lijst staan.
Screen Flanders volgt een gelijkaardige procedure en werkt met een verklaring op eer in het stadium van de aanvraag en controleert de lijst van de VRM op het moment van steunbeslissing. Op dat formeel moment moet de producent als onafhankelijke producent op de VRM-lijst staan.
Het VAF geeft zelf zoals in het Mediadecreet voorzien aan de VRM de namen door van producenten die bij het VAF productiesteun aanvroegen in de voorbije drie jaar. Deze zullen door de VRM sowieso gecheckt worden. Alle andere producenten, inclusief deze die Screen Flanders-steun wensen aan te vragen, moeten zich op eigen initiatief tot de VRM wenden om op de lijst te komen! Om op de eerste lijst te staan moet je je voor 2 september 2024 kenbaar maken bij de VRM. Lees hier de communicatie op de website van de VRM.
De VRM gaf ons over haar werkwijze nog de volgende informatie mee:
Lijst producenten die al dan niet onafhankelijk zijn op basis van artikel 2, 49°, a) en b) van het Mediadecreet.
In het kader van de vernieuwde stimuleringsregeling heeft de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) onder meer de taak gekregen een jaarlijks overzicht op te maken van producenten die al dan niet onafhankelijk zijn op basis van artikel 2, 49°, a) en b) van het Mediadecreet. Dit overzicht bevat minimaal de producenten die de drie voorafgaande jaren productiesteun hebben aangevraagd bij het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Deze taak wordt vermeld in artikel 218, § 2, 25° van het Mediadecreet.
De VRM zal deze lijst ten laatste op 1 november 2024 voor een eerste maal publiceren en zal hiervoor input opvragen bij het VAF. Voor producenten die deel uitmaken van een groep met daarin tevens een televisieomroeporganisatie kan zich de situatie voordoen waarin zij de afgelopen drie jaren geen productiesteun hebben aangevraagd bij het VAF (en dus niet vervat zitten in de input die de VRM opvraagt bij het VAF), maar wel in bovenstaand overzicht wensen te worden opgenomen.
Bovenstaande producenten alsook producenten die eerder geen productiesteun aanvroegen bij het VAF maar die toch in het overzicht opgenomen wensen te worden, worden uitgenodigd om vóór 2 september 2024 contact op te nemen met de VRM. Op de website van de VRM vindt u ook een “vraag en antwoord” over dit onderwerp.
Contacten bij VRM: Yann Meiresonne: yann.meiresonne@vlaanderen.be; met cc naar Ingrid Kools: ingrid.kools@vlaanderen.be
Tekst van het decreet
“de opmaak van een jaarlijks overzicht van producenten waarin aangegeven wordt of deze producenten al dan niet onafhankelijk zijn op basis van artikel 2, 49°, a) en b); de publicatie van dit overzicht op de website van de Vlaamse Regulator voor de Media jaarlijks vóór 1 november; het doorvoeren van wijzigingen aan dit overzicht op voorwaarde dat producenten hierom vragen en stukken overmaken die zulke wijziging rechtvaardigen en die gevalideerd zijn door een bedrijfsrevisor. Dit overzicht bevat minimaal de producenten die de drie voorafgaande jaren productiesteun hebben aangevraagd bij het Vlaams Audiovisueel Fonds;”